spot_img
7.4 C
Vaslui
08-nov.-2024
spot_img

VIDEO | Fermierii și transportatorii vasluieni nu renunță la proteste și își regândesc strategia

- Advertisement -

NEMULȚUMIȚI… Fermierii și transportatorii din județul Vaslui se alătură, într-un număr din ce în ce mai mare, protestelor din țară. Marți dimineața, sute de fermieri din zona Vaslui-Bârlad au pornit cu utilajele pe Drumul European 581, de la Crasna spre Roșiești, apoi spre Târzii, circulând cu 30-40 km/h. Acțiunea a fost sprijinită și de fermierii din zona Huși, care au mărșăluit spre vama Albița. Protestul a fost unul spontan, neasumat oficial de nicio organizație, și va continua și miercuri, când numărul participanților va fi și mai mare.

Județul Vaslui are reprezentanți la protestele care se țin în aceste zile la București, iar fermierii rămași acasă îi susțin cum o face toată țara. “Noi am ieșit să-i susținem pe colegii plecați la București. Dacă nu se face nimic acolo, urcăm și noi în tractoare și plecăm la Capitală. În Ucraina, sute de mii de fermieri au primit subvenții de la stat și de la Uniunea Europeană, sunt sprijiniți de toată lumea, iar pe noi și afacerile noastre ne omoară. Să plătească și ei taxe vamale, iar atunci prețul grâului din Ucraina va fi același cu prețul grâului din România. Atât timp cât ei sun scutiți de aceste taxe, normal că noi vom avea de suferit. Nu se poate ca poliția din România să oprească transportatorii din țara noastră să-i amendeze pentru nu se știe ce mici contravenții, iar pe transportatorii ucraineni să-i conducă pe covorul roșu până în port la Constanța. Pe noi cine ne mai apără” l-au întrebat fermierii pe prefectul Daniel Onofrei, care duminică a fost prezent la Albița pentru a asculta doleanțele acestora. Reprezentantul guvernului în județul Vaslui le-a propus protestatarilor să întocmească o listă cu toate solicitările pe care le au, urmând ca el să o trimită la București. Marți, fermierii și transportatorii vasluieni și-au continuat mișcările de protest în județ. Oamenii au mărșăluit, cu viteză redusă, pe Drumul European 581, precizând că nu vor renunța până când revendicările lor nu vor fi rezolvate. Marșul motorizat, la care au participat aproximativ 50 de tractoare și mai multe camioane și mașini mici, s-a desfășurat între Crasna și Podul Doamnei, comuna Costești. După ce s-au reîntors la Crasna, fermierii s-au îndreptat către localitatea Târzii, conducând tot cu viteză redusă, de 30-40 de kilometri la oră. Coloana de utilaje, mai lungă decât în zilele precedente, a atras privirile tuturor celorlalți participanți la trafic, care deși au fost nevoiți să circule cu viteză redusă, au susținut pe deplin protestul fermierul și transportatorilor. “Suntem mai mulți decât în zilele precedente, iar numărul nostru va continua să crească, dacă cei de la guvern nu înțeleg importanța agriculturii”, a declarat Viorel, unul dintre fermierii participanți la protest.  În ciuda declarațiilor făcute, luni seara, de ministrul Agriculturii și de prim-ministrul Marcel Ciolacu, care lăsau să se înțeleagă că s-a ajuns la o înțelegere cu privire la 13 măsuri pentru ajutorarea fermierilor din România, fermierii din toată țara susțin că nu vor renunța la protest. Aceștia împreună cu transportatorii au început să iasă în stradă începând de săptămâna trecută, nemulțumiți de prețurile mari la combustibil, taxele de drumuri, asigurări și impozite care îi împing în faliment.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Toți se plâng ca agricultura nu este profitabilă dar nimeni nubse lasa și an de an sunt plini de lovele au utilaje de miloane de euro, jepanele lor de sute de mii de euro bucata iar la țară sărăcie lucie. Pe același sistem țăranii păcăliți de fermieri cu arenda mizerabilă sa pună mana pe furci topoare coase sa meargă la poartă fermierilor sa își ceara drepturile sa plătesc impozite la primarii pe terenurile în arenda iar nivelul arendei sa fie cât nivelul subvenției.

  2. Ar trebui să protesteze și atunci când vând motorina cu 1 leu sub pretul pieții sau când cumpără cerealele ucrainenilor și le vând că produse autohtone. Supărați ar trebui să fie si nu cei de la care au luat pământ în arendă și pe care ii înșeală. Agricultura nu are să fie nerentabilă altfel de ce s-ar mai ocupa de ea ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.