spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Mita sau trafic de influenta?

- Advertisement -

Ziua a doua a scandalului „Spionii din pereti” a debutat la DNA. Toti cei trei sefi ai Consiliului Judetean au mers ieri la DNA. Presedintele Simirad, ca sa verifice legalitatea interceptarilor; vicii Adascalitei si Chirila, ca sa afle de ce sint monitorizati de procurori. „Nu ne-au spus mare lucru. Este o faza premergatoare intocmirii unui dosar penal”, a spus Adascalitei. Oficialii DNA si SRI nu au dat inca nici o explicatie cu privire la incidentul de miercuri. In lipsa oricarei informatii de la surse autorizate, „Ziarul de Iasi” a analizat, pe larg, la modul teoretic, ce ar putea contine dosarul de coruptie in care erau monitorizati cei doi vici ai judetului.

Scandalul sistemelor de monitorizare descoperite la Consiliul Judetean continua. Cei doi vicepresedinti ai CJ, Victor Chirila si Constantin Adascalitei, au fost ieri la sediul DNA, dar nu au aflat pentru ce sint cercetati.

Tot ieri, si seful CJ, Constantin Simirad, a facut o vizita la DNA. In plus, acesta a solicitat SRI sa verifice daca in CJ si in principalele institutii din subordine mai sint implantate astfel de aparate. Intre principalii protagonisti ai scandalului acuzele au curs girla. Cele mai importante intrebari au ramas insa fara raspuns.

Mutenie totala la DNA si SRI

Cei doi vicepresedinti ai CJ s-au prezentat ieri de dimineata la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Acestia fusesera convocati cu o zi inainte de catre Sorin Calin, seful DNA Iasi. „Nu ne-au spus mare lucru la DNA. Este o faza premergatoare intocmirii unui dosar penal. Nu stim daca este vorba de un denunt sau de o sesizare din oficiu. Vom fi citati, daca va fi cazul. Am auzit ca a fost si domnul Simirad la DNA. Domnia sa a ajuns la Directie la ora 7, desi programul institutiei incepe abia la 8. L-am intrebat ce a cautat la DNA, dar nu a vrut sa ne spuna. Vrem sa fim siguri ca DNA nu favorizeaza pe cineva”, a declarat Constantin Adascalitei. Acesta a adaugat ca li s-a confirmat ca aparatele de supraveghere au fost instalate din dispozitia procurorilor DNA.

Potrivit legii, DNA poate detine si folosi „mijloace adecvate” pentru obtinerea si verificarea informatiilor. Reprezentantii DNA s-au ferit sa comenteze daca aparatura descoperita la CJ le apartine. „Nu va pot spune cui apartine aceasta aparatura”, ne-a declarat Livia Saplacan, purtator de cuvint al DNA Bucuresti.

Motivele oficiale pentru care sistemele de supraveghere au fost plantate in birourile celor doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean ramin in continuare un mister. Oficialii DNA au confirmat existenta unui dosar care ii vizeaza pe Victor Chirila si Constantin Adascalitei, insa au refuzat sa ofere mai multe detalii. „Este un dosar aflat in faza actelor premergatoare si in acest moment nu pot fi oferite mai multe iformatii. Exista suspiciuni in ceea ce priveste savirsirea unor infractiuni de coruptie”, a spus Livia Saplacan, fara insa a detalia infractiunile pentru care se fac cercetari impotriva celor doi functionari. Descoperirea celor doua camere de luat vederi a declansat si o ancheta paralela a procurorilor, care vor sa afle daca au existat scurgeri de informatii in ceea ce priveste amplasarea acestora in cele doua birouri.

Intrebati daca a existat o solicitare din partea DNA pentru interceptarea celor doi vicepresedinti, nici reprezentantii Serviciului Roman de Informatii (SRI), structura care are rolul atribuit de lege sa efectueze interceptari, nu au vrut sa comenteze. „Nu avem ce comentarii sa facem pe marginea incidentului de acolo”, a precizat Marius Bercaru, purtatorul de cuvint al SRI.

