spot_imgspot_img
11.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Moldovenii, enervaţi de manevrele lui Lupu

- Advertisement -

O asociere politică între democraţi şi comunişti îi irită pe votanţii de centru-dreapta, care ar putea protesta în stradă, susţin analiştii moldoveni.

Anunţul unei posibile alianţe între comuniştii lui Vladimir Voronin şi democraţii lui Marian Lupu a stârnit nelinişte la nivelul societăţii civile din Republica Moldova, au dezvăluit pentru EVZ analiştii politici moldoveni, care nu exclud posibilitatea unor manifestaţii de stradă în replică la perspectiva unei guvernări de centru-stânga.

Fostul preşedinte moldovean a anunţat, duminică, preluat doar de agenţia rusă RIA Novosti, că a bătut palma cu liderul democrat pentru formarea unei alianţe de guvernare la Chişinău.

Votanţii lui Lupu, dezamăgiţi

„Situaţia este destul de tensionată. Nu exclud posibilitatea unor reacţii extrem de nervoase din partea societăţii, în special din partea electoratului de centru- dreapta, care este activ şi conştient”, a declarat pentru EVZ analistul politic Petru Bogatu. „Există chiar un grup de oameni de cultură, de artişti, care l-au susţinut pe Marian Lupu în campania electorală şi care s-au declarat dezamăgiţi de opţiunea liderului democrat şi au anunţat că vor protesta. Sunt anunţate chiar demonstraţii din partea unor organizaţii de tineret”, a adăugat Bogatu.

Nu doar anunţul făcut prin intermediul presei ruse a nemulţumit electoratul de centru- dreapta, ci şi împrejurările în care a fost lansat, explică analistul moldovean. „Faptul că acest acord, fie şi el verbal, a fost anunţat imediat după întâlnirea cu şeful administraţiei prezidenţiale ruse, la sediul Ambasadei Rusiei, a trezit iarăşi foarte multă nemulţumire”, a subliniat acesta.

„Gest incalificabil” al Moscovei

Pe de altă parte, mai comentează Petru Bogatu, vizita lui Serghei Narâşkin, şeful de cabinet al preşedintelui rus Dmitri Medvedev, la Chişinău, şi declaraţiile sale privind aşteptările Moscovei privind viitoarea guvernare reprezintă „un amestec brutal în afacerile interne ale Republicii Moldova”.

„Faptul că întâlnirea cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu a fost organizată fără mijlocirea Ministerului de Externe de la Chişinău reprezintă un gest incalificabil din partea Moscovei”, a mai subliniat analistul. Acesta a mai explicat că demnitarul rus, care s-a întâlnit cu toţi liderii politici, mai puţin cu premierul Vlad Filat, a încercat să marginalizeze Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), condus de şeful guvernului şi pilonul negocierilor pentru formarea unei noi alianţe pro-europene.

„S-a dorit scoaterea din ecuaţie a liberal-democraţilor. Dacă pică PLDM, atunci este posibilă orice combinaţie care ar favoriza Moscova”, a adăugat Bogatu.

Cât priveşte anunţul făcut de Voronin legat de formarea unei coaliţii cu democraţii, acesta a vizat intoxicarea presei şi a clasei politice moldoveneşti şi crearea de tensiuni, a precizat el.

Alianţă şubredă

Petru Bogatu vede existenţa unei alianţe între comunişti şi democraţi doar pe termen scurt. „Nu cred că această alianţă va dura. Cu o astfel de guvernare, Republica Moldova intră într-o zonă foarte periculoasă, de incertitudine”, a explicat analistul. În orice caz, a subliniat el, asocierea democraţilor cu comuniştii la guvernare ar însemna „sinuciderea politică” pentru Marian Lupu.
„Sunt mai multe şanse ca Alianţa pentru Integrare Europeană să fie reeditată”, a conchis analistul.

Prima reacţie a liderului democrat Marian Lupu la presupusul anunţ al lui Voronin a venit abia ieri, după ce duminică preşedintele onorific al PD, Dumitru Diacov, califica anunţul lui Voronin drept speculaţie. „Nu am semnat niciun document, nici nu a existat această intenţie. Este prematur să vorbim despre orice fel de coaliţie”, a declarat acesta, recunoscând însă că PCRM i-a făcut o ofertă „foarte generoasă”, fără a oferi detalii în acest sens.

Mai multe voci de la Chişinău susţin că Lupu ar fi condiţionat o asociere politică cu PCRM de blocarea accesului liderului comunist Vladimir Voronin la orice funcţie înaltă în aparatul de stat. Liderul liberalilor (PL) şi preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, a încercat ieri să mai liniştească spiritele. „Sunt şanse ca PD să nu meargă într-o coaliţie cu Partidul Comuniştilor. Aceasta depinde de PLDM şi PL. Am reuşit în 2009 şi noi trebuie să continuăm acest drum”, a declarat Ghimpu după o întâlnire ieri cu Marian Lupu.

„Situaţia este destul de tensionată. Nu exclud unele reacţii extrem de nervoase din partea societăţii.”
PETRU BOGATU, analist politic

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.