12.8 C
Vaslui
04-oct.-2022

Munca la negru în atenția inspectorilor de muncă

- Advertisement -
AMENZI…Angajatorii prinși pe picior greșit au primit amenzi în urma controalelor efectuate de inspectorii de muncă

CONTROALE… În decursul lunii iulie, inspectorii de muncă vasluieni au desfășurat controale la agenții comerciali și au vizat, în special, munca nedeclarată. În urma verificărilor efectuate, au fost sancționați 24 de sancțiuni în valoare totatlă de 131.000 de lei. De asemenea, au fost efectuate 52 de controale în domeniul Securității și Sănătății în Muncă. În urma vizitelor de inspecție efectuate de către inspectorii de muncă, în luna iulie, au fost constatate 84 de nereguli.

Inspectorii de muncă vasluiani au desfășurat, în luna iulie, activități specifice urmărind respectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă. Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancționarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecția Muncii. Astfel, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 89 controale.

Din cele 89 controale efectuate, 84 controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. În urma verificărilor au fost sancționați 18 angajatori, fiind aplicate 24 sancțiuni contravenționale, amenzi în valoare totala de 131.000 lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 157 de măsuri de intrare în legalitate. În luna iulie au fost identificate 5 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna mai fiind de 95.000 lei.

De asemenea, în domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspectie la 52 de angajatori și au încheiat 52 de procese verbale de control. In urma vizitelor de inspecție efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă, în luna iulie 2022 au fost constatate 84 de neconformități. Pentru neregulile constatate au fost sanctionați un număr de 41 de angajatori, fiind aplicate 86 de sancțiuni contravenționale cu avertisment. In luna iulie 2022 au fost comunicate de angajatori, un număr de 5 evenimente, în care au fost implicați lucrători urmând a fi finalizate cercetări în vederea stabilitii caracterului lor.

“În luna iulie inspectorii de muncă au verificat modul de respectare a prevederilor legale privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. În conformitate cu prevederile ordonanței sus- menționate, angajatorii sunt obligați să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă, precum: reducerea intensității si ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer. De asemenea, pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor este asigurarea apei minerale adecvate, asigurarea echipamentului individual de protecție și asigurarea de dușuri, asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate și trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eșalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Atragem atenția că nerespectarea prevederilor legale privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional, cu amendă de la 1500 la 2500 de lei. Deasemenea, în perioada 15 – 22 iulie 2022, s-a desfășurat Campania națională de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, precum și verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care își desfășoară activități în stațiile de distribuție a carburanților auto. Pe aceasta cale, atragem atenția angajatorilor să respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor care sunt expluși riscurilor de explozie și incendiu”, a transmis Gheorghe Chirvase, inspectorul șef al ITM Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

 1. Sa fie verificat si sc BERLIN BARLAD LA SANGE !!!
  MINIMUL PE ECONOMIE RESTUL LA NEGRU !!!!!
  aaaaa ii are pe statul de plata pe toti……am uitat….

  • Asa fac toți ori la negru ,ori cu jumătate de norma ori pe minim pe economie muncind peste 300 de ore pe lună, după nr plângem ca avem pensie 1200 pe lună după 45 de ani de munca, ptr ca suntem prosti ne merităm soarta. În timp ce mediul privat se umple de lovele patronii an de an își iau bolizi de sute de mii de euro bucata, opulenta extravagante arogante în timp ce noi suntem condamnați la sclavie și sărăcie

   • Si care e problema ?
    Mie îmi convine, pensie dracu o sa mai apuce cu nehaliții de politicieni si bugetari, dacit sa le fac lor p mare mai bine ii folosesc eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.