spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
26-apr.-2024

Mormintele eroilor îngropați la Huși, părăginite și cu crucile rupte înainte de Ziua Națională! (FOTO)

- Advertisement -

DEZOLANT… Vine 1 Decembrie, iar oficialitățile municipiului Huși fără îndoială că se pregătesc intens pentru festivitatea din parcul Rodina, unde, cu câte o coroană, un discurs frumos și mâna lipită în dreptul inimii la auzul imnului, vor marca Ziua Națională. Numai că omagiul autorităților locale se cam oprește, de regulă, aici, pe asfaltul din centrul târgului, și nu ajunge și până în cimitirul Sfântul Toma, unde sunt îngropate osemintele eroilor care s-au jertfit pentru împlinirea Marii Uniri. Cruci rupte, lângă niște mormane de pământ, acoperite cu buruieni uscate, unde vreun trecător cu suflet bun pune câte o candelă aprinsă. Atât de dezolant arată astăzi parcela dedicată eroilor căzuți în lupta pentru apărarea libertății și independenței patriei în perioada 1916-1918. “Dacă au curajul, autoritățile noastre să vină aici, la cimitir, de 1 Decembrie, să facă Te Deum și festivitate. Să vină la mormintele acestor eroi, care au murit pentru Marea Unire. Sau le e rușine de cum arată locul? Pot aduce fiecare pe 1 Decembrie și câte o sapă, câte o greblă, ca măcar, cât e manifestarea, să facem împreună mormintele celor care au murit pentru țară. Abia asta ar fi o dovadă de minim respect”, a spus, cu ironie amară, unul dintre profesorii din Huși, activ și atent la “viața cetății”.

Mai este puțin până la Ziua Națională a României, iar unii hușeni au trecut prin cimitirul Sfântul Toma, sperând că recunoștința aleșilor locali, clamată adesea la zile festive, să se fi “răsfrânt” măcar anul acesta și asupra parcelei unde sunt îngropate osemintele eroilor din Primul Război Mondial. Nu de alta, dar efuziunea din parcul Rodina, reieșită din discursurile lecturate cu mare atenție de pe foi la 1 Decembrie, nu prea este confirmată practic de imaginea mormintelor abandonate în paragină și cu cruci putrezite și rupte. “Păi, ori suntem patrioți, ori nu mai suntem”, spune, cu ironie amară, unul dintre profesorii care mai aprind din când în când câte o lumânare la căpătâiul eroilor din cimitirul Sfântul Toma.

“Nu spun să le fi făcut primăria monumente, deși ar merita, dar măcar să fi amenajat mormintele, să fi pus un gărduț”

Din păcate, sunt puține șanse ca în timpul rămas până de Ziua Națională din acest an, oficialii să facă măcar un pic de curățenie la aceste morminte. “De 30 de ani este exact așa cum vedeți. Acești oameni, soldați și civili, au murit în perioada 1916 – 1918, adică exact în perioada fundamentală pentru împlinirea actului istoric din 1918, Marea Unire. Ei sunt niște eroi adevărați! Vreți să vedeți cum sunt cinstiți eroii neamului la noi? Iată! Buruieni, cruci putrezite, rupte, niște PET-uri aruncate. Sunt și vreo două candele, puse de oamenii care vin pe la alte morminte și, din milă, că știu că la acești eroi nu are cine veni, le aprind o lumânare. Nu spun să le fi făcut primăria monumente, deși ar merita, dar măcar să fi amenajat mormintele, să fi pus un gărduț, ca să nu calce lumea peste ele, crezând că e vreo pârloagă, ceva. Suntem datori să arătăm o cuviință oarecare în fapte, nu în vorbe rostite în parc”, spune unul dintre hușenii care au sesizat situația parcelei unde sunt îngropate osemintele eroilor din Primul Război Mondial.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.