spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Milioane de euro mincate de rugina

- Advertisement -

In ultimii ani, universitatile iesene s-au dotat cu laboratoare ultramoderne, cu aparate sofisticate, unele unice in tara si chiar in Europa, pe care s-au cheltuit sume exorbitante. Acum, acestea zac in mare parte neutilizate. S-a ajuns in aceasta situatie paradoxala in principal din vina Guvernului, care a taiat atit din fondurile destinate cercetarii, dar opreste si institutiile sa faca angajari. Din cauza ca nu pot mari schema de personal, unele laboratoare, chiar daca au clienti pentru serviciile lor, nu pot fi utilizate. Peste toate aceste probleme s-a suprapus si criza economica, fapt ce a diminuat considerabil numarul clientilor potentiali ai laboratoarelor. Ce solutii ar fi pentru iesirea din acest costisitor cerc vicios?

Cercetarea in institutiile de invatamint superior din Iasi risca sa fie inghetata de anul viitor din lipsa de finantare nationala. Cele mai afectate au fost laboratoarele de cercetare din cadrul universitatilor, care in ultimii ani au fost acreditate si modernizate cu aparatura de milioane de euro si care acum cu greu mai fac fata costurilor ridicate de mentenanta si crizei de personal tehnic calificat. Nici pentru mediul economic cercetarea din cadrul universitatilor nu pare prea atractiva.

Coordonatorii laboratoarelor spun ca ar face fata cheltuielilor daca ar presta servicii pentru operatorii economici, insa din 2009 numarul acestora s-a redus dramatic.

Profesorii se pling ca de doi ani nu a mai avut loc nici o competitie in domeniul cercetarii, granturile fiind blocate. Acest lucru se intimpla in contextul in care la universitatile iesene exista o serie de laboratoare de cercetare unicat in Romania, si chiar in Europa.

Finantarea a scazut cu pina la 60%

„Este un moment prost pentru cercetare. Finantarea a scazut cu valori intre 40 si 60%. In 2008 aveam o valoare pe contractele de cercetare de 12 milioane de euro, iar in 2009 a scazut la jumatate. Avem aparate de mii de euro, dar mentenanta acestora ne ajunge cam la zece mii de euro pe an, si e foarte greu sa rezistam. Partea buna este ca aceasta aparatura este moderna si o sa o avem pe multi ani, insa nu mai putem face fata cheltuielilor pe consumabile. Deci e foarte, foarte grav, nu stim cit o sa mai putem mentine aceasta aparatura”, a declarat Carmen Teodosiu, prorector cu activitatea de cercetare stiintifica din cadrul Universitatii Tehnice „Gh. Asachi”.

Ea a explicat ca finantarea in cercetare in 2005-2007 a crescut pina la 0,6% din PIB. „Atunci, daca erai competitiv, puteai foarte usor sa obtii o finantare, in acea perioada foarte multe laboratoare au primit acreditare. Acum, finantarea in cercetare a ajuns la nici 0,2% din PIB, astfel, ne intoarcem la perioada dinaintea lui 2005, este un regres”, a declarat  Carmen Teodosiu.

Ea a explicat ca forta de munca tinara trebuie motivata pentru a nu pleca in strainatate, ceea ce este destul de dificil in contextul in care cercetarea a inghetat, iar posturile in invatamint sint blocate.

Lipsesc angajatii care sa rezolve comenzile

Si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi cercetarea trece printr-o perioada de stagnare, si asta deoarece laboratoarele din cadrul institutiei duc o lipsa acuta de personal tehnic calificat care sa le administreze. Astfel, aparatura de mii de euro achizitionata in cadrul laboratoarelor din fonduri europene nu poate fi exploatata optim.

Daca unele laboratoare nu au personal calificat, altele nu au acreditare. „Noi avem aparatura moderna, costurile de mentenanta a acestora sint mari si nu stim cit o sa ne mai descurcam. Marea problema e ca avem nevoie de mai multi chimisti care sa le administreze. Noi avem multe laboratoare acreditate RENAR, care ar putea presta servicii pentru terti, servicii de analize pentru care am putea percepe bani. Avind aparatura si mai multi chimisti, am putea sa facem fata cheltuielilor”, a declarat Costel Samuil, seful Departamantului universitar de cercetari agricole din cadrul USAMV.

Acesta a semnalat, de asemenea, faptul ca universitatea nu poate angaja personal calificat, intrucit posturile din invatamint sint blocate. Costel Samuil a marturisit ca este nevoie de inca 15 chimisti, pentru ca laboratoarele sa functioneze in ritm normal. „Pentru ca nu avem personal calificat, nu putem folosi aparatura la randament maxim, care sa le justifice achizitia. Numai la laboratorul de analize planta si sol am investit peste un million de euro”, a povestit Samuil.

USAMV are zece laboratoare de cercetare, majoritatea modernizate din fonduri obtinute prin granturi de cercetare. Valoarea totala a veniturilor din activitatea de cercetare s-a ridicat in 2009 la suma de 5.128.950 lei.

Cel mai mare ecran 3D din Europa

Laboratorul de oenologie este unul din laboratoarele acreditate RENAR in cadrul universitatii si lucreaza pe analize fizico-chimice ale vinului. Laboratorul poate efectua diferite tipuri de analize privind compusii prezenti in vin si alte bauturi alcoolice. Chiar si asa, de cind a fost acreditat, laboratorul a fost foarte putin cautat de operatorii economici. Cel mai performant din cadrul USAMV este Centrul de Vizualizare Avansata, care este unic in Europa de Est.

Centrul ofera profesorilor si studentilor posibilitatea sa transforme informatii 2D in 3D, sa efectueze simulari ale diverselor activitati derulate in cadrul procesului educational, laboratoarele avind si capabilitati holografice si de teleprezenta.

Proiectul a costat 4,5 milioane de dolari, bani provenind de la o firma americana si de la Ministerul Educatiei. Acest centru este unicat in Romania si Europa, iar tehnica folosita a fost testata de armata americana in razboiul din Irak. Centrul din cadrul USAMV dispune si de cel mai mare ecran 3D din Europa.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.