Moda lãmpilor UV în scoli, dezaprobatã de Institutul National de Sãnãtate Publicã

ATENTIE… Institutul National de Sãnãtate Publicã (INSP) trage un semnal de alarmã în ceea ce priveste folosirea lãmpilor cu ultraviolete pentru dezinfectarea aerului si a suprafetelor în scoli. Specialistii INSP au explicat cã lãmpile UV trebuie sã fie puse în functiune de un personal calificat si, de asemenea, trebuie sã se respecte câteva reguli. “În timpul functionãrii, persoanele nu trebuie sã fie în încãpere, în caz contrar, persoanele expuse dezvoltã reactii nedorite la nivel ocular (conjunctivitã, foto-oftalmie, cataractã) sau la nivel cutanat (arsurã pânã la transformare malign)”, au precizat specialistii INSP într-un comunicat de presã. În Vaslui, lãmpile UV în scoli au stârnit o adevãratã modã, multe dintre ele fiind achizitionate la cererea pãrintilor si, evident, din banii acestora.

Institutul National de Sãnãtate Publicã a explicat, de asemenea, cã folosirea lãmpilor UV de un personal necalificat poate conduce la aparitia unor accidente. “INSP nu recomandã utilizarea lãmpilor UV pentru dezinfectia suprafetelor în unitãtile de învãtãmânt cu scopul limitãrii transmiterii COVID-19.Întrucât accidentele survenite în urma utilizãrii lãmpilor UV în unitãtile de învãtãmânt, sunt tot mai dese, precizãm cã specialistii INSP nu sustin aceastã metodã de dezinfectie, opinie transmisã de altfel, tuturor institutiilor ce au solicitat un punct de vedere în aceastã directie. Utilizarea dezinfectiei cu UV este specificã unitãtilor sanitare, fiind o metodã fizicã de dezinfectie a aerului si suprafetelor din încãperi.Punerea în functiune a acestor lãmpi trebuie executatã numai de persoane calificate si instruite în acest sens. În timpul functionãrii, persoanele nu trebuie sã fie în încãpere, în caz contrar, persoanele expuse dezvoltã reactii nedorite la nivel ocular (conjunctivitã, foto-oftalmie, cataractã) sau la nivel cutanat (arsurã pânã la transformare malign).

“Metoda dezinfectiei cu UV nu reprezintã o optiune pentru dezinfectarea sãlilor de curs”

Astfel, INSP recomandã folosirea metodelor traditionale de dezinfectare a sãlilor de clasã: “atragem atentia cã mãsurile de curãtenie si cele de aplicare a produselor de curãtenie si a dezinfectantilor prevãzute atât în recomandãrile nationale cât si în cele ale Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii, asociate cu o aerisire fãrã abatere de la frecventa si perioada corectã de timp, asigurã un mediu propice desfãsurãrii activitãtilor educative. Igiena mâinilor, igiena respiratiei, evitarea aglomeratiei, aerisirea frecventã a spatiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID-19.În concluzie, metoda dezinfectiei cu UV nu reprezintã o optiune pentru dezinfectarea sãlilor de curs în scoli”, scrie INSP.
2 COMENTARII

  1. Serios??? Unde era INSP când umblau cei din scoli în august și septembrie 2020 după informații privind utilizarea lămpilor? S-au trezit acum? Idioți!

LĂSAȚI UN MESAJ