-1.2 C
Vaslui
04-dec.-2021

„Miorita” din Valea lui Bosie ajunge cu ciobanul în instantã! (VIDEO)

Ștefan Popa

DE PRIN SATE, ADUNATE… Necazul unui cultivator de porumb din localitatea Valea Lui Bosie se repetã, toamnã de toamnã! Si în acest an, oile unui cioban din zonã i-au distrus cultura de porumb. Pãgubitul spune cã, de data aceasta, a ajuns la întelegere cu ciobanul, sã-i dea 350 kg de porumb, dar si 700 de lei si ambii sã uite supãrarea. „Cu porumbul a venit, dar cu banii a spus cã nu mai vine, întrucât eu nu am ce sã-i fac, pentru cã nu sunt oile pe numele lui. Degeaba m-am plâns la Politie, la Prefecturã si peste tot, am depus plângeri, toti mi-au spus sã mã duc în instantã. Si eu mã duc! Dar oare atâtia oameni în vârstã, de culturile cãrora îsi bat joc unii ca acestia, pot ei oare sã îsi caute dreptatea în instantã? Eu cred cã Politia ar trebui sã poatã lua mãsuri pe loc cu asemenea persoane. Cã de aceea se ajunge sã îsi dea lumea cã sapele în cap, cã nu le face nimeni dreptate, la fata locului”, a spus pãgubitul Stefan Popa.

Prin cazul sãu fãcut public, omul vrea sã scoatã în evidentã faptul cã, pentru un drept legitim, pentru cultura sa distrusã, trebuie acum sã ajungã pe usile Judecãtoriei, sã cheltuie bani si cine stie când se va pronunta instanta, ca sã poatã recupera vreodatã paguba. „Situatia mea poate fi a oricui. Dar eu vorbesc acum în dreptul meu. Am aceastã suprafatã de teren, pe care mi-am cultivat porumb. Alãturi, nu stiu cine a dat autorizatie, s-a amenajat o stânã. I-am spus celui care are oile, sã le aibã grija, cã eu nu muncesc atâta peste an, ca sã mãnânce tot oile lui. Dar asa cum m-am gândit, asa a fost. Oile au intrat în culturã si au distrus totul. Nici mult nu s-a fãcut, cã a fost secetã, dar ce era rodul investitiei mele, eu voiam sã fie lãsat acolo. Am vorbit cu persoana aceasta care are oile si ea a recunoscut cã animalele sale au fãcut pagube. Întelegerea mea a fost ca el sã îmi dea 350 kg de porumb, dar si 700 de lei”, spune Stefan Popa, fost miner, în prezent, pensionar. Bãrbatul sustine cã a calculat toatã paguba la suma exactã, 1.145 de lei, si s-a învoit cu ciobanul în acest sens. 

„La noi, dreptatea costã! Dacã ai bani, ai si dreptate, dacã nu, nu ai”

Ciobanul a fost si el om de cuvânt pânã la un moment dat. I-a adus porumbul promis, numai cã, pentru cei 700 de lei, s-a sucit! „Aici vreau eu sã ajung, la faptul cã am fost la Politie si mi-a spus cã nu poate decât sã îi dea o amendã, dar dacã eu vreau sã obtin cei 700 de lei, sã merg la instantã. Am fãcut adrese si la Prefecturã, am vorbit si la Primãrie, dar toti au spus sã merg la judecatã, ca sã-mi aflu dreptatea. Dar eu întreb: alti oameni în situatia mea, care poate nu au ce pune pe masã, care poate sunt bãtrâni, ce sã facã? Lor cine le face dreptate în tara asta, repede, asa cum ar trebui? Ei cu ce bani sã se ducã la instantã? La Judecãtorie, în civil, trebuie sã achiti serviciile unui avocat, dacã vrei sã ai o sansã, cât de cât în proces. Stie cineva cât costã un avocat? Foarte mult, pentru nivelul judetului Vaslui. Apoi, stie cineva cât dureazã un proces? Unii pot muri, pânã sã recupereze o sutã, douã de lei, cât le-ar calcula instanta paguba pentru câtiva porumbi. De aceea, eu cred cã dreptatea costã la noi în tarã, iar cei care au bani, au si dreptate repede si prompt. Ceilalti, nu. Atât vreau eu, sã trag un semnal de alarmã. Nu e corect. Eu voi merge în instantã, îi voi cere acelui cioban si daune morale, cã m-am îmbolnãvit, din cauzã cã mi-a pãrut rãu de toatã munca mea, am luat pastile. Dar alti oameni de prin sate, nu mai merg la nicio judecatã si stau la discretia hotilor, a celor fãrã nicio lege”, spune Stefan Popa.

 

Ultimele Știri
Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here