spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

Moara de ştiri Realitatea merge greu fără Sorin Ovidiu Vîntu

- Advertisement -

Angajaţii au emoţii lună de lună că nu-şi mai primesc salariile, mai ales după arestarea patronului Sorin Ovidiu Vîntu. Procurorii au dovezi că el finanţa postul TV prin interpuşi.

Salariile angajaţilor din trustul Realitatea-Caţavencu stau sub semnul întrebării. Acestea au întârziat deja în repetate rânduri şi ar mai putea întârzia şi în viitor, indiferent dacă Vîntu va rămâne sau nu în arest, aşa cum a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, Sorin Freciu, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) de la Realitatea-Caţavencu.

Interceptările telefonice dovedesc finanţarea

„Livrarea salariilor depinde de încasările pe care le avem din activitatea noastră şi de felul în care le vom putea gestiona”, a explicat Freciu. El a negat implicarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu în problemele financiare ale trustului.

„Cheia se află la managerii direcţi, depindem de evoluţia pieţei de publicitate”, spune preşedintele CA.

Până anul trecut însă, Sorin Ovidiu Vîntu a susţinut financiar compania prin interpuşi, fapt ce reiese din referatul întocmit de procurori în cazul arestării omului de afaceri.

Într-o discuţie din noiembrie 2009 cu cetăţeanul moldovean Octavian Ţurcan – acuzat şi el în acelaşi dosar de favorizare a infractorlui – SOV solicită explicaţii cu privire la transferul unei sume de bani destinate salariilor.

„Banii la Realitatea nu i-ai trimis la timp, la ăsta n-au ajuns banii că e contul greşit, cu toate că în contul ăla am virat”, i-a spus părintele FNI lui Ţurcan, aşa cum apare în referat.

Rămaşi fără bani de chirie, au plecat la Voiculescu

Surse din cadrul trustului spun că SOV a finanţat substanţial întregul trust până în lunie mai-iunie 2009. În momentul în care a început să mai renunţe la finanţare, au apărut şi problemele – salarii neplătite şi întârzieri majore. Angajaţii s-au trezit că întârzie la plata creditelor şi trebuie să se roage de proprietari să plătească mai târziu chiria şi întreţinerea. În căutarea unui job mai sigur, mai mulţi au sărit în barca mogulului Dan Voiculescu.

La Realitatea TV însă, întârzierile n-au depăşit mai mult de câteva zile, iar angajaţii şi-au încasat integral lefurile. Fiecare dată de salariu a venit însă cu emoţii.

„Perioada următoare e imprevizibilă, dacă vor exista companii care vor renunţa la publicitate, ne vom confrunta cu probleme. Toată presa suferă”, a afirmat Freciu.

Problemele de la Realitatea- Caţavencu sunt cu atât mai mari cu cât compania abia a scăpat de blocarea conturilor, impusă de Agenţia de Administrare Fiscală şi continuă să înregistreze pierderi.

„Angajaţii Realităţii TV au motive să-şi facă griji nu neapărat acum, fiindcă Sorin Ovidiu Vîntu a fost arestat, ci din momentul când au negociat salarii mult mai mari decât cele din alte locuri pentru joburi în structuri media care nu erau rentabile”, a declarat analistul media Iulian Comanescu.

Potrivit acestuia, Realitatea Media pierde bani în permanenţă, de la înfiinţare. „Dacă Vîntu pompează într-adevăr bani pentru salarii în Realitatea Media, nu m-aş mira ca pe fondul obiectivelor de management neîndeplinite şi al crizei, ei să fie mai puţini decât în trecut”, a adăugat Comanescu.

Deşi Sorin Freciu susţine că, exceptând Realitatea FM şi Money Chanel, în trust salariile sunt la zi, angajaţii NewsIn nu şi-au mai văzut leafa întreagă de luni bune. Mai exact, din mai. În iunie au primit doar suma de pe cartea de muncă, în iulie n-au primit nimic, iar în august li s-au dat 1.100 de lei drept avans pentru septembrie. Oamenii se aşteaptă acum să nu mai primească nimic o bucată de vreme.

BUGET SĂRAC

Bogdan Chirieac a împrumutat trustul lui Vîntu cu aproape un milion de euro

Trustul patronat de Sorin Ovidiu Vîntu a avut serioase probleme financiare în ultima perioadă. Ba chiar a fost nevoie de împrumuturi pentru a continua să achite salariile angajaţilor.

Data scadentă a termenului de rambursare se apropie

Una dintre persoanele care au susţinut compania este jurnalistul Bogdan Chirieac, un personaj prezent adesea în cadrul emisiunilor realizate la postul de televiziune Realitatea TV.

Potrivit tabloidului „Cancan”, jurnalistul a împrumutat trustului Realitatea-Caţavencu între 500.000 şi un milion de euro. „Da, este adevărat. Suma este confidenţială, iar amănuntele acestui contract privesc exclusiv cele două părţi implicate, nu ştiu de ce s-ar discuta despre acest subiect”, a declarat Chirieac pentru EVZ.

El susţine că această informaţie nu putea să parvină decât de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care ar fi divulgat astfel public informaţii confidenţiale.

Deşi presa susţine că data scadentă a împrumutului se apropie, Bogdan Chirieac spune că perioada de restituire a banilor nu s-a încheiat încă şi nu este nicio problemă. „Să ne înţelegem. Nu este vorba despre un împrumut către Sorin Ovidiu Vîntu, ci către Realitatea-Caţavencu”, a precizat jurnalistul.

„Salariile ar mai putea întârzia şi în viitor, indiferent dacă Vîntu va rămâne sau nu în închisoare. Perioada următoare e imprevizibilă din cauza pieţei de publicitate. Toată presa suferă în acest moment.”
SORIN FRECIU, preşedinte Consiliu de Administraţie Realitatea-Caţavencu

realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.