17.7 C
Vaslui
02-oct.-2022

MORTUL VIU DE LA BANCA

- Advertisement -

Brambureala din actele Primãriei Banca l-a „omorât” pe mos Ciobotaru!

MARE NECAZ Un bãtrân de 81 de ani din satul Gara Banca, comuna Banca, are necazuri mari cu actele de la Primãrie si cu asigurarea de sãnãtate deoarece dintr-o eroare a fost înregistrat ca decedat. Confuzia a venit în urma faptului cã, în aceeasi comunã, dar în sate diferite, au existat doi Ioan Ciobotaru, având, culmea, pãrintii cu acelasi nume: Ioan si Rarita, dar nãscuti în zile diferite, în acelasi an, 1932, si aceeasi lunã, octombrie. Unul dintre ei a decedat în 2000 si actul sãu de deces a fost înregistrat la numãrul din registrul de nasteri al lui Ioan Ciobotaru, cel care era în viatã. Acum lucrãtorii de la Serviciul de Evidentã a Populatiei din Vaslui urmeazã sã îi elibereze omului un nou buletin si sã îl readucã „la viatã” în actele Primãriei.

Ioan Ciobotaru, un bãtrân de 81 de ani din Gara Banca, nãscut pe 7 octombrie, 1932, a ajuns zilele trecute la medicul oftalmolog de la Spitalul din Bârlad, pentru o problemã cu ochii, având cataractã. Când medicul l-a introdus în baza de date pentru a vedea dacã omul figureazã ca asigurat, a constatat cã acesta figura ca decedat! Si nu era nicio confuzie, deoarece codul numeric personal al lui Ioan Ciubotaru din fata doctorului bârlãdean era acelasi cu cel al decedatului din sistemul CJAS Vaslui. „Ciudat este cã m-a gãsit pe mine decedat, pentru cã eu sunt iesit la pensie din 1990 si primesc regulat pensia, pe cuponul de pensie figurând acelasi CNP ca si în sistemul de asigurãri de sãnãtate. Pânã acum nu am mai avut probleme medicale, nu am avut nevoie de spital sau medic si nu stiam de confuzia aceasta”, ne-a spus Ioan Ciobotaru, care a venit la redactie pentru a putea sã se lãmureascã cum sã facã sã îsi recapete identitatea, pentru a putea beneficia de operatia la ochi.

Brambureala din registrele Primãriei

Confuzia s-a iscat, asa cum ne-a relatat secretarul comunei Banca, Miticã Stamate, de la faptul cã în satul Banca, comuna Banca, a mai fost un Ioan Ciobotaru, nãscut pe 17 octombrie 1932, pãrintii sãi având acelasi nume, culmea, cu al celuilalt Ioan Ciobotaru, din Gara Banca si anume Ioan si Rarita. Cel care locuia în satul Banca a decedat în 2000 si astfel a venit confuzia si brambureala: în actele Primãriei Banca, la registrul de stare civilã, la numãrul 99 din anul 1932 unde figura Ioan Ioan Ciubotaru de la Gara Banca (care trãieste) a fost înregistrat ca decedat Ioan Ciubotaru, cel care de fapt murise; pentru cã acesta – cel decedat – practic nici nu fusese înregistrat ca nãscut în registrele Primãriei Bnaca, probabil pentru faptul cã nu acolo s-a nãscut. Asa cã, cei din Primãria Banca au gãsit un Ioan Ciobotaru în registru si l-au trecut ca decedat! Nu conta cã nu era acelasi CNP, pentru cã datele de nastere erau apropiate si uite-asa s-a trezit mos Ioan Ciobotaru cã e mort când el este de fapt viu! Si pe listele electorale de la Banca el figura tot decedat!

Ajutat de „Vremea Nouã”

Jurnalistii de la cotidianul nostru au sãrit imediat în ajutorul bietului bãtrân, sesizând institutiile care puteau si aveau obligatia sã-l „reînvie” pe Ioan Ciobotaru: Evidenta Populatiei si Primãria Banca. Asa s-a aflat cã salariatul Primãriei Banca, care rãspundea de serviciu de stare civilã a gãsit în registrul din 1932 la pozitia 99, pe Ioan Ciobotaru, acelasi numãr figurând si pe certificatul de nastere al omului – 99. Dar datele de nastere ale lui cu cel al decedatului Ioan Ciobotaru, din satul Banca erau diferite: cel viu este nãscut pe 7 octombrie, cel mort pe 17 octombrie 1932. Cum în registrele Primãriei Banca apãrea un singur Ioan Ciobotaru, în dreptul lui a fost trecut decedat, dar de fapt cel înregistrat era Ioan Ciobotaru din Gara Banca, care nu murise. Decedatul practic nu exista în registrul de stare civilã, pentru cã nu era nãscut în comuna Banca, deci el figura în registrele de la locul sãu de nastere! Si uite-asa, un bãtrân cât se poate de viu, a ajuns sã umble pe drumuri pentru cã un functionar al Primãriei Banca nu a stiut sã-si facã treaba si a încurcat itele în registrele de stare civilã! „Culmea este cã în comuna noastrã erau doi de Ioan Ciobotaru, unul mort în 2000 si celãlalt de care vã interesati. Unul nu este trecut în registrul de stare civilã din 1932, asa cã avem doar un Ioan Ciobotaru înregistrat la numãrul 99 din 1932, cel care este viu. Vom rezolva situatia omului nostru cu ajutorul Serviciului de Evidentã Informatizatã a Populatiei Vaslui, care îi va elibera un buletin nou si va fi repus în toate drepturile. Bine mãcar cã a primit pensia si nu a avut nicio problemã pânã acum”, a spus secretarul comunei, Miticã Stamate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.