spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
03-mai-2024

Modificările legii referendumului, dezbătute azi de Curtea Constituțională

- Advertisement -

Magistrații de la Curtea Constituțională discută astăzi sesizările PDL privind neconstituționalitatea modificărilor aduse de guvern legilor de organizare a referendumului și de organizare și funcționare a CCR.

În noua sa formă, Legea referendumului prevede că președintele poate fi demis dacă la referendum „majoritatea voturilor valabil exprimate” sunt pro-demitere, în timp ce vechea formă prevedea că demiterea şefului statului se face dacă propunerea întrunește la referendum „majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale”.

Legea de modificare a Legii Curţii Constituţionale prevede ca CCR să nu se mai poată pronunţa cu privire la hotărârile plenului Camerei Deputaţilor, la hotărârile plenului Senatului, precum şi cu privire la hotărârile plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului.

Istoricul modificărilor

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 26 iunie, în calitate de for decizional, cu 187 de voturi „pentru”, 56 „împotrivă” şi 5 abţineri, proiectul care modifică Legea referendumului şi instituie demiterea preşedintelui, la referendum, prin votul majorităţii celor prezenţi la urne.

De asemenea, Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat, pe 25 iunie, cu 70 de voturi „pentru”, patru abţineri şi 18 voturi „împotrivă”, proiectul de lege care scoate hotărârile Parlamentului de sub controlul Curţii Constituţionale.

Pe 4 iulie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care elimină hotărârile Parlamentului dintre actele asupra cărora se poate pronunţa Curtea Constituţională.

Pe 5 iulie, Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor participanţi.

Ordonanţa prin care Guvernul modifică Legea referendumului prevede că preşedintele României este demis la referendum cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor participanţi, arătându-se că modificarea a fost deja acceptată de judecătorii Curţii Constituţionale.

Vineri, 6 iulie, chestorul Senatului ,Dan Radu Ruşanu, a anunţat că Biroul Permanent a aprobat intrarea Ordonanţei privind referendumul în procedură parlamentară, urmând a primi aviz şi raport de la Comisii în august şi a se convoca o nouă sesiune extraordinară pentru votul final.

www.evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.