Ministrul Nelu Tãtaru spune când se va impune carantinarea localitãtilor din judetul Vaslui

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

LÃMURIRI… Ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, sustine cã dacã cetãtenii respectã normele de prevenire a infectãrii cu noul coronavirus, atunci situatia s-ar putea stabiliza pe un plafon cu aproximativ 2.000 de cazuri pe zi, dar dacã aceste reguli nu vor fi respectate, atunci vom înregistra o crestere progresivã a numãrului cazurilor de Covid-19 în urmãtoarea perioadã. Ministrul a mai precizat cã o localitate intrã în carantinã atunci când indicele cazurilor de Covid-19 trece de trei.

Ministrul Sãnãtãtii a declarat, la sfârsitul sãptãmânii trecute, cã dintre cei peste 590 de pacienti cu Covid-19 aflati la Terapie Intensivã, 179 sunt pe ventilatie mecanicã. “Sunt 598 de pacienti la Terapie Intensivã dintre 179 sunt cei care sunt pe ventilatie mecanicã. Dar nu doar Terapie Intensivã, ci adresabilitatea pe care o vedem la unitãtile de primire urgente pentru patologie respiratorie sau pentru febrã, precum si aglomerãrile din sectiile de boli infectioase sau pneumologie, spitale suport Covid sunt readaptate în aceastã perioadã. Încã de acum trei zile am recomandat DSP-urilor din judete sã reevalueze acele spitale care erau suport Covid si care au solicitat pentru activitate non-Covid sã fie reevaluate pentru a putea ajunge la capacitatea de paturi, precum si a disponibiliza tot ce înseamnã 10% din paturile de Terapie Intensivã în rezervã pentru orice eventualitate. În acest moment stãm pe 2.064 de cazuri, încercãm sã stabilizãm o medie sau un platou la 2.000 de cazuri, dar nu tine doar de noi”, a afirmat ministrul Sãnãtãtii. 

De ce a crescut numãrul de cazuri

Întrebat care sunt motivele cresterii cazurilor de Covid-19 în ultima perioadã, Nelu Tãtaru a rãspuns: “Am ajuns la reluarea în septembrie a activitãtilor, tot ce a însemnat scoalã, tot ce a însemnat activitate economicã, tot ce a însemnat reîntoarcere din concedii, redeschidere restaurante, redeschidere cinematografe, teatre, campanie electoralã si alegeri locale. Avem aceiasi parametri pe care îi mentinem. La nivelul a tot ce înseamnã activitãti economice, cã este restaurant, cã este teatru, cã este cinematograf, acel indice de 1,5 va duce la închiderea acestora, tot ce înseamnã indice de pânã în 1, 1 si 3 sau peste 3 va readapta o activitate scolarã, iar organele în drept vor face acea evaluare ca acele precautii sã fie respectate”.

Plafonul de noi cazuri trebuie stabilizat

Ministrul a mai precizat cã o localitate intrã în carantinã atunci când indicele cazurilor de Covid-19 trece de trei. “Carantinarea unei localitãti se face atunci când avem o transmitere comunitarã liberã si când avem un indice peste 3. Sunt si localitãti care au un indice peste 3, dar focare constituite în institutii pentru bãtrâni, pentru pacientii neuropsihici, în spitale, acestea sunt deja izolate si carantinate, nu va fi carantinatã acea localitate. Se judecã fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare localitate în parte. Ce vedem acum este evolutia dupã o varã întreagã si reluãri de activitãti si în care avem niste precautii care existã de la începutul verii când am început relaxãrile”, a explicat Nelu Tãtaru. El a precizat cã dacã cetãtenii respectã normele de protectie, atunci numãrul cazurilor de Covid-19 se va putea stabiliza la douã mii pe zi, iar în caz contrar vom asista la o crestere exponentialã a numãrului de infectãri cu noul coronavirus. “Dacã fiecare dintre noi respectã acele norme, ar trebui sã stabilizãm acel plafon în jur de 2.000 ca sã putem sã ne gândim la vremuri mai bune. Dacã nu respectã aceste norme, vom vedea o crestere progresivã, exponentialã în urmãtoarea perioadã. Nu trebuie sã ne gândim doar la un numãr de cazuri care creste, toate aceste cazuri vin pe un sistem sanitar, toate aceste cazuri vor fi preluate de un corp medical deja obosit, de peste sapte luni de pandemie”, a mai afirmat Nelu Tãtaru.

Mãsurile rãmân aceleasi

Nelu Tãtaru a mai fost întrebat ce mãsuri ar putea fi impuse pentru ca numãrul de îmbolnãviri sã fie stopat. Potrivit ministrului, nimic nu s-a schimabt, iar masca de protectie, distantarea socialã si dezinfectarea constantã rãmân cele mai bune solutii. “Sunt aceleasi criterii care trebuie mentinute. Si noi nu ar trebui sã cãutãm ceva sofisticat. Portul unei mãsti, o distantare, un dezinfectant, evitarea locurilor prea aglomerate, evitarea acelor mall-uri”, a rãspuns Tãtaru. Totodatã, ministrul a adãugat cã în lupta contra pandemiei de coronavirus, toatã lumea se aflã în aceeasi situatie. “Suntem parteneri într-o luptã cu un necunoscut, sau cu ceva pe care începem sã-l cunoastem, toti, populatie civilã, autoritãti, guvern”, a adãugat ministrul Sãnãtãtii.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