spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Muzeul husean, pe cale sã devinã „istorie”

- Advertisement -

DESTIN Anul acesta, Muzeul Municipal Husi împlineste 55 de ani de când a fost înfiintat, însã aniversarea îl gãseste, asa cum se întâmplã de mai bine de 20 de ani, în ruine! Înfiintat din dorinta unor intelectuali remarcabili ai Husului de altãdatã, de a avea un loc special în care sã se pãstreze viu trecutul asezãrii „dintre vii”, Muzeul Municipal, aflat din 1983 în fosta casã „Adam Mitache”, a avut parte de multe provocãri: a fost grav afectat de cutremurul din 1990, apoi zidurile sale au fost infestate de o ciupercã numitã „cancerul clãdirilor”, a fost si jefuit (în 2001), pentru ca din 2000 (13 octombrie) destinul lui sã fie marcat de o moarte cumplitã, nedeslusitã pânã acum, a celei care a fost Violeta Veturia Teodoru (Bazarciuc).

DECLIN Si astãzi, clãdirea semeatã, construitã într-un stil eclectic, la finele secolului al XIX-lea, mai poate fi vãzutã pe strada „General Teleman”, însã din monumentul istoric ce înfrumuseta altãdatã centrul orasului, n-a mai rãmas mare lucru: pereti coscoviti, sprijiniti de câteva schele, peste care stã sã cadã un acoperis subrezit, geamuri sparte, dincolo de care se zãresc niste scânduri puse aiurea, parcã în semn de „pe aici nu se trece”! A fost închis vizitatorilor încã din 1993, an în care a început degradarea clãdirii. Muzeul, spun localnicii, se mai pãstreazã, asa cum a fost el în perioada fastã, doar în amintirile vârstnicilor, în scrierile unor profesori de istorie inimosi, dar si în unele documente importante, detinute de Biblioteca „Mihai Ralea”. Desi s-a încercat repararea clãdirii si primarii Husului, unul dupã altul, au spus cã au investit bani în reabilitarea imobilului, de la an la an imaginea muzeului a fost mai dezolantã. Zestrea deosebitã a acestuia – exponate pretioase, adunate în ani de existentã – nu se mai aflã la subsolul clãdirii, acolo unde a stat o vreme. Ea a fost luatã de institutii abilitate sã le detinã pânã când husenii vor fi în stare sã aibã din nou un Muzeu Municipal.

Fostul presedinte Ion Iliescu a vizitat Muzeul. Si i-a plãcut!

DETALIU De-a lungul vremii, Muzeul Municipal a fost considerat o institutie de referintã pentru identitatea orasului, iar dovada se aflã în cartea de onoare a Muzelui, detinutã acum de Biblioteca Municipalã „Mihai Ralea”. Aici au semnat oameni mari ai culturii si politicii României, între care – surprizã! – se aflã si fostul presedinte al României, Ion Iliescu, pe vremea când avea o functie importantã în sistemul de conducere al PCR, ministrul Tineretului. Pe 25 martie 1968, Ion Iliescu a vizitat Husul si oficialii locali au tinut sã îi prezinte acestuia Muzeul, institutie cu care se mândreau. „Multe felicitãri organizatorilor muzeului pentru cãldura si entuziasmul pe care l-au depus în aranjarea acestei institutii interesante de culturã”, a scris Ion Iliescu, ministrul Tineretului, în acele timpuri. Se pare însã cã pagina pe care Ion Iliescu a scris aceste rânduri a dispãrut într-un mod ciudat, însã gratie sârguintei fostului director al Muzeului, învãtãtorul Gheorghe Melinte, întreaga carte de onoare a fost dactilografiatã, iar astfel copia conformã cu originalul s-a pãstrat si azi, la Biblioteca Municipalã. .

Istoria Muzeului, pãtatã cu sânge!

Pare greu de crezut cã din 2000, din 13 octombrie, ziua în care directoarea institutiei, doamna Violeta Veturia Teodoru (Bazarciuc), era gãsitã moartã în biroul ei, nimeni n-a aflat cine si de ce i-a curmat viata! S-au însiruit povesti despre „racheti” rusi, aflati în cãutarea comorii descoperite de victimã în pãmântul Bunesti-Averestilor, s-au bãnuit mai multi oameni, însã adevãrul a rãmas nestiut pânã azi. Verdictul a fost clar „crimã”, însã autorul a rãmas..necunoscut!

Husenii si-au dorit un muzeu care sã îi reprezinte!

REPERE „Muzeul municipal din Husi a luat fiintã în toamna anului 1956, în urma stãruinței unui grup de intelectuali din Husi, sprijiniti de autoritãtile locale. Muzeul s-a constituit pe baza colectiilor scolare de la Liceul „M.Kogălniceanu” (în prezent Colegiul „Dimitrie Cantemir”) și Liceul „Cuza Vodã”, cât si din donatii: prof. Stefan Bujoreanu – colectia de arheologice (vase, dãlti, rãzuitoare, precum si amfore grecesti descoperite la Vetrisoaia), monede antice si medievale; prof. Mihai Ciobanu – monede medievale străine, care au circulat pe teritoriul nostru (poloneze, turcesti, unguresti) si medalii comemorative din bronz; Episcopia Husilor – 2 tablouri pictate de Gheorghe Tãtãrãscu, mai multe stampe legate de actul Unirii Principatelor; Scoala Generalã nr.3 – portretul lui Mihail Kogãlniceanu pictat de C. Anghelutã; Bisericile din oras – 17 cãrți vechi din sec. XVIII s.a. La începutul anului 1958 s-a constituit colectivul stiintific al muzeului, compus din: înv. Gheorghe Melinte, prof. Stefan Bujoreanu, prof. Mihai Ciobanu, Constantin Enache, Elena Chirica si Mihai Cãrãusu. Colectivul stiintific a lucrat sub îndrumarea prof. univ. Ioan Gugiuman de la Universitatea „Al.I.Cuza” Iasi. Din punct de vedere muzeistic, colectiile au fost grupate pe următoarele sectii: arheologie, istorie si etnografie. Până în 1979 a functionat si o sectie de stiintele naturii. Exponatele arheologice ilustrează perioada veche a acestor meleaguri, valoroase si ilustrative fiind cele referitoare îndeosebi la civilizatia geto-dacicã, descoperite în cetatea de la Bunesti-Averesti, prin contributia fostului director al muzeului Violeta Venturia Teodoru (Bazarciuc)”, se mentioneazã pe pagina oficialã a municipiului Husi, husi.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.