spot_imgspot_img
7.6 C
Vaslui
18-apr.-2024

Miliarde scurse în numele copiilor de performantã

- Advertisement -

Golãnii pe bani publici la CSS Bârlad

TEAPÃ O investitie de peste 40 de miliarde de lei la Clubul Sportiv Scolar (CSS) Bârlad este în pericol de a nu se putea finaliza, pentru cã sunt probleme serioase cu utilajele ce trebuiau montate si nu corespund cu ce trebuia achizitionat conform contractului încheiat. Este vorba despre minihotelul CSS Bârlad, menit sã adãposteascã copiii performeri ce se vor pregãti la Bârlad, iar fostul director, Lucian Bolgar, trebuie acum sã justifice cum de a reusit performanta ca sã încheie un contract de furnizare a acestor utilaje cu o firmã de turism apartinând lui Bogdan Pãlici din Vaslui. Prin contractul respectiv, care ar trebui analizat de cãtre DNA, beneficiarul este dezavantajat în favoarea furnizorului. ISJ Vaslui a cerut o verificare serioasã a acestui obiectiv de investitii din partea Curtii de Conturi si asteaptã rezultatul. Pânã atunci, fostul director Lucian Bolgar are timp sã explice de ce a încheiat un contract atât de pãgubos, de ce utilajele trimise de firma de turism nu sunt cele care sunt prevãzute în proiect, precum si alte multe întrebãri care se nasc din faptul cã acum are de suferit CSS Bârlad, pentru cã a fost „servitã” o firmã.

Minihotelul de la CSS Bârlad, o investitie de peste 40 de miliarde de lei vechi, finantatã de la Ministerul Educatiei si Cercetãrii, este aproape de finalizare, desi el trebuia terminat de aproape doi ani de zile. Minihotelul cuprinde cazare pentru 50 de sportivi si masã prin cantinã, pentru 50 de locuri. Bani au fost, pentru finantare, încã din septembrie 2009, dar lucrãrile s-au tot tergiversat, iar acum a apãrut o problemã spinoasã, în care doar DNA-ul mai poate face luminã. Când s-a ajuns la montarea utilajelor pentru bucãtãrie (hotã, aragaz, etc) s-a constatat cã utilajele existene nu sunt tocmai cele care ar trebui montate! Adicã, hota trebuia sã fie centralã si cea adusã de furnizor este de perete, iar aragazul este cu ochiuri mai multe decât poate face fatã teava de gaz care este montatã … basca niste pavele gãurite, de o calitate foarte proastã, pe care chiar cu piciorul dacã ai cãlcat se sparg, darãmite sã le folosesti la pavat parcarea si curtea hotelului! Pe toate aceste „investitii” pentru hotelul CSS Bârlad, fostul director Lucian Bolgar a plãtit peste 1,2 miliarde de lei vechi, unei firme de apartament! Cea care a încheiat contractul de livrare a utilajelor si a pavelelor, este o firmã de turism din Vaslui, SC Geo Tur Impex SRL Vaslui, reprezentatã prin Bogdan Pãlici.

Unde-i firma?

Constructorul minihotelului a ajuns în sfârsit la faza terminalã a lucrãrii, intentionând sã monteze si utilajele la bucãtãrie, la investitia „Spatii cazare la CSS Bârlad”, cum îi spune oficial investitiei. S-a depistat cã anumite utilaje nu corespund si anume hota centralã nu are dimensiunile din ofertã, iar aragazul a fost adus fãrã ca sã fie consultat si cel care monteazã teava de gaz metan, pentru a raporta numãrul de focuri la capacitatea tevii. „Eu, unul, nu învinuiesc pe nimeni, doar vreau ca CSS Bârlad sã aibã totul în regulã si investitia sã fie terminatã. Am trimis firmei respective o adresã, 423/10.08.2012, prin care am cerut ca, în conformitate cu contractele pentru furnizarea de produse, sã înlocuiascã hota primitã, în valoare de vreo 500 de milioane de lei vechi, cu cea din ofertã, pentru cã nu corespund dimensiunile. Nu am primit niciun rãspuns, desi le-am dat termen 48 de ore. Am fost personal la sediul acestei firme, la Vaslui, dar nu am gãsit pe nimeni, doar un birou si un fax. Am mai trimis o adresã pe data de 28 august la aceeasi firmã, pentru cã noi avem termen de finalizare a lucrãrii, sperãm ca pânã pe 15 septembrie sã fie gata. Dar nu am primit încã nimic de la aceastã firmã. Trebuie sã gãsim o solutie si mai ales trebuie mai întâi sã dãm de reprezentantul firmei.”, a spus Ciprian Popa, actualul director al CSS Bârlad.

