3.7 C
Vaslui
30-nov.-2022

MINISTRUL CHEVRONULUI, LA VASLUI!

- Advertisement -

VIZITÃ Rovana Plumb, ministrul Mediului, vine astãzi la Vaslui. Oficial, reprezentantul Guvernului vine în judet pentru a semna contractul de 40 de milioane de euro cu primãria Vaslui, prin care ar urma sã se reabiliteze în totalitate sistemul de apã-canal, dar si statiile de epurare si tratare din oras. Neoficial, se vorbeste de discutii între ministrul Mediului si Dumitru Buzatu, pe tema scandalului iscat de intentia Chevron de a exploata gazele de sist din subsolul judetului. Mai multe grupuri de protest împotriva intentiilor companiei Chevron au anuntat cã vor organiza actiuni prin care vor aduce la cunostinta reprezentantului Guvernului nemultumirile locuitorilor judetului, care nu vor ca viitorul copiilor lor sã fie otrãvit de actiunile iresponsabile ale companiei americane.

Primarul Vasile Pavãl a anuntat, ieri, în cadrul unei conferinte de presã, cã vizita ministrului Plumb este legatã de semnarea contractului de 40 de milioane de euro pentru municipiul Vaslui, în cadrul celui mai mare proiect de reabilitare a retelelor de apã-canal din istoria judetului. „Vom semna contractul de finantare în prezenta doamnei ministru Rovana Plumb, pentru acest program foarte important pentru Vaslui, care va aduce în municipiu o sumã importantã, peste 40 de milioane de euro. Cu acesti bani, dupã ce programul se va implementa, 98% din populatia municipiului va fi racordatã la retelele de apã-canal. Mai avem în plan si modernizarea în totalitate a celor douã obiective importante pentru oras, statia de epurare si cea de tratare, care vor fi realizate cu bani europeni si vor oferi vasluienilor confortul necesar”, a explicat primarul Pavãl.

Proteste la vizita ministrului

Este de asteptat ca vizita ministrului sã inflameze si mai tare spiritele în scandalul Chevron. Mai multe organizatii neguvernamentale care protesteazã împotriva modului în care Chevron actioneazã în judet au anuntat cã vor protesta în fata sediului unde va avea loc semnarea contractului de finantare. În urmã cu câteva sãptãmâni, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Mediului sã nu se lase influentatã de campanii împotriva intereselor tãrii de a explora noi surse de energie, arãtând cã România trebuie sã fie o tarã care îsi întelege interesele strategice, cu respectarea normelor de mediu. „Doamna ministru Plumb, cu respectarea tuturor normelor de mediu, însã trebuie sã mergem mai departe pe drumul corect pe care au mers Statele Unite ale Americii si merg tãrile europene, acela de a explora noi surse de energie, repet, cu respectarea tuturor normelor de mediu, cu informarea corectã a populatiei, dar fãrã a ne lãsa totusi influentati indiferent de ce fel de campanii si indiferent de unde sunt aceste campanii purtate. E vorba de securitatea energeticã a României, de interesul nostru pe termen mediu si lung si e vorba dacã vrem în continuare sã fim dependenti de importul de gaze din Rusia, de unde vin ele, sau dacã vrem sã fim noi producãtori de energie si sã exportãm”, a spus Ponta ministrului. În acest context, s-ar putea ca vizita la Vaslui sã fie prilejul pentru ministru de a afla ce se petrece în judet, care sunt taberele pro si contra, din discutiile cu Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, un aprig sustinãtor al Chevron. Si un fapt interesant: asearã, unii reprezentanti ai Grupului de Initiativã din Bârlad, GISC, au spus cã nu vor veni la întâlnirea cu Rovana Plumb, pentru cã nu au ce discuta cu ministrul, în conditiile în care Guvernul nu le ascultã doleantele.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.