spot_imgspot_img
spot_img
8.8 C
Vaslui
03-dec.-2023

Miros pestilențial în mai multe zone din Bârlad! (FOTO, VIDEO)!

- Advertisement -
PROIECT PUTUROS!… Mai mulți bârlădeni au sesizat Garda de Mediu Vaslui că, încă din luna August, un miros pestilențial a “învăluit” orașul Bârlad, în mai multe zone!

GRAV ȘI ÎMPUȚIT… În luna septembrie, Garda de Mediu a avut numeroase sesizări privind mirosul dezagreabil din Municipiul Bârlad. Din cauza lucrărilor de execuție la „Proiectul de modernizare și extindere a rețelelor de apă și de canalizare, stații de pompare, stații pompare apă uzată în municipiul Bârlad”, care a presupus lucrări de săpătură și montare a rețelelor noi de apă și canalizare, dar și lucrări de reabilitare a conductelor existente, în zonă persistă un miros îngrozitor! Lucrările au dus la colmatarea colectoarelor de canalizare, precum și existența înainte de lucrări a unui grad de colmatare a colectoarelor de canalizare din municipiul Bârlad, a chesoanelor și bazinelor intermediare de decantare la SPAU-urile existente. S-a luat măsura decolmatării, curățării și spălării colectoarelor cu un grad de colmatare mare pentru a reface și îmbunătăți capacitatea de transpor a acestora . Bârlădenii au reacționat și au făcut reclamații, iar Garda de Mediu Vaslui a precizat pentru ei ce măsuri s-au luat.

Astfel, în acest an au avut loc lucrări de decolmatare, curățare și spălare a mai multor colectoare, lucrări efectuate de firma SC Blueco Waste SRL. În cartierul Gară al municipiului Bârlad s-au efectuat astfel, în baza contractului din luna mai, lucrări de reabilitare colector principal canalizare, str. George Enescu pe o lungime de 980 ml, lucrări derulate în iunie, privind servicii de curățare și aspirare deșeuri solide din chesoane SPAU Fierăstraie dar și SPAU în cartierele Munteni, Podeni, Cotu Negru.

„În urma acestor lucrări, cu echipament special s-a fluidificat depunerea pe colectoare, și din cămin în cămin, apă cu depuneri a fost direcționată către stația de epurare Bârlad. Pe parcursul desfășurării decolmatarii, pietre, cârpe, plasticuri și alte materiale ce se găseau pe lungimea colectoarelor, opturau secțiunea de curgere îngreunând procesul de spălare a colectoarelor. A fost necesară curățarea manuală și aspirarea  acestor deșeuri solide cu echipamentul cu care s-a realizat decolmatarea și  transportate și descărcate pe platformele de deshidratare ale Stației de epurare Bârlad. De asemenea, în chesoanele aferente SPAU-rilor Fierăstraie, Munteni, Podeni, Cotu Negru, depunerile existente au fost curățate și aspirate, apoi transportate și depuse în paturile de deshidratare special amenajate pentru depuneri de nămoliri și deșeuri din cadrul Stației de epurare Bârlad. Deșeurile, după deshidratare, vor fi transportate către Rampa de deșeuri județene Roșiești, cu care societatea are contract de eliminare. Societatea deține contract din 2020 cu ROMPREST ENERGY SRL pentru „eliminarea prin depozitare a deșeuri municipale și asimilabile din comerț, industrii, instituții și alte deșeuri municipale , respectiv, deșeuri provenite de la curățarea canalizării, deșeuri de la stațiile de epurare, deșeuri provenite de la limpezirea apei potabile”, cu valabilitate pe perioada nedeterminată atâta timp cât nici una din părți nu-l denunță. Sunt lucrări punctuale care au creat disconfort. Nu sunt alte soluții tehnice de curățare / decolmatare a rețelelor de canalizare care să nu genereze disconfort olfactiv. Garda de Mediu Vaslui a monitorizat aceste lucrări și au impus măsuri de diminuare a mirosurilor dezagreabile.  Când aruncăm în canalizare șervețele umede, scutece, alimente solide, textile, „cauciuc” și alte deșeuri, care nu au ce căuta în vasul de toaletă, periodicitatea cu care trebuie curățată rețeaua crește, iar toți resimțim efectul”, a precizat comisarul șef Gabriel Laic, al Gărzii de Mediu Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.