spot_img
17 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Mobilizare mondială pentru a opri conflictul dintre cele două Corei

- Advertisement -

Mobilizare internaţională, după ce armata nord-coreeană a lansat marţi peste 200 de obuze asupra vecinilor sud-coreeni, ucigând cel puţin doi soldaţi şi rănind alţi 15. Armata din Coreea de Sud a răspuns cu aceeaşi monedă, însă sub presiunea SUA, NATO, a Rusiei dar şi a Chinei a consimţit că trebuie oprite violenţele şi găsită o soluţie diplomatică. Între timp, piaţa finaciară din Asia a fost serios afectată de conflict.

Preşedintele sud-coreean Lee Myung-bak, a declarat marţi, după atacul lansat de Phenian, că este nevoie de o „retaliere de proporţii” pentru a opri Coreea de Nord, relatează CNN.

„De această dată, provocarea poare fi privită ca o invadare a teritoriului sud-coreean”, a spus liderul de la Seul, citat de agenţia Yonhap. Preşedintele sud-coreean a subliniat că „atacurile nediscriminante asupra civililor sunt o chestiune gravă”. În condiţiile în care „Coreea de Nord îşi menţine o poziţie ofensivă”, forţele armate sud-coreene – armata, aviaţia şi marina – „ar trebui să se unească şi să retalieze faţă de provocarea (Phenianului – n.red.)”, a spus el.

Statele Unite au condamnat atacul nord-coreean vizând insula Yeonpyeong şi au dat asigurări că îşi menţin angajamentul de a-şi apăra aliatul, Coreea de Sud. La rândul său, China şi-a exprimat „preocuparea” în legătură cu incidentele armate . „Sperăm că părţile vor depune mai multe eforturi pentru a contribui la pacea şi la stabilitatea din Peninsula Corea”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei. „Ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu această situaţie”, a adăugat el. Beijingul a subliniat că trebuie să verifice faptele relevante. Germania este de asemenea foarte îngrijorată în legătură cu schimbul de focuri de armă dintre cele două Corei, a declarat marţi ministrul de externe de la Berlin, Guido Weseterwelle, citat de DPA. „Această nouă provocare militară pune în pericol pacea din regiune”, a spus Westerwelle într-un comunicat dat publicităţii după incident.

Incidentul, în care şi-au pierdut viaţa doi militari sud-coreeni, este „primul atac direct de artilerie vizând teritoriul sud-coreean după ce războiul dintre cele două Corei s-a terminat printr-un armistiţiu”, în 1953. 15 soldaţi sud-coreeni şi trei civili au fost răniţi când Phenianul a lansat circa 100 de obuze asupra insulei Yeonpyeong, din Marea Galbenă. Sute de locuitori de pe insulă au fugit la adăpost, în condiţiile în care mai multe case şi zone împădurite au luat foc.

Armata sud-coreeană a replicat cu mai mult de 80 de salve de artilerie şi a ridicat de la sol avioanele de vânătoare, potrivit unor oficiali din sectorul apărării. Schimbul de tiruri dintre cele două părţi a durat circa o oră.

Sectorul bancar a resimţit cel mai profund tensiunile, scrie Wall Street jurnal. Investitorii s-au mobilizat rapid şi au renunţat la activele riscante din Asia în dauna celor considerate sigure. Şi cotaţia aurului a crescut cu 8,97 dolari. Agenţia de rating Fitch a intervenit să calmeze pieţele financiare, anunţând că totuşi este puţin probabil ca manevrele militare din apele Mării Galbene să escaladeze.

Într-adevăr conflictul dintre cele două Corei este prea lung şi prea complicat ca să se transforme tocmai acum într-un război, cred şi cei mai mulţi analişti, citaţi de presa americană.

După terminarea celui de-al doilea război mondial, Sudul şi Nordul nu au semnat niciodată un acord de pace. Graniţa convenţională este o linia de demarcaţie de 240 de kilometri lungime care a fost trasată de ONU. Insula Yeonpyeong, cea care a fost atacată de nord-coreeni marţi, se află la sud de această zonă de graniţă, pe care regimul comunist de la Phenian n-a recunoscut-o niciodată.

realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.