-3.2 C
Vaslui
07-feb.-2023

Mistere italiene

- Advertisement -

Incineratorul de gunoi de la Vaslui – sperante desarte?

AFACERI Despre italienii care promiteau în 2009 constructia unui incinerator de deseuri ultramodern la Vaslui nimeni nu mai stie nimic. Primãria Vaslui primeste rar câte un mail sau un telefon în care i se spune cã “finantarea este în discutii la Bruxelles”. În urmã cu un an, o firmã cu capital italian, SC Istag Ecology SRL, propunea Consiliului Local Vaslui asocierea pentru derularea proiectului pentru constructia unui incinerator care urma sã producã energie electricã si termicã prin prelucrarea deseurilor. Prin asociere a fost creatã o societate – Neweco Vaslui SRL si au fost concesionate acesteia, pe o perioadã de 50 de ani, nu mai putin de 6 hectare de teren lângã SC Termica. Nu s-a mai întâmplat nimic de atunci. La Hunedoara si Buzãu, aceiasi italieni au venit cu propuneri similare în 2007. Nici acolo nu s-a întâmplat nimic, dar reprezentantii Primãriei Hunedoara spun cã mai existã sperante în derularea proiectului.

“Sistem integrat de tratare a deseurilor cu sistem de disociere molecularã si de gazificare cu tehnologie avansatã de EPPm-ag”, acesta era, pe hârtie, asa dupã cum se spune în acordul încheiat, în octombrie 2009, între firma italianã si Consiliul Local Vaslui, incineratorul de deseuri care urmeazã sã fie construit la Vaslui. Acesta, practic, va produce energie termicã si chiar electricã materia primã pentru aceasta fiind desurile menajere. Institutiile publice si scolile ar fi cele dintâi beneficiare ale curentului electric si cãldurii produse prin sistemul de incinerare ultramodern. Numai cã, dupã un an de zile, nimeni nu mai stie nimic de italienii care au promis cã vor construi sistemul de la Vaslui. Singurele semne cã proiectul mai stã în picioare sunt mail-urile si cele câteva telefoane pe care primarul Vasluiului, Vasile Pavãl, le-a primit. “Finantarea este încã în discutii la Bruxelles” sunt singurele vesti pe care primarul Vasluiului le-a dat de fiecare datã, întrebat despre ce se mai întâmplã cu proiectul. Conform previziunilor fãcute în 2009 de italieni, aceastã finantare ar fi de vreo 40 de milioane de euro, bani care ar trebui sã vinã de la Uniunea Europeanã. Tot atunci, se spunea cã, în cazul în care finantarea de la UE n-ar putea acoperi costurile constructiei incineratorului, firma ar putea obtine un împrumut bancar pentru derularea proiectului,prin mijlocirea italienilor. Nici împrumutul nu a fost fãcut, nici finantarea de la UE nu a fost absorbitã. Pe de altã parte, italienii din acelasi consortiu au promis incineratoare la Buzãu si Hunedoara. Existã un nume care apare în majoritatea documentelor care au fost încheiate cu consiliile locale: Leucio Giuseppe D’Eramo. Dacã la Vaslui, în noua societate Neweco SRL, acesta ocupã pozitia de vicepresedinte, în actul de asociere încheiat de italieni cu Consiliul Local Hunedoara, D’Eramo apare în postura de simplu membru. De mentionat cã D’Eramo apare în acte cu domicilii diferite: unul la Roma, celãlat la San Giovanni Teatino. Presedinte Neweco Vaslui este vasluiancã, Elena Ciulei care a fost prezentã, împreunã cu cetãtenul italian Ren Alfredo, membru si el al societãtii, la Vaslui, în 2009, unde au expus consilierilor locali proiectul incineratorului.

3 ani de promisiuni si la Hunedoara

Italienii din acelasi consortiu au promis incineratoare la Buzãu si Hunedoara. În 2007, ziarele din judetul Hunedoara scriau despre incineratorul care urma sã fie construit în propiere de Hunedoara, la Hasdat. Italienii nu au fãcut nimic pânã acum, doar au vizitat orasul. Reprezentantii Primãriei Hunedoara spun cã încã mai cred în acest proiect. Cu toate acestea, ca si la Vaslui, situatia pare trasã la indigo. Nu se întâmplã nimic. “Noi avem totusi sperante în acest proiect. Italienii ne-au promis cã vor obtine o finantare de la Uniunea Europeanã. Si noi le-am concesionat câteva hectare de teren în apropiere de Hunedoara pentru con­structia acestui incinerator”, ne-a declarat Monica Rada, consilierul primarului Hunedoarei.

Misteriosul italian Ren Alfredo

Nu a mai dat pe la Vaslui din 2009, desi vine în România regulat la… partide de vânãtoare. Ren Alfredo, membru al societãtii Neweco Vaslui SRL are postate pe pagina de facebook câteva fotografii fãcute la vânãtoare si chiar invitatii la acestea. În vara aceasta, italianul a fãcut o postare lângã una din pozele sale în care apare tinând în mâini un trofeu de vânãtoare: „Pentru cei interesati de la sfârsitul lunii august sã mergem la vânãtoare de prepelite în România. În 2009, am luat patru zile. Am vânat 500 de prepelite. Vânãtoare se face numai dimineata, nu existã limite. Cheltuiti aproximativ 80 de euro pe zi pentru permise si sfaturi”, se aratã în mesaj. In tot acest timp incineratorul de la Vaslui încã mai asteaptã sã-i fie asezatã prima cãrãmidã. Pânã atunci, promisiuni si mari semne de întrebare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.