spot_imgspot_img
14.8 C
Vaslui
13-apr.-2024

Modernizarea comunei Botesti, in linie dreapta

- Advertisement -

UE scoate la lumina satele vasluiene

S-A SEMNAT OFICIAL… În prezenta deputatului Dan Marian, presedintele organizatiei judetene PDL, a consilierilor locali si a functionarilor primãriei, ieri, în sala de sedinte a Primãriei Botesti s-a semnat contractul de proiectare si executie a unor obiective de interes public din comunã. Finantarea este asiguratã în mare mãsurã din fonduri europene si se ridicã la peste 133 miliarde lei vechi, bani cu care se vor realiza aproximativ nouã kilometri de retea canalizare, o statie de epurare, renovarea a douã cãmine culturale si constructia unei institutii de tip „After school”. Dupã semnarea documentelor oficiale, deputatul Marian a tinut sã felicite autoritãtile locale, atât pentru munca depusã în vederea obtinerii finantãrii, cât si pentru rapiditatea cu care au resit sã organizeze licitatia în vederea desemnãrii proiectantului si constructorului lucrãrii.

Prilej de sãrbãtoare pentru locuitorii comunei Botesti. Ieri dimineatã, în prezenta consilierilor locali si a functionarilor primãriei, s-au semnat contractele pentru proiectare si constructie cu câstigãtorii licitatiei organizatã pe proiectul 322, câstigat în luna mai a.c. de CL Botesti, proiect finantat de Fondul European Agricol de Dezvoltare Ruralã. În sala de sedinte a primãriei, în prezenta consilierilor locali, a proiectantului, Ovidiu Copacinschi, si al reprezentantilor executantului, primarul Adrian Pantea a declarat: “Acest proiect de modernizare a comunei are o valoare foarte mare, de aproape 2,5 milioane euro, la care se adaugã TVA-ul, proiect nemaivãzut pânã acum în comuna noastrã. Am lucrat cu totii la acest proiect, pentru a-l vedea îndeplinit. Mã refer la membrii Consiliului Local, functionarii primãriei, toatã comunitatea, care pânã la urmã este participantã activã la îndeplinirea lui. Un rol deloc de neglijat l-a avut si deputatul PDL Dan Marian, care este, de o bunã bucatã de timp, alãturi de comuna noastrã si care ne-a sprijinit, asa cum a fãcut-o de nenumãrate ori pânã acum, îndrumându-ne si învãtându-ne ce sã facem pentru a putea accesa aceste fonduri”. Practic, dupã ce în decursul lunii iunie a acestui an s-a obtinut finantarea, prin intermediul Oficiului Judetean de Plãti pentru Dezvoltare Ruralã si Pescuit (OJPDRP) Vaslui, unde s-a depus documentatia, ieri s-a semnat contractul de proiectare si executie al obiectivelor dispuse în proiect. Este vorba de executarea retelei de canalizare, care va deservi peste 350 de gospodãrii din satul Gugesti, inclusiv a statiei de epurare, retea care va avea o lungime de aproape nouã kilometri, precum si de extindere a retelei de apã potabilã cu încã 700 de metri, tot în Gugesti, pentru ca alte peste 50 de gospodãrii, care pânã acum nu beneficiau de apã curentã, sã aibã acces la aceste facilitãti. În afara acestor lucrãri, tot prin acest proiect se vor executa lucrãri de renovare si modernizare a cãminelor culturale din Botesti si Gugesti si de constructie, în centrul comunei, a unei institutii de tip “After School”. Institutia de tip “After School” este destinatã tuturor celor 300 de elevi din comunã si va gãzdui zilnic, timp de maxim 4 ore dupã încheierea programului scolar, pe elevii ai cãror pãrinti sunt la treabã, perioadã în care copiii îsi vor putea face lectiile, se vor juca sau odihni sub supravegherea specializatã a unor cadre didactice.

Dan Marian : « Oamenii din Botesti îmi sunt aproape »

Atât cãminele culturale, cât si localul “After Scool” din comuna Botesti, vor beneficia de toate utilitãtile si vor fi dotate complet, începând cu mobilier nou si terminând cu toate cele necesare unor asemenea institutii: instrumente muzicale, costume populare, aparaturã audio cu statie de amplificare. Valoarea contractelor semnate pe acest segment este de 6.192.487 lei, la care se adaugã TVA (în total aproximativ 76,8 miliarde lei vechi). Diferenta de bani pânã la totalitatea fondurilor primite prin mãsura 322, respectiv pânã la 133,6 miliarde vor fi folositi pentru achizitionarea mai multor utilaje – buldoexcavator, tractor, cisternã, remorcã etc. -, utilaje care vor deservi serviciul de salubritate si spatii verzi, dar vor fi folosite si pentru orice situatie sau lucrare în folosul comunitãtii, inclusiv pentru deszãpeziri sau reparatii de drumuri comunale. Contributia proprie a autoritãtilor locale din Botesti va fi de 18,5 miliarde lei vechi, bani pe care deputatul Dan Marian a promis cã va ajuta conducerea primãriei în vederea obtinerii lor, inclusiv de la Guvernul României. Dealtfel, deputatul vasluian a sustinut cã “aceastã comunã Botesti, locuitorii ei, îmi sunt foarte apropiati de activitatea mea politicã. Cu multi dintre consilierii locali ne-am mai întâlnit, am discutat si colaborat îndeaproape, nu mai vorbesc de primarul Adrian Pantea, în care locuitorii comunei au avut încredere, dând votul lor unui om tânãr, dinamic, care, prin pregãtirea, tenacitatea si munca sa, a reusit implementarea acestui proiect, în valoare de 2,5 milioane euro. Ce e foarte important pentru comunã este cã la nivelul tuturor factorilor de decizie locali, la nivelul întregii comunitãti se doreste a se avea parte de dezvoltare de neimaginat în alte perioade. Datoritã acestui proiect se va realiza modernizarea comunei, iar educatia membrilor mai tinei ai colectivitãtii nu va avea decât de câstigat, prin cele douã cãmine culturale si a after school-ului ».

