spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Mitica, ai dormit la referendum? (facsimil)

- Advertisement -

Primul scandal între pesedisti si liberali

SE STRICÃ FRÃTIA… Liberalii vasluieni fierb, la mai bine de o sãptãmânã de la aflarea rezultatelor referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Bãsescu. Mai voalat, mai pe fatã, unii liberali acuzã conducerea PSD Vaslui cã nu s-ar fi implicat în organizarea si desfãsurarea referendumului, cel vizat fiind Dumitru Buzatu, presedintele PSD si presedinte al Consiliului Judetean. „Dl. Buzatu a preferat sã plece la pescuit sau la vânãtoare în loc sã se ocupe de referendum”, spun unii liberali.

ANALIZÃ… Începe scandalul în USL Vaslui, dupã analiza fãcutã de organizatiile liberale la finele sãptãmânii trecute? O întrebare care devine tot mai evidentã, în conditiile în care între liberali si pesedisti s-a instalat dihonia. Ceea ce a umplut paharul nemultumirilor este modul în care social-democratii vasluieni s-au comportat la referendumul pentru demiterea presedintelui României. „Dl. Dumitru Buzatu a preferat sã se ducã la pescuit sau la vânãtoare cu câteva zile înainte de referendum, în timp ce dl. primar Pavãl nu s-a implicat pe cât ar fi trebuit. Se vãd rezultatele. În plus, vedeti ce rezultate s-au obtinut la unele comune pesediste, este de înteles cã aliatii nostri din PSD nu s-au implicat deloc”, spun liberalii, iritati de faptul cã la Vaslui au ajuns la urne sub 50% din totalul alegãtorilor de pe listele electorale permanente. Explicatia vine de la un liberal: „Nu i-a interesat pe pesedisti sã se lupte atât de mult pentru un presedinte de la PNL, chiar dacã este vorba de Antonescu”. La videoconferinta de vineri, 3 august, conform unor informatii neoficiale, liberalii vasluieni au acuzat faptul cã PSD nu s-a implicat mai serios în campanie, în timp ce primãriile liberale din judet au tras cât de mult au putut, obtinând o medie de 57%!

Vasluienii au refuzat sã voteze

Conform stenogramelor din data de 3 august, când organizatiile PNL din tarã au avut o discutie liberã cu conducerea centralã a partidului, mai multe judete au obtinut peste 50% prezentã la vot, însã nu si Vasluiul sau Iasul, de unde se astepta mult mai mult. Judetul Vaslui s-a „închis” pe 47,07% prezentã la vot, în timp ce la Iasi au fost aproape 46% dintre alegãtori. Nici nu este de mirare, câtã vreme, în Vaslui, au venit la urne doar 37% dintre alegãtori, în timp ce la Bârlad, cu toate eforturile cuplului Constantinescu-Solomon, au venit abia 40% dintre cei înscrisi pe listele electorale. „Doresc sã multumesc judetelor care au obtinut peste 50% si mai ales celor care au obtinut rezultate exceptionale de 60-70% si peste 70%. Acolo am demonstrat cã Partidul National Liberal si Partidul Social Liberal (!!) s-au implicat din toate punctele de vedere: organizatoric, uman, material. Avem si judete unde prezenta la vot a fost sub asteptãri si acolo cred cã implicarea, atât din partea noastrã, cât si a aliatilor nostri, nu a fost cea doritã de noi si ceea ce am asteptat, fapt pentru care ne-a mai trebuit putin pentru 50% plus un vot pentru demiterea lui Bãsescu”, ar fi spus Daniel Chitoiu, cel care îndeplineste functia de presedinte al PNL, pe perioada în care Antonescu este la Cotroceni. A fost un cartonas galben arãtat organizatiilor PNL cu rezultate slabe, printre care s-a numãrat si Vasluiul, desi rezultatele spun altceva

Primarii PNL au tras de au rupt. Au fraudat, oare, referendumul?

Potrivit lui Chitoiu, faptul cã listele electorale nu s-au actualizat are si o explicatie. Simplã. „Deci, în primul rând, se declasificã localitatea si primarul de acolo nu a avut niciodatã interesul sã-si perie lista electoralã permanentã, pentru cã trece de la un numãr mai mare al populatiei la un numãr mai mic si îi scad veniturile alocate de la buget, functie de numãrul de locuitori. De asemenea, îi scade salariul primarului, cã are o altã categorie de populatie, scade numãrul de salariati la primãrie, cã are o populatie mai micã, si scade si numãrul de consilieri locali”, a explicat Chitoiu în cadrul videoconferintei. La momentul în care organizatia PNL de la Vaslui a fost pusã sã-si spunã punctul de vedere, s-a spus cã primarii PNL au tras cât de tare au putut, cã s-a obtinut o medie de 57% prezentã la vot, pe primãriile liberale, cu mult mai mult decât au obtinut aliatii lor, primarii din PSD. Un semnal clar cã alianta USL nu functioneazã la Vaslui, în ciuda zâmbetelor de complezentã ale unor lideri ca Dumitru Buzatu sau Cristian David. Neoficial, se spune cã organizatia de la Vaslui ar fi reprosat neimplicarea unor lideri PSD sau primari de municipii, aducând ca argumente unele cifre obtinute de municipiile Vaslui sau Bârlad, de unde se astepta o prezentã mai mare la vot.

Edilii din PSD au boicotat referendumul…

Primarii pesedisti sunt în mare încurcãturã fatã de colegii lor din PNL (primarii PC sunt atât de putini, încât nici nu sunt bãgati în seamã în ecuatie!). Sunt o serie de comune în care USL trebuia sã obtinã rezultate foarte bune, însã la finalul zilei de vot, când s-a tras linia, s-a vãzut cã rezultatele erau dezastruoase. La Puscasi, comunã unde primarul PSD Neculai Ignat este ales si reales de 60-70% din populatie, au venit la urne doar 43% din alegãtori, rezultate comparabile cu Laza, Lunca Banului, Osesti sau Zorleni. În unele comune în care USL avea interese, cum a fost cazul comunei Poienesti, despre care se spune cã primarul ar fi în „tandreturi” cu liberalii, desi este la PP-DD, s-au obtinut rezultate slabe, cu ceva mai mult de 40% prezentã la vot. Nici mãcar orasul Negresti, unde fostul viceprimar Voicu ajuns primar la alegerile din 10 iunie a fost votat de 66% din electorat, nu a atins pragul de 50% prezentã la vot. Sã fie cifre întâmplãtoare, în conditiile în care primãriile PNL au înregistrat, în medie, un procent de participare de 57%? „Nu, primarii PSD nu s-au implicat prea mult, pentru cã trebuia sustinut un presedinte de la PNL (Crin Antonescu, presedintele interimar al României, n.r.). De ceva timp, în PSD mocneste o stare de nemultumire pe acest subiect. Dacã mai luãm în calcul si faptul cã dl. Buzatu a fost mai mult absent la acest referendum, avem imaginea clarã a implicãrii PSD”, explicã o sursã din PNL. Situatiile conflictuale din unele zone, acolo unde PSD si PNL refuzã sã colaboreze, pare sã fi intoxicat si organizatiile de la Vaslui, desi de fatadã toate lucrurile decurg foarte bine între aliatii de la guvernare. Este de asteptat ca scandalul sã ia amploare în sãptãmânile viitoare, atunci când se vor anunta candidatii pentru Parlamentul României.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.