Camerele ridicate de politisti din cele doua birouri au fost trimise la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). „Echipa operativa din cadrul Sectiei 3 a procedat la ridicarea dispozitivelor electronice si sigilarea birourilor celor doua persoane, urmind ca in dimineata zilei de 19 mai obiectele ridicate si documentatia intocmita cu ocazia cercetarii la fata locului sa fie inaintate DIICOT – Serviciul Teritorial Iasi pentru verificarea legalitatii amplasarii dispozitivelor de interceptare”, a explicat subcomisarul Madalin Taranu, purtator de cuvint al Politiei.

„A fost ziua bocanelii peretilor”

Cei doi vicepresedinti ai CJ si-au reluat activitatea in propriile birouri, nu inainte de a fi desigilate de catre aceeasi echipa de la Sectia 3 Politie, care fusese la CJ si miercuri. La solicitarea presedintelui CJ, Constantin Simirad, birourile celor trei demnitari si ale sefilor de servicii au fost verificate de reprezentantii SRI. In tot timpul desfasurarii actiunii, accesul publicului in CJ, dar si in Prefectura a fost interzis.

„Ieri (miercuri – n.r.) nu am fost in judet. Am fost plecat la Stefanesti. Am discutat cu domnul Calin de la DNA si am stabilit sa am o intilnire cu el in aceasta dimineata (ieri-dimineata – n.r.). Am fost pentru a vedea daca sint indeplinite toate conditiile legale privind interceptarile. Domnul Calin m-a asigurat ca toate demersurile sint legale si ca s-au luat toate masurile pentru a nu fi incalcata legislatia. Iesind de acolo, am decis sa verific si alte birouri. Am solicitat SRI sa verifice birourile demnitarilor si ale directorilor. Au venit cu aparatura sofisticata si au verificat toate birourile. Nu au mai gasit alte microfoane. A fost ziua bocanelii peretilor in toata tara, nu numai la Iasi. Si la Primarie am inteles ca a fost la fel”, a declarat Constantin Simirad.

Acesta a adaugat ca a facut solicitarea catre SRI din cauza ca in rindul angajatilor „se crease o psihoza care putea duce la periclitarea activitatii CJ”. „Trebuia sa ii linistesc. Cei de la SRI vor merge la Directia de Drumuri si la managerii de spitale. Vor fi verificate cele mai susceptibile institutii. Nu pot sa ii trimit la Liceul de Nevazatori de la Tirgu Frumos”, a mai afirmat seful CJ.

Cine l-a informat pe Chirila?

Constantin Simirad sustine ca Victor Chirila nu a gasit intimplator cele doua sisteme de monitorizare, ci ca a primit informatii. Acesta a sugerat ca o posibila sursa pentru Chirila ar fi putut fi Tiberiu Simion, fostul sef al SRI Iasi si fostul sef de cabinet al liberalului Marius Bodea, pe vremea cind era prefect. „Hai sa fim seriosi. Cine crede ca a descoperit aparatura doar pentru ca varul era de o alta culoare? E naiv si copilaros sa crezi asa ceva. Cred ca s-a inspirat dintr-o tableta pe care am scris-o in Cuba si in care spuneam ca o comoara a fost descoperita prin faptul ca s-a reflectat intr-o oglinda. Explicatiile lor sint lucruri de adormit copiii. Banuiesc ca a fost o scurgere de informatii. Sa nu uitam ca PNL are un consilier care a fost sef la SRI”, a declarat Constantin Simirad.

In replica, Tiberiu Simion sustine ca nu are nici o legatura cu scandalul creat in aceasta saptamina. Acesta a dezmintit faptul ca ar fi membru PNL sau ca ar fi consiliat vreun membru PNL in sensul furnizarii unor astfel de informatii. „Este o chestie aluziva, fara suport. Aluziile sint bune pentru tablete. Daca domnul Simirad are informatii, sa le declare cu nume si prenume institutiilor abilitate. Domnul Simirad este un om politic, eu nu sint. Stiu ca, de regula, are informatii corecte, dar acum se insala. Nu sint membru PNL, nu sint consilierul nimanui. Am alte ginduri si preocupari. Eu am iesit din sistem in urma cu patru ani. In plus, eu nu am mai intrat in CJ de mai bine de doi ani”, a declarat fostul sef al SRI Iasi.

