spot_imgspot_img
5.6 C
Vaslui
19-apr.-2024

Munca la negru, un fenomen imposibil de eradicat în județul Vaslui

- Advertisement -
AMENZI… Și în luna martie, inspectorii de muncă au sancționat cazurile de muncă la negru.

VERIFICĂRI… Chiar dacă, lună de lună, inspectorii de muncă fac controale pentru a depista și sancționa munca la negru, angajatorii din județul Vaslui încă nu s-au învățat minte. Astfel, în luna martie, au fost identificate 10 persoane care prestau muncă la negru. În cazul lor, angajatorii au fost sancționați cu câte 20.000 de lei, pentru fiecare caz. De asemenea, în luna martie, în urma controalelor efectuate, alți 28 de angajatori au fost amendați cu 325.000 lei, pentru diferite încălcări ale legislației muncii.

Luna trecută, inspectorii de muncă au continuat activitatea de control la angajatorii vasluieni. Controalele au vizat, cu prioritate, sancționarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecția Muncii. Astfel, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 110 controale. Din cele 110 controale efectuate, 103 controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. În urma verificărilor au fost sancționați 28 angajatori, fiind aplicate 33 sancțiuni contravenționale. Valoarea totală a amenzilor în luna martie este 325.000 lei. Pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 289 de măsuri de intrare în legalitate. Și tot în luna martie au fost sancționati pentru muncă nedeclarată, un numar de 7 angajatori, fiind identificate 10 persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna martie fiind de 200.000 lei. De asemenea, în domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspectie la 71 de angajatori și au încheiat 71 de procese verbale de control. În urma vizitelor de inspecție efectuate, au fost constatate 138 de neconformități. Pentru neregulile constatate au fost sanctionați un număr de 52 de angajatori, fiind aplicate 138 de sancțiuni contravenționale. În aceeași lună, au fost comunicate de angajatori, un număr de 10 evenimente, în care au fost implicați lucrători, urmând a fi finalizate cercetări în vederea stabilirii caracterului lor. “Suntem puși din nou, în fața celui mai nociv fenomen de pe piața muncii: munca nedeclarată. Scopul controalelor inspectorilor de muncă este acela de creștere a gradului de conștientizare, atât a angajaților cât și a angajatorilor în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării legislației muncii pentru diminuarea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată. La acest capitol, suntem în fața unui paradox, întrucât, din practică, interacționând cu angajatorii, ne este semnalată o criză acută de forță de muncă, însă, cu toate acestea, foarte mulți angajatori recurg la folosirea lucrătorilor fără întocmirea de forme legale de muncă, cu toate dezavantajele, pentru angajat și angajator, care decurg de aici”, a declarat Gheorghe Chirvase, șeful ITM Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Na belea.Statul are nevoie de bani sa plătească speciali.Bine a zis cineva mai sus,sa mănânce omul cât trăiește.Doamne,fa sa scadă impozitele,CĂ-S-ul,CASS-ul,toate taxele la 10% și atunci nu mai vezi munca la negru.Vezi salarii de 10000 brut peste tot aproape.Mai mari ca la bugetari.Așa ar fi logic.Dar nu ….statul ia 52% V-ar naiba de hoți

  2. Nu e nici un paradox, la noi populația este îmbătrânită iar angajatorii vor forță de muncă tânără si prost plătită
    Normal ca ii angajează la negru pe cei trecuți care in general sunt angajați temporar si inclusiv lor le convine ca la cat au ridicat ăștia stacheta foarte putini mai apuca o pensie si decât sa le mănânce statul banii sa le dea pensie după ce mor 😛 mai bine sa mănânce ei cat mai trăiesc

  3. De 30 ani forța de muncă este exploatată prin muncă la negru ori salarii mici. Nu va face nimeni nimic chiar și așa, pentru că merge așa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.