spot_img
25.9 C
Vaslui
16-iul.-2024
spot_img

Ghici, cati mai ramanem?…

- Advertisement -

Moldovenii lui Sarbu, afara din liste!

GHICI, CÂTI MAI RÃMÂNEM?… Pânã pe 24 august, prefectul judetului are o sarcinã aproape imposibilã. Radu Renga trebuie sã raporteze la Bucuresti o cifrã de alegãtori pe listele electorale permanente cu mult mai micã decât cea de acum, sub 360.000 de persoane. Si, se poate spune, are toate sansele sã scoatã din listele multe mii de alegãtori. Guvernul Ponta vrea sã-i scoatã în afara legii pe acei cetãteni care au buletine de identitate vechi si care nu si-au refãcut actele de identitate (în mediul rural, conform unor statistici neoficiale, peste 10.000 de oameni voteazã încã pe baza vechilor buletine de identitate si ar urma sã fie exclusi din listele electorale permanente!), pe cei care au domiciliul în strãinãtate, dar si pe acei cetãteni moldoveni care au asaltat judetele de granitã, cum este cazul Vasluiului, obtinând cãrti de identitate pe domiciliile unor „binevoitori”, contra unor sume piperate. Interesant este cã, acum trei luni de zile, la alegerile locale, aceeasi moldoveni cu domiciliul în judetul Vaslui – în jur de 3.000 de persoane, conform unor statistici – erau o masã de vot numai bunã de manipulat în favoarea unui candidat la Consiliul Judetean, iar acum sunt scosi în afara legii.

Liderul PSD, Victor Ponta, nu renuntã la ideea de a deranja românii în timpul liber. Premierul „Copy-Paste” face pe dracu’ în patru, departe de ochii oficialilor din UE, pentru a-l demite pe presedintele Traian Bãsescu. Mai nou, în deplin secret, Ponta a cerut ca sute de mii de români sã disparã de pe listele electorale permanente, pânã la termenul stabilit de Curtea Constitutionalã. Pânã pe 24 august, prefectul judetului Vaslui, Radu Renga, trebuie sã numere vasluienii cu drept de vot si sã-i scoatã din liste pe cei care nu se încadreazã în criteriile stabilite de cuplul Ponta-Antonescu. Miza este clarã: trebuie sã scadã cât mai repede posibil numãrul de cetãteni cu drept de vot de pe listele electorale permanente.

Nu ti-ai schimbat buletinul? Adio, România!

Ponta a trimis în secret un document incendiar, pe adresa Prefecturii Vaslui, în care explicã ce persoane trebuie sã disparã de pe listele electorale permanente. Iatã categoriile care vor fi excluse de pe liste: persoanele decedate; persoanele care si-au pierdut dreptul de a vota; persoanele care au obtinut statutul de cetãtean român cu domiciliul în strãinãtate; persoanele care au pierdut cetãtenia românã; persoanele al cãror act de identitate a expirat si nu a fost reînnoit; persoanele care si-au schimbat domiciliul fãrã a fi radiate din lista localitãtii rezidentei anterioare; persoanele care se identificã la un domiciliu într-un numãr ce nu se coreleazã cu suprafata locuibilã si numãrul de camere ale imobilului; persoanele care si-au schimbat numele prin cãsãtorie, divort, pe cale administrativã; persoanele cu resedinta/domiciliul în strãinãtate. Vasluienii cu domicilul în strãinãtate vor fi verificati pânã la data de 27 august, acesta fiind termenul limitã pânã la care prefecturile vor trebui sã centralizeze si sã trimitã Ministerului Administratiei si Internelor noile liste electorale. Pentru ca guvernantii sã fie siguri cã ajung datele unde trebuie, toate listele trebuie trimise pe un singur numãr de fax al ministrului Administratiei si Internelor la orã fixã (17.00) sau pe adresa de mail a directorului adjunct al Directia Generale pentru Relatiile cu Prefecturile, Aurel Ciudin. Prefectura Vaslui trebuie sã trimitã toate datele pânã pe 24 august.

Moldovenii lui Stefan cel Mare, în vizorul lui Ponta!

