spot_img
17.9 C
Vaslui
22-iun.-2024
spot_img

Multumiti de rezultatele de la Bac

- Advertisement -

FINAL S-au afisat rezultatele contestatiilor la examenul de Bacalaureat, sesiunea de varã 2013, 44 de candidati promovând examenul dupã recorectare. Din cele 788 contestatii, în cazul a 265 s-a modificat nota cu mai mult de un punct, într-un caz, chiar cu 3 puncte, unui elev care anterior primise nota 6, dupã corectare, lucrarea a fost notatã cu 9! Procentul de promovabilitate a Bacalaureatului a crescut cu 1,36%, ajungând, la nivelul judetului Vaslui, la 62,56%. Cel mai bun liceu din judet, în ceea ce priveste promovabilitatea la Bacalaureat, a rãmas „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, dar ordinea urmãtoarelor douã s-a schimbat, Colegiul „Cuza Vodã” din Husi întrecând pe bârlãdenii de la „Gh. Rosca Codreanu”.

La sesiunea din varã a Bacalaureatului, din cei 3237 elevi care au sustinut acest examen, aproape un sfert, 788, au depus contestatii cu privire la notele primite. Cele mai multe contestatii, 318, au fost la Limba românã, alte 118 la Matematicã, 91 la Istorie, 71 Biologie, 63 Geografie si 57 la Anatomie. Dupã recorectarea lucrãrilor, la centrul din Iasi, în cazul a 265 de candidati s-au modificat notele cu cel putin un punct, din care 50 în minus fatã de notarea initialã. Astfel, 173 de lucrãri au primit în plus peste 1 punct, alte 40 între 1 si 1,5 puncte, în timp ce, în 11 cazuri, nota initialã a scãzut cu 1 – 1,5 puncte. Au fost si douã cazuri, la Matematicã, în care notele, la recorectare, au fost notate în plus cu 1,65 sau, mai grav, cu 3 puncte. „În aceste douã cazuri, la nivelul comisiei judetene se va constitui o comisie care sã analizeze situatia, si, dacã au gresit, evaluatorii respectivi riscã eliminarea pe o perioadã de 1 – 5 ani de la toate examenele nationale”, a declarat Doru Remus Bãlan, inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui. Dupã recorectarea lucrãrilor, la aceastã sesiune a Bacalaureatului, procentul de promovabilitate în judetul Vaslui a crescut cu 1,36%, ajungând la 62,56%, cu 14% mai mare ca anul trecut. Practic, din cei 3237 elevi care s-au prezentat la examen, în acest an au fost declarati reusiti 2025. Procentul de promovabilitate este chiar mai mare, de 66,81%, dacã ne raportãm la absolventii promotia 2013, 1840 dintre acestia trecând Bacalaureatul, în timp ce, din promotiile anterioare, 185 de elevi au reusit acest lucru, respectiv un procent de 38,3% dintre cei prezenti.

Cel mai bun liceu – LMK Vaslui!

Spre deosebire de anul trecut, în acest an nu a fost nici o medie de zece în judetul Vaslui la examenul de Bacalaureat. Ca si rezultate, elevii de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” au avut cel mai mare procentaj de promovabilitate la examenul de Bacalaureat. Din totalul de 171 elevi ai promotiei 2013, doar doi au picat examenul, promovabilitatea fiind de 98,83%. Pe urmãtorul loc, dupã recorectarea lucrãrilor, s-au situat elevii Colegiului National „Cuza Vodã” din Husi, cu 93,24% promovabilitate, care i-au devansat pe colegii de la „Gh. Rosca Codreanu” Bârlad, liceu care a înregistrat 92,89% promovabilitate, „campionii” de anul trecut. În topul primelor zece licee, în ceea ce priveste elevii care au reusit la examenul de Bacalaureat, se mai situeazã trei licee din Vaslui, respectiv „Emil Racovitã” (87,23% – locul 4), „Anghel Ruginã” (80,23% – locul 6), si „Ion Mincu”, (49,72% – locul 10). În top zece, se mai regãsesc douã licee din Bârlad, „Mihai Eminescu”, (84,62% -locul 5) si Liceul Pedagogic „Al. Vlahutã” (63,16%, locul 8), si alte douã din Husi, respectiv Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gurã de Aur”, (locul 7, 35 din cei 44 absolventi, 79,55% promovând Bacalaureatul) si Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir, 53,51% promovabilitate, locul 9 în top 10 al liceelor din judet. La polul opus, se situeazã Liceul Tehnologic „Petru Rares” din Vetrisoaia, nici unul dintre cei cinci absolventi netrecând examenul de Bacalaureat, dar si alte licee tehnologice, cele din Murgeni, Puiesti, „Ion Corivan” Husi, sau Fãlciu, unde procentele de promovabilitate nu au depãsit 25%! Surprinde faptul cã doar 2 dintre cei cinci absolventi ai liceului particular „Concord” din Bârlad au reusit sã promoveze examenul de Bacalaureat, desi pretentiile erau mai mari.

Bac-ul – la final

Dintre absolventii promotiei 2013 ai liceelor din Vaslui, cel mai mare procent de promovabilitate îl au, asa cum era de asteptat, elevii de la cursurile de zi, 1973 din cei 3050 elevi prezenti, 64,69% promovând acest examen, practic dintre acesti elevi fiind cei 382 care au luat note între 9 si 9,99, respectiv 19,36% din numãrul total al candidatilor. Din celelalte forme de învãtãmânt liceal, cea mai micã promovabilitate, 25%, au avut-o candidatii de la cursurile serale si cei de la frecventã redusã, 26,51%, în timp ce candidatii care au absolvit cursuri fãrã frecventã au promovat Bacalaureatul în proportie de 46,15%. În total, 1075 elevi nu au promovat examenul de Bacalaureat, 80,65% dintre acestia având note sub 5. Acestia, împreunã cu cei 177 care au lipsit în aceastã sesiune, se vor putea prezenta, dacã doresc, la urmãtoarele sesiuni, începând cu cea care va fi organizatã la în perioada august-septembrie, înscrierile fiind între 15 si 19 iulie. Au fost si douã cazuri de elevi eliminati din examen, ambii de la licee din Bârlad, si ambii fiind descoperiti în sala de examen cu telefoane mobile, acestia doi pierzând dreptul de a mai sustine Bacalaureatul în urmãtoarele trei sesiuni. Doru Remus Bãlan, inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui, s-a declarat multumit de rezultatele examenului de Bacalaureat din acest an. „Se putea si mai mult, totul a depins de motivarea candidatilor si cunostintele acumulate în cei patru ani de liceu. Subiectele au fost diferentiate pe specialitãti, dând astfel posibilitatea ca fiecare elev sã ia note conform pregãtirii. Sperãm ca acest lucru sã continue si pe viitor, iar ministerul sã îmbunãtãteascã normele metodologice de organizare a examenelor nationale”, a adãugat inspectorul general adjunct Doru Remus Bãlan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.