––-

6 institutii pot pune microfoane

Potrivit unui raport al comisiei parlamentare care a dus la demiterea fostului sef al Serviciului de Informatii Externe, Caludiu Saftoiu, in Romania exista sase institutii care au dreptul sa detina si sa foloseasca legal „mijloace adecvate” pentru culegerea informatiilor. Alte zece institutii pot obtine la cerere punerea sub supraveghere, interceptarea sau inregistrarea convorbirilor.

Potrivit ziarului „Gindul”, comisia de ancheta a mentionat in raportul respectiv ca in Romania exista 16 legi organice in domeniul interceptarii comunicatiilor, dar nici una nu ar preciza explicit ca SRI este singura autoritate in domeniul interceptarii comunicatiilor. Nici notiunile de „comunicatii” sau „interceptarea – ascultarea comunicatiilor” nu sint clar explicate in legile actuale. Jurnalistii de la „Gindul” citeaza din raportul comisiei sustinind ca DNA si DIICOT pot achizitiona si folosi tehnica de interceptare.

„SRI are si aparatura pentru interceptare, fiind institutia care da informatii celor abilitati sa le primeasca (…) DNA, DIICOT si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna au aparatura destinata interceptarilor ambientale, pentru realizarea de flagrante”, precizeaza jurnalistii de la „Gindul”, facind referire la raportul comisiei parlamentare.

–––

Un mister: unde duc firele legate de camera din perete?

Victor Chirila a spus acum doua zile ca va verifica traseul cablurilor la care sint conectate camerele de luat vederi. Nici unul dintre cei doi vicepresedinti nu a aflat insa unde duc firele. „Nu stiu unde duc. Cind am intrat in birou era o echipa de 10-11 oameni cu tot soiul de termometre, cu aparate care tiuiau. Au facut mai multe gauri. A fost o mascarada de prost gust”, a opinat Adascalitei.

Victor Chirila sustine ca misterul va fi elucidat abia in momentul in care cladirea va fi distrusa. „Cei de la Politie si SRI au cautat in biroul meu, dar nu au mai gasit nimic. De fapt, cei de la Politie au spus ca nu e de competenta lor, iar cei de la SRI au dat doar citeva gauri si au plecat. Nu vom afla niciodata unde duc acele fire. Intreaga situatie mi se pare de cascadorii risului. Domnul Simirad i-a chemat pe cei de la SRI pentru a verifica aparatura montata tot de SRI”, a precizat acesta.

–––

PDL iese la atac

In opinia lui Adascalitei, initiatorul monitorizarii celor doua birouri ar fi chiar Constantin Simirad. „A scos tot soiul de acuze, mai mult sau mai putin directe. Ba cu Aeroportul, ba cu niste centrale eoliene. Probabil ar fi vrut sa fim arestati in direct, sa stam 24 de ore arestati, apoi sa fim eliberati, iar el sa vina drept aparator al dreptatii. Nu aveau ce sa caute SRI si DNA. Nu ni s-a comunicat nici o acuzatie”, a afirmat social-democratul.

Si Victor Chirila sustine ca la mijloc este o actiune politica, dar ca itele ar duce catre partidul aflat la guvernare. „Cred ca toata actiunea are conotatie politica. Senatorul PDL Mihaela Popa a cerut sefilor PNL si PSD sa ne retraga sprijinul politic. Cum sa faca acest lucru daca DNA nu ne-a acuzat de nimic? Cu ce ocazie a spus aceste lucruri? Are documente in plus? Stie mai multe decit DNA? Vom cere DNA sa ne dea solutia. Eu sint un potential candidat la sefia CJ si nu as vrea sa planeze suspiciuni asupra mea”, a afirmat Victor Chirila.

