spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
21-mai-2024

Minivacanță de foc: incendii violente, accidente cu victime și acțiuni de supraveghere a bisericilor!

- Advertisement -
INTERVENȚII… În minivacanța de Paște, la nivelul județului Vaslui au fost înregistrate 174 de misiuni operative ale echipajelor ISU Vaslui.

PROVOCĂRI… Echipajele ISU Vaslui nu au stat o clipă în această minivacanță! Incendii, accidente rutiere grave, descarcerări, căutare de persoane dispărute, ba chiar și o intervenție pentru dezamorsare de muniție – sunt doar câteva dintre cele peste 170 de misiuni operative. Cele mai dificile au fost incendiile petrecute chiar în prima zi de Paște. La Vaslui, în suburbia Gura Bustei, un scurtcircuit electric a făcut ca un imobil cu mansardă să fie surprins de flăcări violente, iar munca pompierilor a fost una teribilă, întrucât hidranții n-au funcționat cum trebuie și riscul ca focul să se extindă la alte case a fost uriaș. De asemenea, o candelă lăsată aprinsă în balconul unui apartament din Bârlad a produs un incendiu și doar intervenția promptă a pompierilor a făcut ca locuința să fie salvată, la fel și persoana din interior, precum și apartamentele învecinate. Inspectorii de prevenire au desfășurat și ei acțiuni de control la biserici, iar neregulile identificate în teren au fost sancționate cu 15 avertismente.

În această minivacanță, la nivelul județului Vaslui au fost înregistrate 174 de misiuni operative ale echipajelor ISU Vaslui. „Au fost 99 de misiuni de acordare a primului ajutor calificat și descarcerare, 43 de misiuni privind monitorizarea situațiilor de urgență și alte evenimente; 3 misiuni de intervenție la accidente rutiere; o misiune de răspuns și asigurare măsuri PSI în urma unui apel e-call; transport persoane supraponderale; căutare-salvare persoane dispărute; identificare și ridicare a deșeurilor periculoase; evacuare și salvare a persoanei rămase imobilizată într-o locuință; 6 misiuni de limitare și lichidare a incendiilor; 4 misiuni de patrulare cu autospeciale și echipaje specializate în apropierea lăcașurilor de cult; 2 misiuni și acțiuni preventive; 1 misiune de distrugere muniție rămasă neexplodată. În timpul acțiunilor cu caracter preventiv au fost constatate 15 nereguli, fiind acordate tot atâtea avertismente”, au enumerat reprezentanții ISU Vaslui, în bilanțul întocmit pentru această minivacanță.

Incendiu devastator la Gura Bustei, în prima zi de Paște! Din locuința cuprinsă de flăcări, pompierii au salvat economiile proprietarilor, 40.000 euro și 20.000 lei

În toată această perioadă, pompierii vasluieni au intervenit pentru limitarea și lichidarea a șase incendii, cele mai dificile misiuni fiind cele din prima zi de Paște, pe 5 mai, în municipiile Vaslui și Bârlad. „Astfel, pompierii militari din cadrul Detașamentului Vaslui au intervenit cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o locuință din municipiul Vaslui, în cartierul Gura Bustei, pe strada Elena Cuza. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta prin ardere generalizată la nivelul mansardei și acoperișului imobilului, existând pericol de propagare la o casă învecinată și două anexe gospodărești. O persoană a necesitat îngrijiri medicale. După primirea primului ajutor calificat în ambulanța S.M.U.R.D., femeia a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Vaslui. Intervenția a durat circa trei ore, la finalul misiunii fiind salvate parterul casei cuprinse de flăcări, locuința învecinată, o anexă gospodărească și o jumătate dintr-o magazie, un câine, precum și o importantă sumă de bani (40.000 de Euro și 20.000 lei). Au ars aproximativ 300 metri pătrați din mansarda și acoperișul imobilului. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un scurtcircuit electric”, au transmis reprezentanții ISU Vaslui.

O candelă lăsată aprinsă pe balcon a provocat nenorocire

Tot în prima Zi de Paște, pompierii de la Bârlad au intervenit cu trei autospeciale pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-un apartament din municipiu. „La sosirea salvatorilor, incendiul se manifesta cu violență în balconul apartamentului și exista pericolul de propagare la întreaga locuință, precum și la apartamentul de la nivelul superior. În apartamentul inundat cu fum a fost găsită o femeie imobilizată, care se intoxicase cu fum și gaze fierbinți. Victima a fost evacuată, i s-a acordat prim ajutor calificat, ulterior fiind predată echipajului cu medic de pe ambulanța aparținând SAJ Vaslui, substația Bârlad. Femeia a fost transportată la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal “Elena Beldiman” Bârlad. Concomitent cu acțiunea de limitare și lichidare a incendiului, salvatorii bârlădeni au evacuat 15 locatari din apartamentele învecinate. Pompierii au salvat apartamentul și bunurile din interior. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost o candelă uitată aprinsă pe balcon, lângă mai multe bunuri textile”, au comunicat reprezentanții ISU Vaslui.

Un accident groaznic s-a petrecut în sâmbăta Învierii la Todirești: o mașină a izbit în plin o căruță în care se aflau trei tineri, între care doi frați gemeni de 24 de ani

Nu au lipsit nici accidentele grave. În data de 4 mai, de pildă, trei echipaje de intervenție de la Stația de pompieri Negrești au intervenit la un accident rutier, produs în localitatea Todirești, comuna Todirești, în care au fost implicate un autoturism și o căruță. „În urma evenimentului rutier, au rezultat trei victime, între care un bărbat aflat în stare de inconștiență, persoana având multiple traumatisme craniene și faciale. Ulterior, victima aflată în comă de gradul IV a fost transportată cu elicopterul S.M.U.R.D. la o unitate medicală specializată, în municipiul Iași. După evaluare și acordarea primului ajutor calificat, celelalte două victime au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui”, au precizat pompierii. Pe lângă misiunile derulate în plan operativ, o atenție sporită a fost acordată prevenirii evenimentelor care puteau fi generate de nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor. „În continuare, pompierii militari vasluieni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate”, au transmis reprezentanții ISU Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.