Moartea unei legende: veteranul de război, gr.brg. Victor NÃSTASE a trecut la cele veșnice! (FOTO, VIDEO)

DOLIU… Generalul dr. farmacist Victor Nãstase, profesor emerit al Universitãtii de Medicinã si Farmacie (UMF) „Gr. T.Popa” Iasi, originar din comuna Dodesti, judetul Vaslui, a murit pe 10 decembrie, în urma unui accident stupid petrecut chiar de Sf. Nicolae. Gr. Victor Nãstase, la cei 94 de ani, era extrem de plin de viatã si tocmai ce a scos o carte de memorii. Vasluian la origine, nãscut în comuna Dodesti, într-o localitate care acum apartine de comuna Viisoara, gr.brg. Victor Nãstase a fost numit anul trecut cetãtean de onoare al comunei Viisoara, apoi cetãtean de onoare al comunei Dodesti si, în acest an, în luna septembrie, Cetãtean de onoare al municipiului Iasi. A murit pe 10 decembrie la Clinica de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iasi, iar ieri, 13 decembrie, a fost înmormântat cu onorurile militare demne de un general de brigadã, veteran de rãzboi, membru emerit al Facultãtii de Medicinã si Farmacie, fost elev al Colegiului „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad.

Pe o ploaie mãruntã si rece, ieri a fost înmormântat la Iasi gr.dr. farmacist Victor Nãstase, profesor emerit al Universitãtii de Medicinã si Farmacie (UMF) „Gr. T.Popa” Iasi, originar din comuna Dodesti, judetul Vaslui. La cei 94 de ani, acesta era extrem de activ, un bãtrân viguros si care tocmai îsi publicase memoriile într-o carte ce a vãzut lumina tiparului în urmã cu câteva luni. Nu a mai apucat sã se bucure de viatã, pe data de 6 decembrie, când cobora scãrile de la blocul unde locuia ca sã meargã la vot, a alunecat si a cãzut lovindu-se dur cu capul de trepte. A fost transportat în stare gravã la Clinica de Neurochirurgie din Iasi, unde pe data de 10 decembrie a decedat. I-a fost alãturi fiul sãu din Statele Unite ale Americii, care l-a înmormântat pe 13 decembrie. A avut parte de toate onorurile militare pentru un general de brigadã. Au luat cuvântul foarte multi fosti studenti, cãrora gr. brg. Dr. farmacist Victor Nãstase le-a fost profesor si îndrumãtor la doctorat.

Ce greu este sã vorbim despre generalul Victor Năstase la trecut!

Pe 27 septembrie anul trecut, la Centrul Militar din Iasi, general Victor Nastase, profesor emerit al Universitãtii de Medicinã si Farmacie (UMF) „Gr. T.Popa” Iasi, originar din comuna Dodesti, judetul Vaslui, a fost sãrbãtorit cu ocazia primirii gradului de general de brigadã (rtg). „Asta îmi lipsea sã-mi împlinesc viata”, ne-a mãrturisit atunci veteranul de rãzboi, de 93 de ani, prof.emerit Victor Nãstase, cel care a fost aproape douã decenii decanul Facultãtii de Farmacie din cadrul UMF Iasi. Acesta s-a nãscut în comuna Dodesti, în anul 1926, ultimul an al liceului fiind fãcut la Bârlad, la Colegiul Codreanu. S-a remarcat si în al Doilea Rãzboi Mondial, unde a luptat la premilitar, iar apoi la facultate, unde a ajuns sã fie decan. Pentru o viatã trãitã la superlativ, cu greutãti si multe dezamãgiri, dar cu multã demnitate, asa cum a fost viata gr.de brigadã prof. emerit farmacist Vasile Nãstase, nu ne ajung paginile ziarului. Pe scurt, vã prezentãm un dodestean si bârlãdean, care s-a nãscut în 1926 pe 2 iulie, la Tãmãseni, comuna Dodesti, judetul Fãlciu, cum era atunci. Pãrintii sãi erau învãtãtori la Tãmãseni, un sat acum dispãrut de pe harta judetului, fiind încorporat în comuna Viisoara. Interesant este cã prin tatãl sãu, care era si director de Cãmin Cultural, Vasile Nãstase l-a cunoscut când avea 10 ani, pe scriitorul Victor Ion Popa, care a fost în satul Tãmãseni, comuna Dodesti, locul unde trãiau bunicii scriitorului. „Chiar am fãcut împreunã cu tata, cu Victor Ion Popa si sotia sa, o plimbare prin sat”, ne- a spus anul trecut, amintind cu drag despre aceastã bucurie din viata sa, gr. brigadã Vasile Nãstase. A fãcut scoala primarã în satul sãu, cu pãrintii, apoi a fost la liceu la Husi. Ultimul an de liceu, în 1937, l-a fãcut la Colegiul Codreanu din Bârlad, dupã care a mers la Facultatea de Farmacie din Iasi, din cadrul Institutului de Medicinã si Farmacie Iasi. A terminat facultatea în 1951 si a rãmas în cadrul ei, ca asistent universitar.

