Minune! Satul 1 Decembrie din comuna Banca a scãpat de noroie chiar de Ziua Nationalã (FOTO)

COINCIDENTÃ… Pentru cei aproape 500 de locuitori ai satului 1 Decembrie, Ziua Nationalã vine cu o mare bucurie! De 1 Decembrie 2020, primarul PNL, Vasile Vânãtoru, a turnat asfalt pe Drumul comunal  148, care leagã satul 1 Decembrie cu Drumul Judetean  dintre Murgeni si  Halta Dodesti, sat din comuna Viisoara. „Ar fi fost frumos sã fi avut acest drum asfaltat de Centenar, dar nu a fost posibil! Eu pe atunci eram liberal ca si acum, dar la guvernare era PSD, cu Dragnea, Buzatu si Solomon. Dar iatã cã acum ne-a ajutat bunul Dumnezeu ca de 1 Decembrie, sãtenii din 1 Decembrie sã calce pe asfalt. Si nu uitati cã este anul de gratie 2020″, a spus primarul comunei Banca Vasile Vânãtoru.

Locuitorii micutului sat din comuna Banca, de doar 280 de case, care poartã cu mândrie numele de 1 Decembrie, zi decretatã ca Ziua Nationalã a României, vãd pentru  prima datã asfalt la ei în comunitate. Pentru ei chiar e sãrbãtoare, fiindcã si-au dorit atât de mult acest asfalt, cã în momentul în care utilajele s-au apucat de lucru si-au fãcut cruce si au multumit lui Dumnezeu pentru aceastã minune. „Bogdaproste!”, au spus în cor femeile care veneau de la slujba Sfântului Andrei. „Apoi credeam cã am sã mor si nu voi mai vedea vreodatã asfalt si pe la mine la poartã”, a mai spus o bãtrânã bucuroasã cã a intrat si satul ei în rând cu lumea. “Valoarea proiectului a fost de 2.400.000 de lei, iar finantarea a fost asiguratã de la Guvernul actual, condus de domnul prim ministru Ludovic Orban, presedintele PNL. Oamenii au fost extrem de multumiti vãzând cã, pentru prima datã de la înfiintarea satului, acesta intrã în lumea civilizatã!”, a spus primarul comunei Banca, liberalul Vasile Vânãtoru.  Lucrarea are o lungime de peste 9 km si a fost fãcutã prin PNDL. Proiectul a fost câstigat de acum trei ani, dar, din cauza tergiversãrilor tipic PSD, atunci când un primar de altã coloraturã politicã câstiga un proiect, s-au lungit nepermis de mult contestatiile! Odatã cu plecarea Guvernului PSD  de la putere, brusc s-a rezolvat si finantarea pentru comuna Banca, iar satul 1 Decembrie a primit acest frumos si util cadou: asfalt în fata curtii!

De ce se cheamã satul 1 Decembrie

Satul poartã numele de 1 Decembrie din 1991. Pânã atunci s-a chemat Atârnati de Stoiesesti, iar apoi  30 Decembrie, denumire primitã de comunisti în 1947. 30 Decembrie era Ziua Republicii sau ziua când a abdicat Regele Mihai I si s-a instaurat regimul comunist în tara noastrã. Dupã Revolutia din Decembrie 1989, prin anii 1990-1991, când era primar al comunei Banca, actualul edil al Bârladului, Dumitru Boros, satul si-a schimbat denumirea în 1 Decembrie si asa a rãmas de atunci. “Împreunã cu prefectul de atunci si cu bãtrânii din sat, s-a discutat despre schimbarea denumirii satului, care nu mai doreau sã aibã acel 30 decembrie ca nume, iar bãtrânii au vrut sã se schimbe cu 1 Decembrie, pentru a serba Ziua Nationalã a tãrii odatã cu numele satului!  În mentalul  oamenilor se schimba doar ziua, nu si luna, din 30 devenea 1 Decembrie. Si am fãcut ce au vrut bãtrânii. Satul se cheamã 1 Decembrie, iar ziua satului este de… 1 Decembrie, când se cântã Imnul tãrii si apoi se porneau horele!”, a spus Dumitru Boros.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