spot_imgspot_img
spot_img
-0.6 C
Vaslui
11-dec.-2023

Muncesc pe datorie!

- Advertisement -

Asistentii personali din judetul Vaslui lãsati fãrã lefuri…

COSMAR În judetul Vaslui, suma totalã restantã la plata asistentilor personali si a îndemnizatiei la data de 30 iunie 2010 depãseste 10 miliarde de lei vechi. Plata asistentilor personali în judetul Vaslui constituie cu adevãrat o problemã, acum în plinã crizã. Mai multe primãrii din judet au raportat probleme din acest punct de vedere, însã fãrã niciun rezultat. Sute de asistenti ai persoanelor cu handicap din peste 10 comune vasluiene nu si-au mai primit salariile de mai bine de trei luni.

Oamenii sunt îngroziti la gândul cã, pe lângã faptul cã nu-si iau banii la timp, si-ar putea primi lefurile diminuate cu 25%. Salariul unui asistent personal pentru persoanele cu handicap nu depãseste 700 de lei. Asistentii personali spun cã nu mai pot avea grijã de persoanele pe care le au în grijã pentru cã nu mai au bani. “Sã ai grijã de un om bolnav este într-adevãr o afacere bunã, însã numai pentru stat. Spun asta pentru cã persoanele cu handicap doar pe hârtie beneficiazã de drepturi materiale, iar asistentii personali nu au alte drepturi decât un salariu mizer, fãrã prime sau tichete de tot felul. Nu le sunt plãtite orele suplimentare, nici cele din zilele libere si sãrbãtori legale, dar sunt obligeti la concedii fãrã platã pe care tot cu bolnavii le-au efectuat. Aceastã problemã însã nu intereseazã pe nimeni, fiecare dã vina pe altul când vine vorba despre bani”, ne-a declarat un asistent personal dintr-un sat vasluian. “Câteva primãrii înregistreazã restante la plata asistentilor personali. Conform situatiei existente pânã la data de 30 iunie 2010, cea mai gravã situatie este în comuna Pungesti, unde asistentii personali au de primit aproape 720 de milioane de lei vechi. Dupã Pungesti, cei mai multi asistenti ai persoanelor cu handicap care nu si-au primit indemnizatiile sunt în localitãtile Murgeni (680 milioane), Gãgesti (341), Hoceni( 336), Pochidia ( 305)”, ne-a declarat Irina Câmpeanu, purtãtorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Lefuri în functie de …buget

În judetul Vaslui sunt, în prezent, aproximativ 2442 de asistenti personali. Asistentul personal este persoana angajatã prin contract individual de muncã pentru a se ocupa de persoana cu handicap care nu se descurcã singurã. Asistentul personal poate fi chiar una dintre rudele persoanei cu handicap sau poate fi un asistent personal profesionist. Multi dintre asistentii personali au ca singurã sursã de venit acest salariu, deoarece persoanele pe care le au în îngrijire necesitã atentie permanentã, uneori chiar 24 de ore din 24. În conditiile acestea, chiar se bazeazã pe salariul respectiv. Si în celelalte localitãti ale judetului situatia este asemãnãtoare. Primarii sunt nevoiti sã completeze cu sute de mii de lei din bugetele locale sumele necesare pentru acoperirea salariilor asistentilor personali. Însã, multi dintre ei nu au de unde, pentru cã si bugetele lor suferã de crizã financiarã, întocmai ca si cel al Guvernului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.