15.5 C
Vaslui
24-mart.-2023

Modificări legislative pe piața construcțiilor: actele necesare eliberate în maxim 15 zile

- Advertisement -
PROIECT… Noul proiect de act normativ prevede procurarea autorizațiilor de construcții online, de la un singur ghișeu, într-un timp semnificativ mai scurt, reducând birocrația.

MODIFICĂRI… Responsabilii din Guvern cu ceea ce se întâmplă acum pe piața construcțiilor, urbanism și amenjarea teritoriului vor să schimbe legile aflate acum în vigoare. Astfel, cele 10 legi în vigoare, vechi de 30 de ani, modificate substanțial în ultimii ani, vor suferi modificări importante sau vor dispărea. Conform noilor prevederi legale, un certificat de urbanism va fi eliberat în maxim 5 zile și o autorizație de construcție, în maxim 15 zile.

Aleșii din Guvern au votat un nou proiect de act normativ care prevede procurarea autorizațiilor de construcții online, de la un singur ghișeu, într-un timp semnificativ mai scurt, reducând birocrația. Responsabilii a subliniat că, din cele 10 legi în vigoare, 5 vor fi eliminate și 5 vor fi modificate și introduse în noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor. Proiectul de act normativ, după perioada de consultare publică, va fi adoptat de Guvern și trimis Parlamentului. Fiind o reformă asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență, Parlamentul trebuie să ia o decizie în prima parte a anului 2023 privind această propunere. Conform actului normativ va fi realizată și o Platformă Digitală Națională, pe care se vor încărca toate documentațiile planurilor urbanistice generale (PUG) pe suportul Observatorului Teritorial, interconectată cu Registrul național al construcțiilor, și care va constitui o importantă bază de date și un suport pentru autorități pentru emiterea certificatelor de urbanism, a acordurilor unice și autorizațiilor de construire. Ministrul a încheiat spunând că, în prezent, un certificat de urbanism se eliberează în 1-2 luni, prin intermediul Platformei Digitale Naționale, dar acesta va putea fi eliberat în 5 zile, la fel și în cazul autorizațiilor de construire, perioada se va reduce la 15 zile, față de 1-2 luni cât este în prezent.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.