spot_imgspot_img
11.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

Modificãri fulger la Legea Educatiei

- Advertisement -

S-a hotãrât, clasa a IX-a rãmâne la liceu. Cadrele didactice din învãtãmântul primar si prescolar nu mai au termen limitã pentru studii superioare, iar elevii nu vor mai avea parte de evaluare transdisciplinarã la finalul clasei a VIII-a. Asta nu e tot! Înainte de a se usca cerneala de pe actul care modificã legea lui Funeriu, Ministerul Educatiei propune încã o modificare a Legii Educatiei. Schimbarea vine sã degreveze cadrele didactice având functia de director de norma didacticã, fãrã a le modifica drepturile salariale

Legea Educatiei în forma aprobatã de fostul ministru, Daniel Funeriu, a fost modificatã. Dacã acesta si-a dorit ca elevii care sunt acum în clasa a V-a sã fi studiat clasa a IX-a în scolile gimaziale, ei bine, Remus Pricopie a decis ca acestia, în 2016, sã fie elevi ai clasei a IX-a, boboci de liceu. Oficialul sustine cã modificãrile vin sã previnã aglomerarea scolilor generale în care ar fi urmat sã se întâlneascã copii de toate vârstele, de la cei de 6 ani, pânã la tineri de15-16 ani. O altã modificare importantã este renuntarea la proba transdisciplinarã a evaluãrii elevilor de clasa a VIII-a. Dupã Pricopie, „Capacitatea” de altã datã va cuprinde, pe lângã probele clasice la Limba românã si Matematicã, o probã de limbã strãinã si una de informaticã. De asemnea, printre modificarile fãcute de Guvern se aflã si prevederea care permite supravietuirea în sistemul de învãtãmât a educatorilor si învãtãtorilor fãrã studii superioare, cãrora pânã acum Legea Educatiei, în vechea formã, le impunea absolvirea de studii superioare.

Sefii cei mari nu i-au uitat nici pe sefii cei mici

Ministerul Educatiei a pregãtit modificãri legislative care le vizeazã si pe cadrele didactice ce detin functii de conducere. Pe masa Guvernului va fi pus un proiect de ordonantã de urgentã, care vizeazã activitatea didacticã a acestora. Conform proiectului, personalul didactic de conducere, de îndrumare si control, dar si unii lideri de sindicat cu atributii speciale, cei care au în sarcinã evaluarea si monitorizarea calitãtii sistemului de învãtãmânt pot fi scutiti partial sau total de norma didacticã, fãrã ca salariul sã li se modifice. Conform normelor aflate în vigoare la aceastã datã, directorii unitãtilor de învãtãmânt nu pot renunta de tot la catedrã. „Deoarece personalul didactic de conducere, îndrumare si control al unitãtilor de învãtãmânt îndeplineste, concomitent, atât responsabilitãtile specifice functiilor de conducere, îndrumare si control, cât si realizarea atributiilor de predare, ceea ce determinã aparitia unor disfuctionalitãti în îndeplinirea atât a atributiilor didactice, cât si a celor administrative, misiunea lor fiind vãdit îngreunatã, este necesar sã se asigure eficientizarea managementului unitãtii de învãtãmânt prin scutirea efectuãrii atributiei de predare din norma didacticã, pentru personalul mentionat anterior. Degrevarea reprezintã scutirea efectuãrii atributiei de predare total/partial din norma didacticã, respectiv din postul didactic, pentru personalul didactic de conducere, de îndrumare si de control, ca urmare a îndeplinirii unor responsabilitãti specifice functiilor ocupate, precum si pentru persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din învãtãmânt, ca urmare a participãrii la procesul de monitorizare si evaluare a calitãtii sistemului de învãtãmânt. Pe perioada degrevãrii se pãstreazã drepturile salariale”, specificã proiectul ordonantei, fãcut public pe site-ul ministerului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.