spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
23-apr.-2024

Municipiul Vaslui, codas la capitolul gestionarea deseurilor, locul 26 in clasamentul national!

- Advertisement -

CODAS… Municipiul Vaslui ocupã locul 26 pe tarã în cadrul primului clasament care aratã cum stau resedintele de judet la capitolul gestionarea deseurilor. În urma unei monitorizãri si evaluãri realizate de Societatea Academicã din România, Asociatia Act for Tomorrow si Vellenes Fellesorganisasjon, Vasluiul a obtinut doar 28 de puncte din 100, punctaj care reflectã probleme în ceea ce priveste gestionarea deseurilor la nivelul municipiului. Pe primele pozitii în clasament se aflã Sibiu cu 71 de puncte, Oradea cu 70 de puncte, Sfântu Gheorghe, Iasi si Miercurea Ciuc la egalitate cu 63.5 puncte din 100.

Studiul a fost realizat în perioada septembrie 2021 – mai 2022, a vizat 47 de UAT-uri (municipii resedintã de judet si primãriile de sector din Bucuresti) si a fost lansat în prezenta Ministrului Mediului, Tánczos Barna. Principalele concluzii ale studiului aratã cã toate resedintele de judet au dificultãti în gestionarea deseurilor, iar mai bine de jumãtate dintre aceste municipalitãti trateazã gestionarea deseurilor superficial, inclusiv prin nerespectarea legislatiei minime. Nicio resedintã de judet nu s-a apropiat de punctajul maxim de 100 de puncte acordat conform metodologiei, ci maximul cumulat a fost de peste 70 de puncte, obtinut de Sibiu si Oradea. Existã UAT-uri, precum Slatina, Brãila, Sector 4 si Sector 5 Bucuresti, Târgoviste, în care colectarea deseurilor se realizeazã la un nivel deficitar, minimal din punct de vedere al respectãrii legislatiei si bunelor practici, care au obtinut între 0 si 15 puncte din punctajul maxim de 100 de puncte. 50.616.928 lei reprezintã cuantumul total al penalitãtilor plãtite de cãtre cele 41 resedinte de judet din România si cele 6 sectoare ale municipiului Bucuresti, reprezentând obligatia de platã pentru deseurile municipale aferente anului 2020. Potentialul argument al lipsei fondurilor pentru neimplementarea mãsurilor din legislatia privind gestionarea deseurilor se anuleazã în urma analizei cuantumului penalitãtilor plãtite de fiecare UAT pentru neîndeplinirea tintelor. În locul penalitãtilor, fiecare UAT ar putea sã investeascã aceste sume în vederea implementãrii de mãsuri si programe prin care sã previnã generarea de deseuri si sã creascã cantitãtile de deseuri reciclabile colectate.

Recomandãri pentru municipiul Vaslui

Studiul cuprinde si o serie de recomandãri pentru fiecare municipalitate în parte, iar recomandãrile fãcute pentru municipiul Vaslui sunt urmãtoarele: implementarea instrumentului economic „plãteste pentru cât arunci” la nivelul municipiului; organizarea colectãrii biodeseurilor la nivelul întregului municipiu; realizarea unei pagini web dedicate, prin care cetãtenii sã fie informati asupra: modalitãtii de selectare a deseurilor în gospodãrii, calendarul de ridicare a deseurilor, pe tipuri si categorii; modalitãtii de gestionare a deseurilor; rezultatele colectãrii separate a deseurilor, pe categorii si a valorificãrii acestora; dezvoltarea unui sistem de colectare pentru deseuri din constructii gratuit pentru cetãteni. „Prin acest raport ne-am propus sã realizãm o imagine de ansamblu a implementãrii legislatiei privind deseurile de cãtre resedintele de judet din România.  Credem cu tãrie cã pentru a discuta despre noi mãsuri de crestere a performantei gestionãrii deseurilor la nivelul tãrii noastre este absolut necesar sã cunoastem în ce mãsurã actualele norme legislative sunt respectate la nivel local. Respectarea legislatiei privind deseurile reprezintã doar un prim pas necesar în vederea unei bune gestionãri a deseurilor la nivel local, însã aceasta nu este nici pe departe suficientã dacã ne dorim orase în care colectarea si reciclarea deseurilor sã aibã rezultate cu care sã ne putem mândri. În prezent, la nivel european existã mãsuri stabilite de experti, care au fost testate si implementate, precum si numeroase exemple de bunã practicã, unele dintre ele fiind chiar localitãti din România. Viziunea generalã spre care ar trebui sã tindem atunci când ne referim la gestionarea deseurilor la nivelul localitãtilor este cea a oraselor în tranzitie spre o economie circularã si spre atingerea obiectivului de Zero Deseuri”, a declarat Andrei Cosuleanu, Presedintele Asociatiei Act for Tomorrow.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.