spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
22-feb.-2024

Mitropolitul Moldovei, IPS Teofan, mesaj pentru vasluieni!

- Advertisement -

ESENTIAL… „Câte lupte n-a avut Biserica noastrã Ortodoxã, si a învins în total. Si acum va iesi biruitoare, dacã ne vom trezi din nepãsarea si sfiala ce ne-a cuprins, dacã ne vom înarma cu toate armele lui Dumnezeu”. Iatã, citatul minunat pe care IPS Teofan al Moldovei l-a gãsit potrivit sã îl aseze în centrul unui mesaj emotionant, transmis vasluienilor, cu prilejul sãrbãtoririi sfertului de veac, de la reînfiintarea Episcopiei Husilor. Sunt cuvintele Episcopului Martir Grigorie Leu, al cãror ecou si azi, dupã aproape 8 decenii, pare cã rãsunã în întinsul tinutu al Vasluiului si dincolo de el. „În 1996 s-a reînnodat istoria venerabilei Episcopii a Husilor, al cãrei rol a fost decisiv în multe momente din istoria Bisericii si a tãrii”, a fost un alt accent pus de Înaltului Ierarh pe faptul cã mica Episcopie, încercatã de greutãti teribile, dar, totusi, binecuvântatã cu episcopi de mare curaj si de mare fortã intelectualã, a fost mereu un tãrâm important, vizibil si demn al Bisericii Ortodoxe Române.

„Orice moment aniversar din viata unei eparhii e si un prilej de rememorare a trecutului, care oferã nenumãrate lectii de folos pentru prezent si, mai ales, pentru viitor. În cele peste patru secole de existentã a Episcopiei Husilor s-au succedat, printre putinele clipe de rãgaz, rãzboaie si tulburãri, perioade de strâmtorare sau de confruntare cu diferite calamitãti ale naturii. Dar, prin credintã lucrãtoare si prin rãbdare, voia lui Dumnezeu s-a putut împlini chiar si în cele mai grele momente. Durerea cea mai mare pentru aceastã eparhie a fost atunci când, dupã 351 de ani de existentã neîntreruptã, în februarie 1949, Episcopia Husilor a fost desfiintatã. Punerea în aplicare a planului de desfiintare a Episcopiei Husilor de cãtre cei fãrã de Dumnezeu a adus dupã sine si sacrificarea venerabilului episcop Grigorie Leu. S-a stins atunci vocea unui ierarh, dar s-au întetit rugãciunile clerului si ale credinciosilor. A fost suprimatã  o eparhie, dar ea a rãmas vie în constiinta Bisericii.

Episcopul Grigorie Leu si cuvântul sãu profetic! PS Ioachim, cel care a chemat toti vasluienii sã punã umãrul la reconstructia Episcopiei istorice

(…) Prin mila lui Dumnezeu schimbându-se vremurile, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, în mod firesc, în sedinta din 14 februarie 1996, reactivarea istoricei Episcopii a Husilor. A fost si o împlinire a unui cuvânt profetic al Episcopului Grigorie Leu, care spunea într-una dintre predicile sale: „Câte lupte n-a avut Biserica noastrã Ortodoxã, si a învins în total! Si acum va iesi biruitoare, dacã ne vom trezi din nepãsarea si sfiala ce ne-a cuprins, dacã ne vom înarma cu toate armele lui Dumnezeu”. Primul ierarh dupã reactivarea eparhiei, Vlãdica Ioachim Mares, a fãcut chemare cãtre toti fiii eparhiei pentru a se implica în  lucrãri atât de necesare: „Acum se cere ca sã punem umãrul cu totii – preoti si credinciosi – pentru a porni din loc carul istoric al acestui scaun vlãdicesc, încãrcat acum de atâtea poveri”. Dupã lucrarea Preasfintitului Ioachim Mares de rectitorire a Episcopiei Husilor, a urmat episcopul Corneliu Onilã pânã în anul  2017. Din acest an, slujirea ca episcop a fost încredintatã Preasfintitului Ignatie Trif”, a scris în mesajul sãu, Mitropolitul Teofan al Moldovei.

„Se cuvine sã amintim, din sirul ierarhilor vrednici de pomenire”

„Asa s-a reînnodat istoria venerabilei Episcopii a Husilor, al cãrei rol a fost decisiv în multe momente din istoria Bisericii si a tãrii. Aici au pãstorit multi ierarhi evlaviosi, cãrturari, buni chivernisitori, cum ar fi Sfântul Ierarh Dosoftei, viitorul Mitropolit al Moldovei, sau patriarhul Nicodim Munteanu. Se cuvine sã amintim, din sirul ierarhilor vrednici de pomenire, si nume mai putin cunoscute, precum cel al Episcopului Iacov Antonovici, al cãrui trup odihnește în dreptul absidei rãsãritene a Catedralei Episcopale din Husi. Ajuns membru de onoare al Academiei Române, el era descris de marele istoric Nicolae Iorga prin cuvinte care onoreazã si obligã si azi întreg clerul bisericesc: „Era un om ca din alte timpuri, un popã bun din vremea veche, cu datoria lui fatã de Bisericã si cu iubirea lui de carte, îmbrãcat popeste si trãind asa cum, veac de veac, a trãit preotimea noastrã pentru cinstea ei si pentru binele neamului”. (…)

Episcopia Husilor, un reper pe harta nationalã a activitãtilor socio-filantropice

„Episcopia Husilor tinde sã devinã, treptat, un adevãrat model de misiune si de pastoratie, un reper pe harta nationalã a activitãtilor socio-filantropice, recunoscut ca atare chiar si de cei din afara Bisericii. Întreaga lucrare a eparhiei, aflatã sub permanentul imbold al Preasfintitului Pãrinte Episcop Ignatie, aduce, picãturã cu picãturã, balsamul milostivirii lui Dumnezeu peste feluritele rãni ale acestei eparhii atât de greu încercate de-a lungul vremii”, a spus IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. apoi sa stii ca Onila, cum era el___ pacatos mare, dar nu era siret
    ca dovada ca il pacalea un bambalau ca sebastian
    ca am ajuns si eu la vorba unora 🙁

  2. Din pacate, acum la conducerea episcopiei de la Husi, sunt niste neica nimeni, niste nulități.PS Corneliu este un OM cu pregătire profesională deosebita, incomparabil cu seminaristul piticot ajuns azi pe funcția care n-o merita.
    Il vrem cat mai repede pe PSCorneliu in functia de Episcop al Husilot, functia pe care o merită și de unde a fost inlatutat cu viclenie de niste neterminati carora le cerem să plece de au venit. Plecati neterminatilor, nu merita sa fiti aici la Husi, nulitatilor! Uitati-va la voi ce mutre aveti! Neterminatilor, viclenilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.