spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

Mutilezi un guzgan sau un gândac de bucãtãrie? Iei 5 ani de puscãrie!

- Advertisement -

ABERATII Un vasluian pârât de vreun vecin cã a torturat, mutilat si ucis cu sânge rece vreun gândac de bucãtãrie sau vreun “guzgan” care i-a intrat în casã riscã sã fie pedepsit ca un violator, traficant de droguri si persoane, adicã sã facã închisoare între 5 si 10 ani! Este vorba despre Legea nr. 590/2009 pentru prevenirea cruzimii fatã de animale, insecte, crustacee si moluste!

De mentionat cã trei interlopi vasluieni au fost condamnati, unul la cinci si ceilalti doi, la câte trei ani de închisoare pentru fapte legate de traficul de persoane. Mai putin decât pedeapsa minimã pentru uciderea unui gândac sau a unui sobolan! Ar fi interesant de urmãrit, dacã va avea loc vreodatã, si evolutia unui proces, pânã la pronuntarea unei sentinte, în care un român este judecat pentru torturarea si uciderea unui gândac de bucãtãrie, a unui sobolan sau a unei…scoici! Procurori, avocati, recurs…

În timp ce nivelul de trai al românilor se “prosteste” pe zi ce trece, parlamentarii au grijã de educatia spiritualã a poporului, care e musai sã se facã, dacã nu de bunãvoie, atunci sub amenintarea cu puscãria! Asa se face cã a luat nastere un proiect de lege care-si propune sã previnã cruzimea fatã de animale. Pânã aici, totul este perfect normal si justificat. Noutatea care reprezintã un adevãrat pericol la libertatea românilor este uciderea sobolanilor si a insectelor dãunãtoare! Sobolanii, gândacii de bucãtãrie, crustaceele si molustele nu trebuie sã fie ucise decât prin “procedee sau metode stiintific fundamentate, adecvate speciilor sau împrejurãrilor care pot sã înlãture sau sã reducã pânã la un nivel minim suferinta fizicã si psihicã a animalului”, dupã cum este stipulat în art. 3 al proiectului de lege 590.2009! Cu alte cuvinte, dacã un vasluian vede fugind un sobolan prin apartament, nu trebuie sã arunce dupã el cu ce are la îndemânã, nu trebuie sã-l “ologeascã”, sã-l sufoce sau sã-i spargã capul si nici chiar sã-l prindã sub un lighean! Vasluianul trebuie sã-l trateze cu deosebit respect, fiindcã sobolanul îl poate bãga în puscãrie pe cinci ani, dacã, în momentul în care vrea sã-l “nimiceascã”, vasluianul are si vreun martor care poate “da cu ciocul” la organele abilitate! Mai ales dacã filmeazã “evenimentul” cu telefonul mobil! La fel este si în cazul gândacilor de bucãtãrie, care, nici ei, nu trebuie mutilati, striviti etc. Altfel spus, vasluienii care au asemenea oaspeti trebuie sã cheme neapãrat o firmã de deratizare sau sã cearã consultantã de la farmaciile veterinare în ceea ce priveste modul de utilizare a substantelor care sã-i extermine pe nepoftitii vertebrati sau “ne-”. Dacã nu, “torturarea, sufocarea, mutilarea, otrãvirea în cazul unor rozãtoare sau insecte dãunãtoare constituie infractiune de cruzime fatã de animale” (art. 7) si “infractiunile se sanctioneazã cu închisoare de la 5 la 10 ani” (art. 44)!

“Cred cã proiectul de lege va fi modificat”

“Nu cred cã proiectul de lege va trece în aceastã formã. Cu sigurantã vor fi eliminate sau slefuite astfel încât sã fie aduse la normalitate aspectele care frizeazã ridicolul. Cred cã legea vizeazã în primul rând o problemã legatã de mentalitate si initierea ei a pornit de la aspecte cu adevãrat grave, semnalate si de mass-media, referitoare la comportamentul omului fatã de animal. Am vãzut cu totii pe posturile nationale de televiziune imagini de-a dreptul socante. Unii oameni îsi bãteau animalele din gospodãrie, pânã le omorau! Consider cã era nevoie de o asemenea initiativã legislativã, dar sunt sigurã cã actualul proiect de lege va suferi modificãri. Nu cred cã din cauza unui sobolan sau a unui gândac de bucãtãrier va ajunge cineva la închisoare”, a declarat senatorul PSD de Vaslui Doina Silistru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.