spot_imgspot_img
6 C
Vaslui
23-apr.-2024

Husul dã încã un magistrat de carierã!

- Advertisement -

Mona Pivniceru, „o huseancã autenticã si temperamentalã”!

ASCENSIUNE Putinii huseni care si-au amintit cã Mona Pivniceru s-a nãscut în urmã cu 54 de ani, în „urbea dintre vii”, s-au bucurat sã audã cã huseanca lor a fost propusã în fruntea Ministerului Justitiei. Prin urcarea acestei trepte importante în cariera sa, Mona Pivniceru pare sã meargã, cu pasi din ce în ce mai siguri, pe urmele mentorului sãu, Corneliu Bârsan, un alt magistrat husean de mare prestigiu, în prezent, reprezentant al României la CEDO.

Cei care au cunoscut-o pe Mona Pivniceru, pe vremea în care era doar o elevã extrem de ambitioasã, spun cã încã de pe vremea aceea, existau toate premisele unui viitor frumos. „Era serioasã si energicã, poate un pic cam directã si nu foarte diferitã de persoana pe care o vedem si o admirãm astãzi la televizor. Spunea verde-n fatã ce avea de spus si asta fireste cã o fãcea… de neuitat. Învãta foarte bine si lua totul în serios. Avea datele unui om care vrea sã reuseascã în viatã, care luptã pentru telul sãu. Era autenticã în tot ce fãcea”, îsi amintesc, zâmbind, cei care au cunoscut-o. Între ei, este si consilierul local, Constantin Bârsan. Se bucurã cã Mona Pivniceru a fost numita sã conducã Ministerul Justitiei. „De vreo douã, trei ori ne-am întâlnit, cu prilejul unor evenimente. Pot sã spun cã era o fatã slãbutã, blondutã, foarte hotãrâtã. Un om direct, o persoanã care, în firea ei, avea ceva justitiar. Am apreciat felul sãu franc. Era poate un pic cam temperamentalã, însã o prindea foarte bine genul acesta de abordare. Dupã Revolutie era de gãsit mai mult la Vaslui, dar venea si la Husi, unde avea casa pãrinteascã. Ce am mai remarcat eu la ea, este cã întotdeauna si-a ales prietenii, persoanele din jur, cu foarte multã atentie. Era mereu în grupuri de oameni foarte bine pregãtiti, cu un anumit nivel, cu studii alese, semn cã aspiratiile sale erau conturate încã de pe atunci. Stiu cã si-a dorit mult sã îsi dea doctoratul cu judecãtorul husean Corneliu Bârsan si cred cã a reusit”, a spus economistul Constantin Bârsan.

„Era unul dintre cei mai activi cititori ai Bibliotecii noastre”!

De asemenea, bibliotecarul Constantin Donose si-a amintit de Mona Pivniceru si de pasiunea ei pentru lecturã. „Ani la rând ne întâlneam în fiecare dimineatã. Ea era elevã, mergea la scoalã. Pot sã spun cã era unul dintre cei mai activi cititori ai Bibliotecii noastre, de la acea vreme. Cred cã dacã voi cãuta, îi voi gãsi si fisele ei. Mi-o amintesc, sigur. Era o fetitã firavã, serioasã, pe care oricând o puteai vedea în sala de lecturã”, a spus bibliotecarul Donose.

Contestatarii si-au intrat în rol!

CRITICI „E un magistrat prea…verbal si un personaj exotic”, au spus deja contestatarii sãi, reactionând la numirea sa în functia de Ministru al Justitiei. Însã tocmai faptul cã vorbeste deschis si nu se fereste sã îsi spunã opiniile cu franchete, o face foarte plãcutã publicului larg si mai putin plãcutã opozantilor. Confruntãrile directe memorabile cu însusi presedintele Traian Bãsescu, au stârnit, de multe ori, simpatie, mai ales în rândul celor care stiu cã femeile sunt cel putin la fel de curajoase ca si bãrbatii. Un alt detaliu ce stârneste simpatie pentru huseanca ce va fi viitorul Ministru al Justitiei, este graiul dulce moldovenesc, la care nu a renuntat niciodatã. „Este poate felul ei de-a arãta cã se mândreste cu locurile unde s-a nãscut si s-a format ca om”, cred husenii.

CARIERÃ

A ajuns ministru al Justitiei, urcând treaptã cu treaptã!

Casa pãrinteascã a Monei Pivniceru mai existã si astãzi, pe o strãdutã din cartierul „Corni”. Mama sa a fost cadru medical, spun apropiatii, iar bunicul sãu, de asemenea, oficiant medical. Desi se spune cã ar fi fãcut liceul la Husi, în CV-ul sãu, se spune cã a absolvit liceul „Mihail Sadoveanu” din Iasi (1978). Dupã ce a practicat avocatura nouã ani (1982 – 1991), Mona Pivniceru a ajuns magistrat la Judecãtoria Iasi. Dupã numai doi ani avanseazã în cariera ca magistrat la Tribunalul Iasi, iar în 1999 obtine titlul de Doctor în drept – specializarea Drept international public, obtinut la Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi.

Devine conferentiar universitar la Facultatea de Drept din cadrul aceleiasi Universitãti, unde predã pânã în 2007.

Din 07 septembrie 2011 pânã în prezent, Mona Maria Pivniceru este Membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii. În perioada 2010 – 06 septembrie 2011 a ocupat functia de Magistrat la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Iar între 2008 – 2011 a fost reinvestitã ca membru în Consiliul Stiintific al I.N.M. prin Hotarârea CSM nr.1382 din 11 decembrie 2008.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

37 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.