Senatorul Mihaela Popa, vicepresedinte al PDL, le-a solicitat PNL si PSD retragerea sprijinului politic celor doi vicepresedinti ai CJ, liberalul Victor Chirila si social-democratul Constantin Adascalitei. Aceasta sustine ca a facut solicitarea catre cele doua formatiuni politice din cauza „suspiciunilor de coruptie care planeaza asupra lor”.

„Avind in vedere importanta institutiei CJ in gestionarea serviciilor publice ale judetului, consider ca la conducerea acestuia trebuie promovati oameni credibili, dar mai ales integri. De aceea, fac un apel catre liderii PNL si PSD Iasi, Relu Fenechiu si Gheorghe Nichita, sa retraga sprijinul politic pentru cei doi vicepresedinti ai CJ, astfel incit credibilitatea institutiei publice sa nu aiba de suferit. CJ trebuie sa fie o institutie model, care sa se bazeze pe performanta si profesionalism. Nu putem propune proiecte sustenabile si nu putem sustine implementarea proiectelor europene atita timp cit exista suspiciuni de coruptie asupra celor care conduc aceasta institutie”, a declarat Popa.

––-

Aeroportul, drumurile sau eolienele, posibilele mize

Care ar putea fi insa mizele unor eventuale actiuni de coruptie ale celor doi vicepresedinti vizati de DNA?

Aeroportul? – In opinia lui Constantin Adascalitei, zvonurile aparute in presa centrala conform carora demersul DNA are la baza anumite implicatii legate de modernizarea Aeroportului sint „piste false”. „Zvonurile lansate in presa centrala sint doar niste piste false. Aceste zvonuri au fost lansate mai mult sau mai putin deschis chiar de domnul Simirad. Intreaga actiune este o masinatiune care are ca scop eliminarea adversarilor politici”, crede Adascalitei. Constantin Simirad crede insa altceva. „Nu pot face speculatii. Cu siguranta ca Aeroportul este o investitie tentanta. Este o investitie mare si probabil se cauta metode de sifonare a banilor publici. Sa nu uitam ca CJ are proiecte de circa 500 milioane de euro in implementare. Ma refer aici la Aeroport, ApaVital, deseuri, drumuri si SMURD regional”, a afirmat Constantin Simirad. Insa Adascalitei sau Chirila nu au atributii executive in ceea ce priveste aeroportul, pentru a putea influenta in mod direct vreo licitatie. Strict teoretic vorbind, ei ar putea face insa trafic de influenta in rindul consilierilor din partidele lor, in calitate de vici ai CJ, pentru a determina votul acestora in cazul unor atribuiri de fonduri sau lucrari.

Drumurile – O alta posibila pista a reprezentantilor DNA poate fi reprezentata de impartirea banilor pentru lucrarile de modernizare a drumurilor judetene. Un lucru recunoscut si de cei doi vicepresedinti este ca cele mai multe din deciziile politice din CJ sint luate in birourile acestora. Banii alocati de CJ sint impartiti de multe ori politic, cei doi putind avea un cuvint de spus in stabilirea destinatiei. De altfel, o echipa de la SRI a fost ieri si la sediul Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor (DJADP). „Mi-au dat vreo zece gauri in perete. Au fost numai la mine in birou. Sint magulit”, a spus Radu Judele, seful DJADP. Acesta a adaugat ca nu stie daca cei de la SRI au descoperit ceva in biroul sau, nefiind lasat sa asiste la operatiune.

Eolienele – In sfirsit, o a treia pista ar putea fi reprezentata de avizele de urbanism de care au nevoie unele firme mari pentru investitii in judet. Unele surse din cadrul CJ vorbesc de posibilitatea influentarii unor functionari ai institutiei, de catre sefi din CJ, pentru a grabi sau a acorda nelegal astfel de avize unor firme care vor sa investeasca sume de ordinul a zeci de milioane de euro in eoliene.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.