spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Ministrul Administrației vrea să pună capăt „ipocriziei” de la Prefecturi

- Advertisement -
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării și Administrației

MODIFICĂRI… Cseke Attila, ministrul Dezvoltării și administrației, a anunțat că își propune să schimbe statutul prefecților și subprefecților, astfel încât aceștia să aibă statut de demnitate publică, nu de înalți funcționari publici. Această situație pe care am avut-o până acum este o ipocrizie”, a spus ministrul, care consideră că astfel sunt eliminate acele „tertipuri” prin care oameni veniți din sfera politică ajung înalt funcționari publici. La fel s-a întâmplat în 2017, cu Eduard Popica, membru PSD Vaslui și apropiat al lui Dumitru Buzatu, care a ajuns prefectul județului după ce a făcut „practica” la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, pe post de consilier asistent în cadrul Serviciului de Monitorizare și Management de Caz pentru Copii în Asistență Maternală și Asistenți Maternali.

Guvernul Cîțu a discutat în ultima ședință din 2020, un proiect de ordonanță de urgență care ar scoate prefecții și subprefecții din categoria înalților funcționari publici și transformarea lor în demnitari. Proiectul de OUG, care modifică actualul Cod Administrativ, mai prevede și înființarea unui nou post, de secretar general al instituției prefectului, care va fi înalt funcționar public și va asigura conducerea operativă a instituției. Practic, dacă modificarea va fi adoptată de guvern, premierul va putea numi prefecții din rândul membrilor de partid, fără ca aceștia să mai trebuiască să intre în rândul funcționarilor publici prin tot felul de aranjamente precum cel făcut de Eduard Popica, în 2017.

Despre ce ipocrizie vorbește Cseke Attila?

Până la data de 1 ianuarie 2006, prefecții erau oameni politici cu carnet de membru de partid. Odată cu intensificarea procesului de integrare în Uniunea Europeană s-a impus însă depolitizarea acestei instituții după modelul francez. Astfel, după 1 ianuarie 2006, prefecții și-au pierdut statutul de demnitari și au devenit înalți funcționari publici. Prefecții în funcție la acea dată au fost obligați să demisioneze din partidele politice din care făceau parte, pentru a-și păstra locul. A urmat, de atunci, până în prezent, o perioadă în care prefecții și subprefecții au fost numiți din corpul înalților funcționari (în cazurile fericite) sau, având o experiență de minim trei luni într-o funcție publică. Așa se face că unii dintre acoliții partidelor sau membrii de partid care voiau să acceadă la funcțiile de prefect sau subprefect au ajuns să demisioneze (de multe ori doar temporar din partid), să se angajeze, tot cu ajutorul partidului, în diferite funcții publice prin primării mici din județ pentru a acumula experiența minimă în administrație pentru a ajunge apoi apoi să fie numiți în Instituția Prefectului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.