Felicitãri, încurajãri si promisiuni

Prezent la eveniment, deputatul PDL Dan Marian este de pãrere cã « este un moment deosebit pentru toti locuitorii comunei Botesti. Astãzi s-a depãsit un moment destul de complicat pentru autoritãtile locale, prin finalizarea fazei de licitatie în vederea desemnãrii executantului proiectului. Situatia rãmâne destul de dificilã, deoarece mai este nevoie de o sumã destul de mare, care reprezintã cofinantarea proprie, dar am promis cã-i voi sprijini pe primar si CL pe lângã Guvernul României pentru a o obtine. Salut si faptul cã licitatia a fost organizatã prin Bursa Românã de Mãrfuri, fapt care a dus la desemnarea rapidã a executantului, având în vedere cã în România sunt destui banit pentru modernizare sau constructia de obiective importante, dar sunt blocati datoritã contestatiilor fãcute de firmele de constructie, ceea ce duce la întârzierea lucrãrilor si chiar la pierderea finantãrilor. Datoritã acestui proiect se va realiza modernizarea comunei Botesti, iar educatia tinerilor din aceastã zonã va avea si ea de câstigat. Fondurile europene reprezintã sursa prioritarã pentru dezvoltarea României, ca urmare toate comunitãtile si toate administratiile locale, personalul primãriilor, consilierii locali sau judeteni, chiar presedintele Consiliului Judetean ar fi bine sã urmeze exemplul celor care au reusit sã acceseze aceste fonduri si sã se implice cât mai mult. Eu, personal, în calitatea pe care o am, de deputat în Parlamentul României, le voi fi alãturi pentru a-i sprijini, atât pentru obtinerea finantãrilor, cât si pentru depãsirea birocratiei în accesarea de fonduri guvernamentale sau europene, birocratie care, la drept vorbind, nu-i mai presus la noi decât cea de la nivelul organismelor europene. Un al doilea pas important pe care trebuie sã-l facã autoritãtile locale este de a se asocia în Grupurile de Actiune Locale, care sunt acum pe cale de constituire, având în vedere cã, începând din anul 2013, fondurile europene nu mai pot fi accesate decât prin intermediul acestor organisme. Cu toate cã pare cã mai este destul timp pânã atunci, este bine ca autoritãtile locale, întreaga comunitate, sã se implice la modul cel mai serios, deoarece formalitãtile si avizele pentru functionarea acestor GAL-uri sunt numeroase si vorba aceea, « omul gospodar îsi face iarna car si vara sanie ». Autoritãtile locale care nu vor reusi acest lucru se vor afla în situatia în care nu vor mai putea spera la bani decât din fondurile proprii sau eventual de la Consiliul Judetean », a spus deputatul Marian.

Constructorul s-a angajat sã termine lucrarea într-un an de zile

Proiectarea obiectivelor va fi fãcutã de o societate vasluianã, Compania EMO, care are o experientã îndelungatã în acest domeniu si al cãrei manager, Ovidiu Copacinschi, a spus cã pânã la sfârsitul acestei luni documentatia si proiectul va fi gata, iar dupã obtinerea tuturor avizelor necesare, inclusiv a autorizatiilor de constructie, se poate trece deja la treabã, pentru ca la sfârsitul anului viitor toate lucrãrile sã fie gata. Constructorul este o societate ieseanã, SC Huge Construct SRL, iar managerul societãtii, Vizitiu Sergiu Constantin, prezent la semnarea contractelor, s-a declarat încrezãtor în reusita proiectului. “Dacã autoritãtile locale vor cere, noi vom folosi si fortã de lucru de pe plan local, de aici din comunã. Firma noastrã are capacitatea si logistica necesarã executãrii acestor obiective în mai putin de un an de la demarare, noi fiind agrenati si în alte proiecte din judetul Vaslui: la Puiesti, unde executãm tot retea de canalizare si reabilitarea unui cãmin cultural si a unei crese, dar si la Todiresti, Viisoara sau Dragomiresti, unde chiar zilele urmãtoare urmeazã sã finalizãm lucrãri executate prin programul national Casa Verde, prin care se înlocuieste energia conventionalã folositã la încãlzirea scolilor sau a sediilor primãriilor cu energie geotermalãsi solarã », a spus Vizitiu. Definitivarea, într-un termen atât de scurt, a contractelor pentru executia lucrãrilor cuprinse în proiect, în mai putin de cinci luni de la obtinerea finantãrii, a fost posibilã deoarece licitatiile pentru desemnarea executantului au fost derulate prin Bursa Românã de Mãrfuri (BRM), fapt care a dus la absenta contestatiilor cu privire la câstigãtorul licitatiei, cu toate cã s-au înscris nu mai putin de opt firme, trei dintre acestea participând la selectie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.