spot_img
18.5 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

Moartea Sashei, ciobănescul dresat pentru misiuni de căutare și salvare, lasă descoperit ISU Vaslui la acest capitol

- Advertisement -
PIERDERE… Moartea Sashei a lăsat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui fără câine de căutare și salvare

ÎN IMPAS… În contextul ultimelor evenimente privind mișcările telurice din Turcia și din țară, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui are, în dreptul său, o bilă neagră. Și asta pentru că, după ce Sasha, în noiembrie anul trecut, ciobănescul antrenat pentru misiuni de căutare și salvare, moare sub roțile mașinii conduse de către Ciprian Damian, ISU Vaslui rămâne descoperit la acest capitol. Din păcate, pentru un nou câine, pompierii vasluieni sunt la mâna Centrului Chinologic Sibiu, singurul din țară autorizat să furnizeze câini pentru structurile Ministerului de Interne. Și nu aceasta ar fi singura problemă. Pentru ca un câine să ajungă să îndeplinească misiuni de căutare și salvare este nevoie de dresaj și antrenament pe o durată de minim 2 ani.

Odată cu intervențiile miilor de salvatori în Turcia, câinii de căutare și salvare s-au dovedit mai mult decât necesari pentru salvarea de vieți. În plus, zilele trecute, un cutremur de peste 5 grade, pe scara Richter, zguduie România și miii de oameni se panichează. Din păcate, la nivelul județului Vaslui, misiunile pompierilor de căutare și salvare cu ajutorul câinilor special antrenați au dispărut, odată cu moartea Sachei, un ciobănesc german dresat pentru astfel de misiuni. În prezent, ISU Vaslui este pe lista de așteptare a Centrului Chinilogic Sibiu pentru a primi un nou pui care să fie crescut de însoțitorul lui și apoi dus, tot la Sibiu, pentru dresaj. Numai că, în condițiile în care puiul de câine ar ajunge astăzi la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, ar trebui să treacă cel puțin doi ani de dresaj pentru ca acesta să fie apt să îndeplinească misiuni de căutare și salvare. Câinii de căutare-salvare necesită un antrenament divers. Trebuiesc socializați în medii diferite și cât mai reale. Programul de antrenament al unui câine de căutare-salvare este de cinci ore zilnic și include dresajul de disciplina și dresajul de specialitate, adică efectuează căutări de persoane în clădiri dezafectate sau dărâmături. Astfel, județul Vaslui se poate considera deficitar la acest capitol chiar dacă, așa cum spuneam, câinii și-au demonstrat eficiența în Turcia. În aceste condiții, dacă Estul țării ar fi lovit de un cutremur major, pompierii vasluieni vor fi nevoiți să intervină, pentru salvarea persoanelor prinse sub dărâmături, fără ajutorul acestor câini, folosind alte metode: camere cu termoviziune, camere cu ultrasunete, microfoane speciale. “Câinele pe care l-am avut era un salvator bun și foarte bun. Era deja de doi ani în Unitate și începuse să-și demonstreze abilitățile și pregătirea specială”, spun surse din cadrul ISU Vaslui. De asemenea, conducerea ISU Vaslui ne dă asigurări că pompierii vasluieni își pot face treaba în caz de dezastru. Dotările moderne ale Inspectoratului pot face față, cu brio, misiunilor de căutare și salvare. “Câinele este un sprijin pentru militari dar, de obicei, este folosit în situații cu o complexitate ceva mai mică. În schimb, acum, avem în dotare camere cu termoviziune, microfoane ambientale speciale etc.

Sasha și-a găsit sfârșitul sub roțile mașinii conduse de Ciprian Damian

Chiar dacă nu poate fi considerat vinovat de moartea ciobănescului german al ISU Vaslui, Ciprian Damian este cel de care “s-a lipit” necazul și-și trece, în dreptul său, uciderea Sashei. Întreaga scenă a avut loc în noiembrie anul trecut, sâmbătă, în jurul orei 11.50 și a fost suprinsă de camerele de supraveghere montate în apropiere. Pe imagini se văd mai mulți pompieri ce se aflau pe platoul din fața cazărmii Inspectoratului pentru Situații de Urgență dar și Sasha, care apare în imagini în timp ce traversa strada. În momentul în care câinele a vrut să se întoarcă în unitate, a fost lovit în plin de mașina condusă de Ciprian Damian.

După impact, acesta oprește autoturismul și se dă jos pentru a verifica ce s-a întâmplat. Din păcate, în urma acestui accident, ISU Vaslui pierde ajutorul câinilor antrenați pentru căutare și salvare, câini ce furnizează ajutor persoanelor aflate în primejdie, dispărute sau rătăcite. Martorii tragicului eveniment povestesc că ciobănescul german era, împreună cu instructorul său, afară, în fața cazărmii. Sasha a văzut o pisică și a alergat după ea, să o prindă. Degeaba au strigat să se oprească. Sasha și-a continuat cursa și a nimerit sub roțile mașinii conduse de Damian. Din păcate, accidentul s-a dovedit fatal pentru câine.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Ce vina are conducătorul auto ca s-a trezit cu câinele sub rotile mașinii? Întrebarea este: Ce cauta câinele liber în apropierea drumului public la acea ora și în acele conditii? Oare este neglijenta în serviciu sau ucidere din culpa?Vinovat este conducătorul auto sau responsabilii câinelui, de jos pana sus? Acest caz s-a rezolvat „pe cale amiabila” sau la parchet?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.