spot_imgspot_img
19.5 C
Vaslui
27-sept.-2023

Mort dus la groapã cu tractorul, împotmolit în noroaie! | VIDEO

- Advertisement -

DE PLÂNS… Grele pãcate peste familia fostului sef de post de la Vetrisoaia, Marius Dan Niticã, mort anul trecut într-un groaznic accident rutier. Bunica acestuia, o femeie de 80 de ani, nu s-a “lãsat” dusã la cimitir, desi utilajul care trãgea dricul improvizat era un ditamai tractorul, echipat pentru cei mai rãu, cu lanturi groase si cauciucuri speciale de noroi. Zgomotul infernal pe care-l scotea tractorul împotmolit în lutul unei ulite acoperea de tot cântãrile preotului, întru vesnica pomenire a celui mort, iar bocitoarele tocmite s-o plângã pe bãtrânã au trebuit sã punã umãrul serios si sã împingã carul alegoric, gãtit special pentru înmormântare. Desi pare o scenã de umor negru desprinsã dintr-un film românesc, aceasta este cât se poate de realã si cum viata bate filmul sã mai spunem cã acest cortegiu bizar, condus de un preot curajos, încãltat cu cizme de cauciuc, urmat apoi de un tractor pe oglinda cãruia era prins un stergar alb ce trãgea agale carul alegoric funerar, ar fi avut la dispozitie o rutã ocolitoare, mai lungã ce-i drept, cu doar câteva sute de metri, dar mult mai accesibilã si pietruitã pe deasupra, care ar fi scutit mortul de tot acest circ. Scena s-a petrecut în satul Plopi, din comuna Bunesti-Averesti si parcã vine sã ne spunã cã în România lui Iohannis e greu sã si mori. Drumul fãcut de cortegiul funerar care a traversat ulitele satului spre cimitirul cocotat în vârful dealului este desprins dintr-o adevãratã poveste biblicã, care aminteste de urcarea pe dealul Golgotei a Mântuitorului. Când tractorul s-a împotmolit într-o pantã, rudele s-au speriat si vrând sã mascheze superstitia cã pãcatele grele tin mortul pe loc au început sã împingã în disperare masinãria. Târziu si-au dat seama cã obloanele lãsate în jos ale remorcii tin întepenit tractorul si totul s-a rezolvat când câtiva sãteni au sãrit în ajutor, ridicându-le. Întrebat, primarul comunei se apãrã si spune cã drumul pe unde a luat-o cortegiul nu este cel bun, ci este mai degrabã o scurtãturã spre cimitir, care va trebui modernizatã si ea la un moment dat, mai ales cã în scriptele Primãriei este prinsã cu denumirea de strada Libertãtii.

O înmormântare din comuna Bunesti-Averesti, în satul Plopi, s-a transformat într-un subiect de comedie neagrã, dupã ce o bãtrânã de 80 de ani a fost urcatã pe o remorcã si dusã la cimitir cu tractorul. Sotul femeii, o persoanã în vârstã, a încercat sã-si conducã femeia pe ultimul drum, asa cã a urcat într-o masinã a unei rude. Dar, fiind atât de mult noroi pe ulite, masina în care era sotul femeii s-a împotmolit si ea precum tractorul, iar soferul a trebuit sã caute un alt drum spre cimitir. În acest timp, oamenii din sat priveau cortegiul împotmolit de parcã venise circul în sat. Tractoristul angajat sã care sicriul cu trupul neînsufletit si-a dat seama cã nu va putea urca dealul fãrã ajutor, mai ales cã cimitirul este undeva pe dealul de deasupra localitãtii. În plus, fiind vorba de un drum desfundat, si-a montat si lanturile, crezând cã va reusi mai usor. Pe una dintre filmãri se vede cum, la un moment dat, preotul se opreste si asteaptã tractorul cu remorca, pe care se aflã sicriul femeii de 80 de ani, probabil pentru a-i citi “stâlpii”. Tractorul, însã, pare sã aibã mari probleme cu drumul desfundat, iar rotile se învârt în gol si fac o ditamai gaurã în ulitã. Toatã lumea sare, speriatã, si vrea sã ajute. Tractorul funerar este împinsã de mai multi sãteni, însã nu vrea sã înainteze. Rotile se învârt în gol, iar zgomotul este infernal. La un moment dat, cineva observã cã obloanele de la remorcã s-au înfundat în noroi, de aceea tractorul este blocat. Cu greu, oblonul acoperit cu pânzã albã este ridicat, iar tractorul pare sã o ia din loc, cu mare-mare greutate, în timp ce rotile fac gãuri uriase în “asfaltul” de lut. Unii localnici împing tractorul si remorca pânã la cimitir, în timp ce sufletul femeii moarte se întreabã, din Ceruri, ce pãcate a avut de ultimul drum este atât de anevoios.

Primarul: “E un drum de pãmânt, nu are deloc piatrã, avem un drum pietruit spre cimitir”

OPINIA EDILULUI…Elena Niticã este femeia care a fost condusã pe ultimul drum, în conditii greu de imaginat. Am discutat, asearã, cu primarul comunei, care s-a arãtat suprins de ceea ce s-a întâmplat la Plopi. “Este un drum de pãmânt, nu are piatrã, un fel de scurtãturã spre cimitir. Satul are un alt drum, care mai ocoleste încã 60-100 de metri, care merge pânã la cimitir, drum pietruit, pe care se merge bine, însã nu stiu de ce au luat-o pe acel drum de pãmânt. Probabil, au vrut sã scurteze calea. O sã fac un proiect de modernizare a tuturor drumurilor din comunã, în care o sã prind si acel drum”, spune Vasile Tãrãgan, primarul comunei Bunesti-Averesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.