spot_imgspot_img
13.3 C
Vaslui
26-apr.-2024

Ministrul Sănătății vine la Vaslui pentru a da un imbold campaniei de vaccinare

- Advertisement -
VIZITĂ… Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, va fi prezentă sâmbătă, în comuna Rebricea, unde va monitoriza activitatea de vaccinare de la centrul mobil organizat la Căminul Cultural din comună.

MOBILIZARE… Strategia de vaccinare din România este un eșec răsunător, după ce premierul Florin Cîțu anunța, în urmă cu câteva săptămâni, că țara noastră va avea 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie. România e departe de acest obiectiv și abia a ajuns la 4,3 milioane de persoane vaccinate cu o singură doză, iar numărul persoanelor care se prezintă în centrele de vaccinare este din ce în ce mai mic. În mai multe județe din țară se organizează tombole cu diferite premii pentru a încerca să-i convingă pe oameni să se vaccineze împotriva Covid-19. Și în județul Vaslui s-a încercat atragerea populației către centrele de vaccinare, fără rezultate însă. La sfârșitul lunii mai, nu mai puțin de 26 de comune aveau o rată de acoperire vaccinală de sub 5% din totalul populației eligibile, cele mai mici procente înregistrându-se în localitățile din vestul județului. Acolo va ajunge, în acest weekend, și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, tocmai pentru a încuraja oamenii să se imunizeze împotriva COVID-19.

La nivel național, numărul persoanelor vaccinate este într-o continuă scădere. Dacă la începutul lunii mai se vaccinau peste 100.000 de persoane pe zi, în luna iunie cifrele sunt între 50.000 și 60.000 de persoane vaccinate pe zi. Cel mai mult a scăzut numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, ceea ce arată o cerere tot mai mică în România. Pe 31 mai, doar 20.536 de persoane au primit prima doză, iar 43.587 au primit a doua doză. În ritmul actual, România ar putea ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate cu prima doză abia la sfârșitul lunii iulie. Autoritățile sanitare s-au convins că tombolele cu premii pot funcționa doar câteva zile, cel mult. Aceste premii sunt o risipă de bani, deoarece pe termen lung nu au niciun efect. Pe 1 iunie, când s-au organizat cele mai multe tombole, numărul persoanelor vaccinate cu prima doză a scăzut la 16.711.

Adolescenții din județul Vaslui nu prea s-au înghesuit la vaccinare, de 1 iunie

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, la două centre mobile, din Negrești și Codăești, s-au vaccinat doar 60 de adolescenți cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani. Cozile nu au fost prea mari nici în mediul urban, deși aici campania se derulează mult mai bine. Conform site-ului rovaccinare, la sfârșitul lunii trecute, unitățile administrativ teritoriale cu cea mai ridicată rată de acoperire vaccinală erau Bârlad (20,26% din populația eligibilă), Huși (17,5%), Vaslui (14,5%).

În majoritatea comunelor din județ, rata de acoperire vaccinală nu depășește 10% din totalul populației

Campaniile de vaccinare se desfășoară cu dificultate în mediul rural și asta pentru că oamenii nu au suficiente informații despre vaccin. Caravanele de vaccinare sunt și ele un joc ratat de imagine, deoarece nici acestea nu vor avea efecte pe termen lung. O caravană poate ține câteva zile, nu câteva luni, și poate acoperi doar unele zone, nu tot județul. Guvernul ar putea să transforme cabinetele medicilor de familie în centre de vaccinare, însă pentru asta va trebui să negocieze cu medicii de familie și să-i convingă să se implice. Mesajele ridicole ale Guvernului despre „ce conține vaccinul” nu au efect în rândul populației din mediul rural, mai aels atunci când acestea vin din rândul politicienilor. Politica autohtonă nu e bazată pe emoții, politicienii români nu sunt capabili să transmită așa ceva, iar între cetățeni și politicieni există un uriaș sentiment de neîncredere. După ce aproape doi ani de zile, diferiți politicieni au urlat împotriva unui partid politic, după ce au divizat România între „noi”, cei educați și emancipați, și „ei”, cei proști și săraci, nu pot veni acum să le spună oamenilor să-și iubească aproapele și să fie uniți, pentru că nu-i va crede nimeni. Pe lipsa aceasta totală de neîncredere, campania de vaccinare în mediul rural din județ scârțâie rău de tot. În comuna Dragomirești, spre exemplu, din totalul de 4928 de locuitori, doar 103 s-au vaccinat împotriva COVID-19, rezultând o rată de acoperire vaccinală de doar 2,09%. Iana (2,21%), Oșești (2,24%), Rafaila (2,67%), Hoceni (3,1%) sau Gherghești (3,34%) sunt alte comune din județ cu un număr foarte mic de doze inoculate populației. Fruntașe, din acest punct de vedere sunt Muntenii de Jos (17.1%), Vutcani (14.02%), Bălteni (13.12%) și Drânceni (11,23%).

Ministrul Sănătății se va afla, sâmbătă, în județul Vaslui

Pentru a da un imbold campaniei de vaccinare din județul Vaslui, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, va fi prezentă sâmbătă, în comuna Rebricea, unde între orele 9.30 – 11.00 va monitoriza activitatea de vaccinare de la centrul mobil organizat la Căminul Cultural din comună. Programul vizitei cuprinde și activități de vaccinare la cabinetul medicului de familie dr. Cătălina Adochiei, din municipiul Vaslui, dar și întâlniri cu reprezentanți ai Prefecturii Vaslui și întâlniri cu medicii de familie din Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Sa vina un ministru care sa rezolve problema locurilor de muncă, cu salarii decente, cu protecție socială! Nu ne trebuie înțepare! Înțepați-i pe Tătaru, Polak, tot PNL-ul și neamurile lor

  2. cine are ocazia, rog sa o intrebe pr Dna Ministru:

    CE POATE FACE PT CRESTEREA CALITATII ACTULUI MEDICAL?
    cunoaste practica de la Vaslui: „ia o pastila si mergi acasa”. ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.