17.4 C
Vaslui
05-oct.-2022

MINCIUNA DIN ÎNVÃTÃMANTUL VASLUIAN

- Advertisement -

Elevi de nota 1, cu medii peste 7

SURPRIZE Rezultatele înregistrate anul acesta la Evaluarea Nationalã au fost mai bune decât cele de anul trecut, lucru care s-a datorat si subiectelor mai mult decât accesibile. Surprizele neplãcute nu s-au lãsat asteptate. Un numãr extrem de mare de elevi, de la numeroase scoli din judet, copii care au reusit timp de patru ani sã aibã medii de nivel mediu, si anume 7, în unele cazuri chiar mai mari de 8, s-au fãcut de râs la Evaluarea Nationalã, obtinând note rusinoase.

Situatia este jenantã nu doar pentru elevi, dar mai ales pentru profesorii acestora, care timp de patru ani au evaluat copiii pe criterii cunoscute doar de ei. Astfel se face cã unii absolventi de clasa a VIII-a care au reusit sã obtinã medii generale în gimnaziu mai mari de 7 sau chiar de 8 nu au fost capabili la Evaluarea Nationalã sã obtinã nota cinci la nici una din cele douã probe scrise, Limba si literatura românã si Matematicã. Desi cei mai multi elevi aflati în aceastã situatie provin din mediul rural, nici cei de la oras nu au avut rezultate satisfãcãtoare. Un elev al Scolii Gimnaziale nr. 10 din Bârlad, care a încheiat cei patru ani de gimnaziu cu media 7,05, a primit la Evaluarea Nationalã la Limba românã nota 1,35 iar la Matematicã 2,10. Un alt elev de la Scoala Gimnazialã nr. 1 sat Voinesti, care si-a încheiat cei patru ani de gimnaziu cu media 7,15, a reusit sã primeascã la Limba românã nota 2,50 si la Matematicã nota 2. La Scoala Gimnazialã „Ion Anghelutã” sat Bãltati, un copil care a obtinut notele 3, respectiv 3,40 la examenul national, a reusit performanta ca în cei patru ani de gimnaziu sã aibã medii peste 8, din moment ce a terminat cu 8,04. La Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu” din Osesti întâlnim alt caz: dacã media din clasele V-VIII a fost una bunã, -8,68 – media Evaluãrii Nationale a fost 4,37. Exemplele sunt luate aleatoriu, cazuri similare fiind întâlnite la foarte multe unitãti de învãtãmânt din judet. Este greu de crezut cã un elev slab, care nu a fost capabil sã ia o notã de cinci la un examen cu un grad de dificultate scãzut, a reusit ca timp de patru ani sã se mentinã la un nivel mediu, cu rezultate poate nu extraordinare, dar destul de bune. Se învatã încã în limba românã, limbã strãinã acestor elevi care au primit la examen doar 1 punct din oficiu. Este greu de imaginat cã un copil care nu-si cunoaste limba poate sã primeascã note de 8 de la profesori, inclusiv la materii unde pretentiile nu sunt în general foarte mari, precum muzicã sau religie, materii la fel de importante ca restul disciplinelor, dar care au de obicei un rol decisiv în mãrirea mediilor. Aceste rezultate spun multe despre pregãtirea cadrelor didactice si despre sistemul de învãtãmânt.

La Scoala nr. 3 din Popeni, Dumnezeu cu mila!

La Scoala Gimnazialã nr. 3 din Popeni lucrurile nu se prezintã diferit, un elev cu media generalã 7,85, a obtinut la Limba românã nota 2,15 si la Matematicã 3,30. Nu este un caz singular, la aceeasi unitate de învãtãmânt, un elev cu media generalã a celor patru ani de gimnaziu 8,20 a obtinut la Evaluarea Nationalã media 3,15. La o analizã mai atentã a ierarhiei publicate de ISJ, gãsim un al treilea elev de la aceeasi scoalã care la examenul national a obtinut media 3,50, desi situatia scolarã a acestuia se prezenta bine, media generalã a claselor V-VIII fiind 8,02. Situatii similare întâlnim si la scoli din Gherghesti, Voinesti, dar si în alte unitãti de învãtãmânt. Ierarhia mediilor de admitere am prezentat-o într-un material anterior, curiosii putând vizualiza rezultatele elevilor si pe site-ul ISJ sau pe site-ul Ministerului Educatiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.