Conform statisticilor Serviciului Public Comunitar Judetean de Evidentã a Persoanelor (SPCJEP) Vaslui, în decursul anului 2011, un numãr de 332 persoane cu dublã cetãtenie, inclusiv româneascã, în cea mai mare parte provenind din Republica Moldova, si-au stabilit resedinta în judetul Vaslui. Dintre acestia, conform registrului judetean de evidentã a persoanelor, 281 au fãcut cerere de dobândire a cetãteniei, alti 51 cerând doar stabilirea domiciliului în judetul Vaslui. În 2012, cifrele au explodat. Numãrul de cetãteni români originari din Republica Moldova care au obtinut acte de identitate cu domiciliul pe raza judetului Vaslui, în perioada ianuarie-mai 2012, a trecut de 1.500 de persoane. Localitãtile preferate pentru stabilirea domiciliului au fost municipiul Vaslui, în cea mai mare parte a cazurilor, dar si Bârlad si Husi (doar sase cazuri!), fiind foarte putine cazuri în care domiciliul de resedintã declarat a fost în mediul rural ori în orasele Negresti sau Murgeni. De la începutul anului 2012, s-au înregistrat deja aproape 50% din numãrul total de cereri de stabilire a domiciliului pentru persoane cu dublã cetãtenie. Astfel, în luna ianuarie a acestui an, numãrul celor care au solicitat domiciliu în judetul Vaslui a fost de 98, iar în luna februarie au fost depuse alte 87 cereri. O bunã parte dintre solicitanti sunt elevi care au primit burse din partea statului român, ori persoane care trãiesc si muncesc în România, dar cei mai multi dintre solicitantii care au dobândit cãrti de identitate românesti sunt dintre cei care au preferat sã-si gãseascã locuri de muncã în alte tãri europene, în general Italia sau Spania. Tot conform statisticilor, numãrul persoanelor strãine care au si cetãtenia românã înregistrate de serviciile de stare civilã vasluiene în ultima perioadã este cel mai ridicat de dupã anii ’96, perioadã în care s-a înregistrat cel mai mare aflux de înregistrare a persoanelor cu dublã cetãtenie, respectiv românã si moldoveneascã. Retelele de trafic de persoane de la granita româno-moldoveneascã functioneazã cu precizie, s-ar putea spune. Însã, loviturile vor veni cãtre vasluienii care au luat în spatiu sute, mii de cetãteni moldoveni.

Se face luminã în afacerile cu moldoveni „europeni”?

Fostul consilier local, Florin Sârbu, a fost si este unul dintre cei mai activi „jucãtori” pe piata afacerilor cu mutatii. Sârbu detine douã apartamente în Vaslui, pe care si-au fãcut domiciliu în jur de 100 de moldoveni, care sunt pe listele electorale permanente ale municipiului resedintã. Fiul lui Sârbu s-a cãsãtorit cu o moldoveancã, iar de aici si pânã la afacerile cu cetãteni din tara vecinã nu a fost decât un pas. În 2011, pe adresele lui Sârbu s-au înregistrat în jur de 30 de cetãteni moldoveni. Basarabenii au fost primiti în cele douã apartamente ale lui Sârbu, care a fost vãzut destul de des în primãrie, pentru a semna acceptul privind luarea în spatiu a acestor persoane. Nu este singurul care face astfel de afaceri. Vasluianul Eugen Iorga este unul dintre cei care a recunoscut cã aduce în tarã moldoveni, cãrora le face mutatie în apartamentul sãu, însã spune cã totul face parte din activitatea unui ONG, Uniunea Românilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, condus de un fost ministru de externe, Gheorghe Vitã. Fostul ministru îi face rost de „clienti” lui Iorga, dar si altor persoane române implicate în afacere, iar acestia încaseazã diverse sume, contra mutatiei pe apartamente sau case din Vaslui.

Sefa Serviciului Judetean de Evidentã a Persoanelor, verificatã la moldoveni…

Desi se cunoaste situatia moldovenilor care aglomereazã unele apartamente din Vaslui – sunt locatii în care se înregistreazã 50-100 de persoane! -, sefii Directiei de Evidenta Persoanelor din MAI au preferat sã închidã ochii. În primãvarã, o echipã de control din cadrul Directiei de Evidentã a Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a descins la Serviciul Public Comunitar Judetean pentru Evidenta Persoanelor pentru a verifica modul în care sute de cetãteni moldoveni au devenit cetãteni români cu domiciliul în judetul Vaslui, în ultimul an. Majoritatea moldovenilor care au primit între timp buletine românesti sunt „localizati” în Vaslui, unde actioneazã o retea de personaje specializate în acordarea de domicilii cetãtenilor moldoveni contra unor sume de ordinul sutelor de euro. La începutul lunii martie, Parchetul General si politistii DGA au anuntat destructurarea unei retele care se ocupa cu obtinerea ilegalã de vize si pasapoarte românesti. Zeci de functionari de la Pasapoarte si Evidenta Persoanei din Bucuresti au fost ridicati si dusi la audieri, existând bãnuiala cã si la Vaslui sunt functionari implicati în astfel de activitãti ilegale. Din pãcate, ancheta s-a terminat în coadã de peste, iar sefii de la Evidenta Persoanei au scãpat fãrã sanctiuni, desi cunosc faptele grave care se petrec în oras.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

33 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.