spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
19-apr.-2024

Misiune imposibilă: Internarea în Spitalul de Urgenţă a bolnavilor cronici

- Advertisement -

Ieri, în prima zi de aplicare a ”embargoului” internării cronicilor la Spitalul de Urgenţă, era mare supărare şi jale în faţa uşii unde se făceau internările bolnavilor cronic în  Spitalului de Urgenţă. Zeci de oameni care venea cu bilet de internare de la medicii de familie erau întorşi din drum şi fie erau trimişi în policlinică, fie erau consultaţi şi trimişi acasă cu reţeta în mână. Doar cei în stare foarte gravă au fost internaţi.
”Nu se mai fac internări la cronici, în principiu. Doar dacă bolnavii sunt în stare gravă. Ceilalţi sunt consultaţi de medici şi trimişi să li se dea tratament fie în policlinică, fie acasă”, spunea Viorica Costin, asistenta care ieri făcea triajul la uşa cabinetului Internări Cronici.
”Ce să zic? Este incalificabil. Mă duc… nu ştiu unde. Am probleme cu ficatul, dar nu mă internează”, spunea vizibil iritat Ionel Ghiocea, unul dintre gălăţenii care nu au fost internaţi, ci doar consultaţi şi trimişi în policlinică.
”Eu am probleme mari cu ficatul, hepatită, de-abia respir, de-abia am ajuns aici. Acum mi-au spus că nu se internează decât urgenţele. Nu ştiu ce să fac. Mi-au zis că, dacă mă internează, oricum trebuie să cumpăr seringi şi nu numai. Cumpăr, dar mi se pare intolerabil. Nu este normal, ca societate, să trecem prin aşa ceva”, spunea Veronica Iliescu, o profesoară care nu a trecut de Internări. Profesoara a fost trimisă la Unitatea de Primiri Urgenţă să se decidă acolo dacă e în pericol de moarte sau nu. Şi în Unitatea de Primiri Urgenţă medicii fiseseră avertizaţi că nu se internează decât persoanele aflate în stare foarte gravă şi urgenţele.
”Noi am primit hârtie de la direcţia spitalului să internăm doar cazurile de urgenţă şi doar cele cronice cu pericol de acutizare, în rest nu internăm nimic”, spunea doamna dr. Lucia Botezatu, cardiologul de gardă.
Şi mai grea era situaţia unei femei venite la spitalul gălăţean de la peste 50 de kilometri să îşi facă chimioterapia. ”Nu ştiu dacă pot rămâne internată. Mi-au zis să vină băiatul să mă ia acasă după tratament. Vai de capul meu…”, spunea Maricica Chihaia. Femeia a beneficiat de internarea de zi, deci a făcut procedura, apoi urmând să fie luată acasă.
Mulţi dintre bolnavii cronici refuzaţi la internare au făcut cale întoarsă la Unitatea de Primiri Urgenţă, cu trimitere de la medicul de familie, sperând să poată fi internaţi ca „urgenţe”.
”Nu tot ce primim de la medicul specialist sau de familie ca să internăm reprezintă şi caz de urgenţă. Uitaţi, aici, nu putem interna o persoană cu un puseu de tensiune. Îl tratăm dar apoi va pleca acasă să îşi continue tratamentul. Nu trebuie neapărat internat. A crescut foarte mult presiunea pe Urgenţă acum, din partea bolnavilor cronici”, a spus dr. Angel Trifan, medic  coordonator UPU SMURD Spitalul de Urgenţă.
Ieri la prânz directorul Spitalului de Urgenţă, dr. Marin Crăciun, preciza că încă nu primise niciun ban de la Casa de Asigurări, deci măsura neinternării bolnavilor cronic se menţine.

monitoruldegalati.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.