spot_imgspot_img
14.9 C
Vaslui
23-feb.-2024

VIDEO | Munti de gunoaie într-un apartament din Vaslui: muncitorii Goscom s-au crucit de ceea ce au gãsit în casã! (FOTO)

- Advertisement -

MIZERIE.. O bãtrânã din Vaslui si-a umplut apartamentul cu gunoaie. Aceasta a adunat, spre disperarea vecinilor, o cantitate impresionantã de deseuri, începând de la cartoane, sticle si haine, pânã la lemne, moloz si câini morti, în stare de putrefactie. Locuinta femeii era atât de plinã de lucuri încât nici nu mai avea loc unde sã doarmã. „Ziua depozita gunoaie în boxã, iar toatã noaptea le cãra în apartament sau în pod. Nu dormea în casã, cã nu avea unde. Rãmânea pe strãzi si dormea prin parcuri, pe unde apuca”, a povestit unul dintre vecinii femeii. Oamenii au semnalat situatia primãriei, iar aceasta a dat-o judecatã pentru a obtine o hotãrâre judecãtoreascã de evacuare a deseurilor din locuintã. Cea mai grea misiune au avut-o însã muncitorii Goscom, care s-au ocupat de eliberarea apartamentului. „Nu am vãzut în viata mea asa ceva. Avea toate bâzdâgãniile, tot felul de gunoaie, de jos pânã sus, în tavan. De abia am intrat, mirosea groaznic. 14 masini pline de gunoi am ridicat de aici, cred cã mai urmeazã vreo douã, cu gunoaiele pe care le-a strâns în pod”, a declarat unul dintre angajatii de la Goscom, care au muncit la apartament.

Femeia care a strâns gunoaiele are 73 ani si, potrivit cunoscutilor, în tinerete a avut un loc de muncã nobil: a fost educatoare. Nimeni nu stie însã ce s-a întâmplat de a ajuns sã colecteze gunoaie si sã le depoziteze în casã. „De multi ani avem probleme de acest fel cu ea. În 2015, la fel am pãtit: am avut o vecinã care a semnalat primãriei situatia si apoi au venit de la Goscom sã elibereze apartamentul de deseuri. Vã dati seama cã acolo se adunã tot felul de gândaci, care ajung apoi si la noi. E strigãtor la cer ce se întâmplã. Anul trecut, o vecinã a dat-o în judecatã, iar acum s-a obtinut aprobarea de a se intra în apartament. Nu stiu ce se întâmplã cu ea, probabil are probleme. Stiu cã are un fiu stabilit în Anglia, dar nu am idee dacã tin legãtura”, a povestit una dintre vecinele femeii. O altã vecinã a acesteia a povestit cã bãtrâna avea si alte obiceiuri: „Nu poti sã-i zici nimic, cã sare la bãtaie, este rea. Este o bancã pe aici, prin apropiere, stã des pe acolo si când vede cã trec fete, le abordeazã cã stie ea sã dea în cãrti, iar ele îi dau mâncare, bãuturicã, probabil si o tigarã. Nu o duce rãu”.

Muncitor la Goscom: „O mizerie si un miros de nedescris, de sãptãmâna trecutã mã doare capul”

Angajatii de la Goscom au muncit trei zile pentru a elibera apartamentul de mormanul cu gunoaie. „Au intrat jandarmii si au deschis usa, iar domnul executor i-a explicat situatia, cã s-a obtinut un ordin de evacuare a deseurilor si cã trebuie sã se intervinã. Apoi am vrut sã intrãm si noi, dar nu puteam, nu aveai loc unde sã stai. I-a zis domnului executor <cum?! pãi, da’ sunt noi astea>, <sunt ale mele, sunt pentru nuntã>, <e munca mea de-o viatã>. Era mai ceva ca la ghena de gunoi. Am gãsit de toate acolo, începând de la cartoane, sticle si borcoane pânã la moloz, lemne, cãrãmizi.. De ce? Care a fost rostul? Nu pot sã îmi dau seama… Nu pot sã îmi dau seama cum a cãrat ea un sac de 50 kg, cã de abia l-am cãrat noi. Îsi fãcea nevoile în pungi, pentru cã baia era plinã, nu avea unde sã-si facã nevoile, din podea pânã în tavan erau numai gunoaie. Nu vã zic cum arãta frigiderul. Nu am vãzut în viata mea asa ceva”, a povestit unul dintre muncitorii de la Goscom. La eliberarea apartamentului au lucrat, totodatã, mai multe femei, angajate Goscom, care, potrivit spusele lor, au fost socate de ceea ce au gãsit: „fãrã cuvinte. O mizerie si un miros de nedescris, de sãptãmâna trecutã mã doare capul. Când am intrat, nu puteai sã respiri. Nu îmi dau seama cum a stat femeia acolo atât timp”. Dupã prima zi de muncã la apartament, conducerea Goscom a pus la dispozitia angajatilor o masinã pentru a-i transporta acasã, pentru cã acestia au fost mustrati în autobuz cã „uite ce urât miros ãstia de la Goscom”. Ba mai mult, dupã toatã truda în conditii mizere la propriu, au primit o veste cum nu se putea mai proastã: Guvernul vrea sã le taie 240 lei din tichetele de masã prin asa-numita „ordonantã a austeritãtii”.

Vecinii vor sã o ajute, dar nu stiu cum

Vecinii femeii cautã acum o solutie pentru ca aceasta sã nu înceapã, din nou, sã strângã deseuri în apartament. „Cei de la Primãrie au spus cã nu au nicio pârghie de a interveni mai departe. Atât timp cât nu existã un certificat din care sã reiasã cã dumneaei nu are discernãmânt, ea rãmâne un adult care face ceea ce îi place cu locuinta ei. Chiar dacã noi facem o sesizare si o interneazã o sãptãmânã-douã sãptãmâni la Psihiatrie, apoi ea va pleca si va ajunge în apartamentul ei, unde se va întâmpla acelasi lucru. Primãria a încercat sã ia legãtura cu fiul ei, iar el a spus sã se facã ceea ce este corect, pentru cã tot din cauza aceasta a plecat de acasã. În ultimul an, începuse sã depoziteze deseuri în jurul blocului. Atunci am sunat la Politia Localã, au venit domnii politisti, au constatat acest lucru si au amendat-o. Dar sã stiti cã ea s-a dus cu consecventã la Primãrie si si-a plãtit amenzile. Când a vãzut cã se apropie termenul de evacuare, a fost la Primãrie si a cerut sã se mai amâne cu o sãptãmnã, cã va veni fiul ei si o va ajuta. Nu a venit, probabil cã nici nu mai deosebeste realitatea de imaginatie. Problema e foarte sensibilã. Si noi trebuie sã fim foarte atenti, pentru cã este si ea un om si nu trebuie sã-i încãlcãm drepturile. Chiar dacã este un bolnav psihic, are niste drepturi si nu putem sã le încãlcãm, sã abuzãm de anumite lucruri, nu putem sã intervenim prin agresivitate, ci doar prin organele statului. Încercãm sã vedem cãtre cine ar trebui sã ne orientãm, cumva sã o si ajutãm, pentru cã nu cred cã ei îi este bine asa”, a spus una dintre vecinele femeii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII