spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
26-apr.-2024

Ministrul Educației intervine în scandalul numirii noilor directori de școli: inspectorii generali trebuie să motiveze schimbările!

- Advertisement -
MOTIVARE… Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că inspectorii generali vor trebui să-i trimită un raport în care vor motiva schimbările făcute în conducerea anumitor școli

REACȚIE… Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, intervine în scandalul numirii noilor directori de școli. Acesta a declarat că inspectorii generali școlari vor raporta motivațiile pentru care au fost făcute schimbări la conducerea unor școli. “Cei mai mulți (n.r. directori) au continuat. Au fost și cazuri în care, pe baza unor motivații pe care inspectorii generali le vor raporta Ministerului Educației în cursul zilei de mâine (n.r. azi), au făcut schimbări”, a transmis ministrul Educației. În Vaslui, noile schimbări de directori au stârnit numeroase nemulțumiri, întrucât procedura de numire prin detașare în interesul învățământului nu a inclus criterii de departajare a candidaților care și-au dat acordul pentru același post. Printre directorii schimbați se numără prof. Daniela Popescu de la Colegiul Economic “Anghel Rugină”, prof. Gina Cucoș de la Liceul “Ștefan Procopiu”, prof. Ovidiu Lisievici de la Liceul “Ion Mincu” și prof. Mirela Nistoroschi de la Palatul Copiilor.

Directorii noi, precum și cei cărora li s-a prelungit mandatul au fost numiți prin detașare în interesul învățământului până la organizarea concursurilor de ocupare a posturilor: “Conform articolului 258, alineatul 7 din Legea Educației (…), delegarea directorilor, delegarea competențelor pentru conducerea instituțiilor unităților de învățământ până la data organizării concursului, însă nu mai târziu de începerea anului școlar, revine inspectorilor generali din fiecare județ cu avizul Consiliului de Administrație. Aș vrea să vă spun că din cei aproape 10.000 de directori din România, directori și directori adjuncți, 5.000 sunt cu concurs, aceia nu fac obiectul acestor numiri”, a spus ministrul Educației, întrebat despre criticile care se aduc în privința recentelor schimbări de directori de școli. Ministrul Educației a adăugat că sunt câteva zeci de delegări facute în fiecare județ, iar inspectorii generali școlari vor raporta motivațiile pentru care au fost făcute schimbări la conducerea unor școli. “Cei mai mulți (n.r. directori) au continuat. Au fost și cazuri în care, pe baza unor motivații pe care inspectorii generali le vor raporta Ministerului Educației în cursul zilei de mâine (n.r. azi), au făcut acele schimbări. Sunt câteva zeci la nivelul fiecărui inspectorat”, a adăugat ministrul.

 

Ministrul Educației: “Numirea directorilor nu trebuie să se facă din pixul unui inspector general”

De asemenea, acesta a anunțat, săptămâna trecută, că va lupta pentru ca directorii de școli să fie aleși prin vot de profesorii titulari, care lucrează cu norma întreagă în fiecare școală. “Numirea directorilor nu trebuie să se facă așa cum se face acum, de azi pe mâine, din pixul unui inspector general. Vă anunț că voi lupta cât pot de eficient ca alegerea unui director de școală să se facă pe baza deciziei votului profesorilor titulari din școala respectivă, care au norma întreagă. Cei care au normă fragmentată nu știu în care școală să voteze, e mai complicat. Dar cu siguranță cei care au normă în școală au un ascendent și au o influență unii asupra altora și cu siguranță vor ști cum să aleagă un manager. Acesta este sistemul cel mai corect prin care un profesor într-o școală își alege liderul. Cred că numărul greșelilor va fi mult mai mic dacă vom reuși să impunem, politic desigur, acest sistem”, a spus ministrul Educației, săptămâna trecută.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.