În rãzboi, de la 16 ani! A ajuns general de brigadã, iar pe linie profesionalã, decanul Facultãtii de Farmacie!

A fost în rãzboi de la 16 ani, în Organizatia premilitarã obligatorie, iar de la 17 ani a ajuns pe front. A participat pe front ca premilitar în cadrul Subinspectoratului de Pregãtire Premilitarã Fãlciu în perioada 03.05.1944 – 23.08.1944; A fost decorat cu Medalia Crucea Comemorativã a celui de-al Doilea Rãzboi Mondial, 1941-1945; A ocupat numeroase functii de mare rãspundere si competentã în cadrul Facultãtii de Medicinã si Farmacie din Iasi.

61 de ani în slujba Facultãtii de Farmacie

A activat în cadrul Universitãtii de Medicinã si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi în calitate de cadru didactic (asistent, sef de lucrãri, conferentiar, profesor, profesor consultant) în perioada 1950-2011. A publicat, în reviste de specialitate din tarã si peste hotare, 192 lucrãri stiintifice ca autor sau coautor si a comunicat la diferite manifestãri stiintifice din tarã sau peste hotare 104 lucrãri stiintifice. A elaborat un numãr de 14 cursuri didactice, monografii, tratate etc. de specialitate. A realizat, în calitate de autor sau coautor, 4 brevete de inventii si douã diplome de inovatie. În perioada anilor 1954-1970 a lucrat la institutul de Igienã Iasi din cadrul Academiei Medicale din România în calitate de cercetãtor stiintific principal. Functiile didactice si de conducere exercitate în cei 61 de ani de activitate în cadrul Universitãtii de Medicinã si Farmacie „Grigore T Popa” din Iasi a evidentiat calitãtile organizatorice, educationale, corectitudine si profesionalism.

„Am primit cu multã întristare vestea trecerii din aceastã viatã a domnului Victor Nãstase, Profesor Emerit al Universitãtii de Medicinã si Farmacie Grigore T. Popa Iasi, General si Veteran de Rãzboi. Pentru dumnealui, viata a fost cariera, a fost familia. A fost un exemplu de noblete, decentã si dãruire. În aceste momente de întristare, împreunã cu familia, prietenii, oameni care l-au cunoscut si l-au apreciat, ne rugãm pentru odihnã vesnicã în luminã si pace. Condoleante si binecuvântãri pentru familie si pentru toti cei îndoliati! Amintesc cã în data de 29 noiembrie 2019, domnului Profesor i s-a acordat titlul de Cetãtean de onoare al comunei Viisoara, titlu acordat pentru merite deosebite în activitatea profesionalã, pentru promovarea comunei Viisoara.”, a spus si primarul comunei Viisoara, Liviu Pîrciu.

CITITI SI: https://vremeanoua.ro/vasluian-veteran-de-razboi-fost-decan-al-facultatii-de-medicina-iasi-ridicat-la-gradul-de-general-de-brigada/

CITITI SI: https://vremeanoua.ro/povestea-veteranului-farmacist-victor-nastase-vasluianul-care-la-93-de-ani-a-fost-inaintat-la-gradul-de-general-de-brigada-foto-video/
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