spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

Monumentele istorice vasluiene strigã dupã ajutor

- Advertisement -

RUINE De ani de zile, monumente istorice din judet de o valoare inestimabilã zac în paraginã, lipsa fondurilor pentru restaurare si conservare, dar si nepãsarea jucând roluri esentiale în procesul de degradare a acestora. Conacul Rosetti-Solescu din Solesti si Conacul lui Constantin Prezan din localitatea Schinetea sunt doar douã exemple de astfel de clãdiri-monument care necesitã urgent lucrãri de consolidare.

Numãrul obiectivelor turistice din judetul nostru este limitat comparativ cu alte zone, ar putea spune unii. De fapt, existã peste 400 de monumente istorice incluse pe lista Ministerului Culturii si Patrimoniului National. Din pãcate, putini vasluieni cunosc aceastã informatie, si mai putini ajung sã viziteze aceste monumente. Multe din ele se gãsesc într-o stare avansatã de degradare, neglijenta fiind principala cauzã a stãrii precare a acestora, autoritãtile netinând cont de potentialul turistic al lor. Conacul Rosetti-Solescu din Solesti, Conacul Maresalului Constantin Prezan din Schinetea, comuna Dumesti, Conacul Sturza din Tãcuta, si Conacul Dimachi – Arhiropol din Gugesti, comuna Botesti sunt doar câteva dintre monumentele istorice incluse în patrimoniul national care, din nefericire, din lipsa fondurilor, asa cum sustin cei care au fost delegati sã se îngrijeascã de conservarea lor, au ajuns niste ruine. Este deprimant sã privesti rãmãsitele acestor clãdiri, niste umbre a ceea ce în trecut reprezentau adevãrate palate, asa cum a numit o localnicã Conacul din Solesti – „Palatul e în paraginã”. Valoarea lor este inestimabilã, atât din punct de vedere turistic si al potentialului venit, dar mai ales din punct de vedere istoric. Lipsã de bani, indiferentã sau rea vointã? Care este motivul pentru care ne batem joc cu bunã stiintã de trecut, de istorie, de ceea ce pentru strãini este sacru?

Conacul din Solesti

Situat la 15 kilometri spre Iasi, Conacul Rosetti – Solescu, loc plin de povesti ale unei lumi de mult apuse, vegheazã de pe vârful dealului întreg satul si cu toate cã se aflã într-o stare avansatã de degradare, acesta îsi pãstreazã încã mãretia de altãdatã, asteptând parcã sã fie salvat de la distrugere. Aflat în grija Consiliului Local, acesta aratã, am putea spune, ca dupã rãzboi. Din pãcate, nu numai trecerea timpului si-a pus amprenta asupra clãdirii ci si reaua vointã si lipsa de educatie a unor localnici care au avut grijã sã spargã ferestrele si sã slãbeascã si mai mult constructia deja subredã, prin sustragerea unei pãrti a materialelor folosite la constructie. Autoritãtile nu au gãsit de cuviintã nici mãcar sã angajeze un paznic sau sã punã o plãcutã prin care sã atragã atentia asupra pericolului pe care îl prezintã aceastã clãdire veche ce nu a mai fost consolidatã de foarte mult timp. Pe lângã potentialii hoti, pot intra si numerosi vizitatori care ar putea fi în pericol. Construitã din cãrãmidã în secolul al XIX-lea de familia Rosetti, clãdirea este reprezentativã pentru arhitectura moldoveneascã româneascã de la începutul secolului al XIX-lea. Este construitã pe fundatie de piatrã, având trei niveluri: demisol, subsol si etaj. În interior se aflã o scarã monumentalã si un hol mare, la etaj, din care se accede în toate camerele prin intermediul culoarelor. Pe fatada de est, prezintã arcade si o terasã neacoperitã, la etaj. Cunoscutã si ca Elena Doamna, Elena Cuza si-a petrecut o parte a vietii în acest conac.

Conacul Constantin Prezan

Conacul este situat în localitatea Schinetea, judetul Vaslui si a fost construit de familia maresalului Constantin Prezan, în secolele al XIX-lea si al XX-lea. El este compus din sapte monumente: corpul vechi, casa administratorului, corpul nou, beciul, parcul, fântâna, monumentul funerar al maresalului Constantin Prezan si al sotiei sale Olga. În ultimii ani, a ajuns într-o stare avansatã de degradare necesitând urgent lucrãri de consolidare, restaurare si punere în valoare.

Alte monumente pe cale de disparitie

Conacul Sturza din Tãcuta si Conacul Dimachi – Arhiropol din Gugesti, comuna Botesti, sunt alte clãdiri incluse în patrimoniu national si care se aflã într-o stare avansatã de degradare. Dacã nu se vor lua mãsuri în scurt timp, vasluienii nu se vor mai putea bucura de aceste clãdiri de o încãrcãturã si o valoare istoricã remarcabile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.