Moldovenii cu domiciliul în oras scapã Vasluiul de carantinã!

Cu moldoveni, municipiul Vaslui este în scenariul galben, fãrã moldoveni este pe harta rosie a tãrii

INDICE DE INFECTARE CRESCUT

DIFERENTE…Grupul de Comunicare Strategicã a raportat pentru ziua de marti, în judetul Vaslui, un numãr de 34 de noi cazuri COVID-19, bilantul total ajungând la 3375 de cazuri. În ceea ce priveste situatia din municipiul Vaslui, Directia de Sãnãtate Publicã ne-a comunicat o incidentã de infectare de 1,6 cazuri la mia de locuitori. Cu aceastã cifrã, municipiul resedintã de judet se încadreazã în scenariul galben, unde anumite evenimente si activitãti economice ar trebui suspendate. Situatia ar fi, de fapt, mult mai gravã, spun voci din sistem, care ne-au declarat cã atunci când stabilesc incidenta cazurilor din orasul Vaslui, autoritãtile sanitare se raporteazã la o populatie de 130.000 de persoane, care include si zecile de mii de moldoveni care si-au fãcut buletin aici, dar care locuiesc în alte orase. Fãrã ei, la o populatie realã de 50.000 de persoane, incidenta infectãrilor ar fi mult mai mare, de peste 3 cazuri la mia de locuitori, ceea ce ar duce la o carantinare a municipiului Vaslui.

Numãrul de noi îmbolnãviri cu coronavirus în judetul Vaslui a fost, marti, de 34 de cazuri, ajungând la un numãr total de 3375 de cazuri din martie pânã acum. Conform INSP, în judet s-au înregistrat pânã pe 6 octombrie 93 de decese. În sãptãmâna 28 septembrie-4 octombrie au fost înregistrate 386 cazuri, cu tendintã crescãtoare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestãrii pacientilor care erau deja pozitivi, trei vasluieni au fost reconfirmati pozitiv, din 518 reconfirmate, ieri, la nivel national, conform Grupului de Comunicare Strategicã.

Situatie dificilã în toatã tara 

Explozia cazurilor de COVID-19 din tara noastrã îngrijoreazã autoritãtile si cadrele medicale, astfel cã au fost organizate mai multe sedinte în urma cãrora s-au stabilit noi restrictii si mãsuri anti-COVID-19. Raed Arafat a anuntat, printre altele, carantinarea anumitor localitãti si recarantinarea acelora în care numãrul cazurilor a atins un nou record. Una dintre conditiile principale pentru ca o zonã sau o localitate sã fie carantinatã este ca aceasta sã depãseascã trei cazuri la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. O altã restrictie care este luatã în calcul este aceea de a interzice desfãsurarea evenimentelor, acolo unde incidenta este mai mare de 1,5 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. “Mãsurile vor fi analizate în mod deosebit, dar nu ne limitãm la acele mãsuri: purtarea mãstilor în spatii închise, dar si deschise, în mod deosebit în spatiile publice unde existã aglomeratie si este nevoie de portul mãstii, carantinarea localitãtilor care depãsesc 3 la mie în ultimele 14 zile si, bineînteles, luând în considerare dacã aici existã focare sau nu, dacã este rãspândire comunitarã, atunci luarea în considerare a carantinãrii acestor localitãti, interzicerea evenimentelor precum nunti, botezuri în zonele în care sunt cu incidenta mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, închiderea sau sistarea activitãtii restaurantelor în interior în zonele în care depãsesc incidenta de 1,5. De altfel, astea sunt decizii care au fost luate de Comitetul National si au fost luate si prin hotãrâre de guvern si solicitãm tuturor comitetelor judetene si comitetului municipiului Bucuresti sã implementeze aceste mãsuri acolo unde regula o impune”, a declarat Arafat.

Activitãti suspendate pe o perioadã de 30 de zile 

Secretarul de stat anuntã controale aspre în institutiile publice si private. Acolo unde se observã nerespectarea reglementãrilor pentru cel putin 30 de zile de la momentul constatãrii abaterii, se va interveni cu suspendarea activitãtii în lucru. “Este în analizã si posibilitatea implementãrii, în curând, a mãsurii de închidere a activitãtii sau mai bine zis a suspendãrii activitãtii agentilor care nu respectã reglementãrile, cel putin timp de 30 de zile de la momentul constatãrii abaterii. În zonele în care avem incidenta de 1,5 la mia de locuitori, recomandarea este ca toti agentii economici, inclusiv institutiile publice si private, sã ia în considerare munca de la domiciliu, la distantã si acolo unde nu se poate, decalarea programului. Acest lucru trebuie sã devinã o obligatie la toate institutiile din zonele care sunt afectate si au incidenta de 1,5 sau mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile”, a mai spus Arafat.

Fãrã moldoveni, indicele de infectare din municipiul Vaslui ar fi mult mai mare

Municipiul Vaslui are, potrivit datelor furnizate de Directia de Sãnãtate Publicã, în acest moment, un indice de infectare de 1,6 cazuri la mia de locuitori. Cifra, spun unele surse din sistem, este însã complet falsã pentru cã autoritãtile au raportat numãrul de infectãri la o populatie de 130.000 de persoane, care îi include si pe moldovenii cu domiciliul în orasul Vaslui, dar care locuiesc în alte tãri ale Uniunii Europene. Împãrtind numãrul de cazuri la o populatie aproape triplã, e firesc sã rezulte un indice mic. Indicele corect, dacã calculul s-ar face la populatia realã a municipiului Vaslui, de aproximativ 50.000 de persoane, ar fi de peste trei cazuri de infectãri la mia de locuitori, ceea ce ar plasa orasul Vaslui pe harta rosie a tãrii. Ieri dupã-amiazã, la Prefectura Vaslui a fost organizatã sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã, în care s-au prezentat mai multe date, urmând ca azi autoritãtile sã ia mãsurile ce se impun.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