Fostul director n-are nicio treabã, se relaxeazã!

L-am contactat telefonic pe Lucian Bolgar, fostul director si artizanul unui contract extrem de pãgubos pentru beneficiar, adicã pentru CSS Bârlad, pentru a ne da o explicatie, privind aceste grave nereguli financiare – pentru cã s-au dat 1,2 miliarde de lei unei firme ce nu a livrat ce s-a solicitat prin contract. Si mai ales ce fel de hotã este aceea de costã 500 de milioane de lei? Fostul director este în Ungaria plecat, de unde va reveni pe 10 septembrie, cel putin asa ne-a comunicat telefonic. Când a auzit ce dorim sã stim s-a cam supãrat. „Ce atâta isterie, domnule? Este o gresealã de livrare, s-a trimis o hotã de perete în loc de una centralã. Va fi înlocuitã, ce atâta scandal? Nu stiu cine si ce v-a spus dar este o minciunã, eu am avut audit, am avut controlul Curtii de Conturi, nu am nimic sã-mi reprosez. Nu sunt în tarã acum, voi veni pe 10 septembrie.”, a spus Lucian Bolgar.

Uite firma!

Dar noi am gãsit si firma Geo Tur, cãutând prin Vaslui si am mai reusit sã aflãm cui apartine furnizoarea utilajelor si pavelelor pentru CSS Bârlad. Bogdan Pãlici s-a arãtat extrem de uimit cã este cãutat de zor de cei de la CSS Bârlad, unde a trimis orice, numai ce le trebuia lor si ce era în contracte nu! „Am fost în vacantã, în strãinãtate, nu stiam de aceastã problemã. Voi lua legãtura cu directorul Popa si vã voi comunica ce am constatat si ce am convenit cu el.”, a spus Bogdan Pãlici.

ISJ Vaslui a trimis din nou Curtea de Conturi la CSS Bârlad

„Am întâmpinat mari dificultãti în finalizarea lucrãrilor la obiectivul de investitii „Spatii de Cazare pentru CSS Bârlad., dificultãtile fiind de ordin administrativ. Directorul nou numit, Ciprian Popa, s-a strãduit sã le rezolve astfel încât maxim la jumãtatea lunii septembrie obiectivul de investitie sã fie predat beneficiarului. S-au încheiat contracte de achizitii de bunuri în defavoarea beneficiarului si în favoarea celui care a livrat utilajele. Si mai ales nu înteleg de ce s-au tergiversat atât de mult lucrãrile, ele trebuind sã fie gata de doi ani! Activitatea managerialã a domnului Lucian Bolgar nu se încadreazã într-un calificativ foarte bun. Astept totusi rezultatul controlului Curtii de Conturi, care are loc acum la CSS Bârlad, pe aceastã investitie si nu numai, urmând sã vedem ce spune raportul controlului. Oricum, am încercat sã stabilim care este calificativul activitãtii manageriale al domnului Bolgar dar acesta a lipsit de la sedinta Consiliului de Administratie al CSS BÂrlad. Dacã nu va veni la urmãtoarea sedintã, oricum noi îi vom da calificativul în lipsã si cred cã acesta nu va fi <<foarte bine>>, ci undeva spre <<bine>>, având în vedere rezultatele sportivilor pe care îi antreneazã el. Dar cu acest obiectiv de investitie, lucrurile nu sunt deloc în regulã, dar asteptãm rezultatul asa cum am spus, al specialistilor”, a spus Gabriela Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.