spot_imgspot_img
14.5 C
Vaslui
29-apr.-2024

Muzeul județean se va apăra în instanță cu bani de la CJ Vaslui! Avocatul consilier local PSD, Ioan Mancaș, apărătorul instituției!

- Advertisement -
BANI… Costul serviciilor de consultanță juridică se va ridica, potrivit proiectului aprobat de Consiliul Județean Vaslui, la aproximativ 15.000 lei, cu mențiunea că “valoarea poate fi depășită în funcție de durata și complexitatea dosarelor. Sursa de finanțare este din subvenții de la Consiliul Județean pentru secțiunea de funcționare”

APĂRARE… Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” va fi subvenționat de Consiliul Județean (CJ) ca să se apere în instanță. Hotărârea a fost luată ieri, în ultima ședință ordinară de CJ de anul acesta, și vine la pachet cu aprobarea angajării unui avocat. Potrivit legii, autoritățile publice nu pot achiziționa servicii de consultanță juridică decât cu acordul consiliilor locale/județene. Muzeul județean, însă, a apelat la serviciile avocatului consilier local PSD Ioan Mancaș înainte de a primi girul Consiliului Județean. Explicația a venit din partea vicepreședinteului Ciprian Trifan, inițiatorul proiectului de hotărâre: “neavând compartiment juridic (n.r. în cadrul muzeului județean), trebuia să ne apărăm. Ne dorim ca instituția noastră să aibă apărător în toate dosarele în care e reclamant sau în care e reclamat”. Ciprian Trifan i-a luat apărarea directoarei muzeului și atunci când consilierul USR Mitică Afteni a întrebat de ce nu e prezentă la ședință: “a fost, doar că este un eveniment la muzeu la această oră. Dacă vă uitați pe paginile de socializare, este un eveniment la muzeu. Dacă acest punct se dezbătea mai devreme, era aici să vă dea explicațiile necesare”. “Aș fi vrut să îi recomand ca atunci când semnează documentele să fie puțin mai atentă la cum arată documentele, la exprimările din documente”, a spus Afteni, atrăgând, apoi, atenția asupra a două greșeli prezente în documentele semnate de directoarea Ramona Mocanu: “Costul aproximativ al serviciilor juridice este în cuantum de aproximativ 15.000 lei” și “numărul dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată sunt următoarele”. “Păi, dacă e aproximativ o dată, mai poate să fie și a doua oară? «Numărul este», nu «numărul sunt»“, a spus Afteni. “Bănuiesc că există o persoană care face aceste documente, nu aș vrea să specificăm că este doamna director cea care a scris…”, a spus pe un ton duios vicepreședintele Trifan, încercând, astfel, să îi ia, din nou, apărarea colegei sale de partid. “Nu, nu. Nu știu în ce are doamna doctoratul, dar dacă nu mă înșel în Filologie. Ar trebui să fie oleacă mai atentă”, a concluzionat consilierul USR.

Consilierul PNL Gheorghe Veziteu a atras, de asemena, atenția asupra unor aspecte referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea achiziționării serviciilor de consultanță juridică, de asistență și reprezentare de către Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” Vaslui în litigiile aflate pe rolul instanțelor de judecată: “avem de făcut câteva observații, cu precizarea că le facem din dorința de a proceda în cel mai corect mod cu putință. În materialele prezentate se face referire la patru dosare, dar nu se precizează motivele fiecărui dosar, ce sume sunt vizate în fiecare dosar. Vă dau un exemplu: în dosarul cu doamna Văleanu este vorba de o sumă de doar 800 lei, nu cred că ar fi cazul să luăm un avocat ca să rezolve o asemenea sumă. De asemenea, nu este precizat la niciun dosar faza procesuală, în ce stadiu ne aflăm cu el, poate e la final, poate e la început. Din cele patru dosare, unul este suspendat, adică lăsat în așteptare, deci nu poate fi un argument pentru a mai lua un avocat. Mai fac o precizare, la dosarul cu indicativul 333 reclamant este domnul Dumitru V. Marin și trustul său de presă, dar și Muzeul Județean și niște persoane fizice care lucrează la muzeul județean. Nu ni s-a precizat ce se reclamă, ca să putem să ne pronunțăm în cunoștință de cauză. Mai fac o ultimă precizare: pe portaljust.ro am găsit un material referitor la ședința din 10.11.2022 în care părțile sunt Muzeul Județean, pe de o parte, și Botez Maria Magdalena, pe de altă parte. Găsim că “se suspendă judecata privind reclamantul Muzeul Județean Vaslui cu domiciliul procesual ales la cabinet avocat Mancaș Ioan”. Eu vă întreb: înțelegem că este deja un avocat care lucrează pentru muzeu? Că noi așa am găsit, aceste date sunt publice. Mai este cazul să continuăm demersul, adică să alegem un avocat? Mi se părea normal să nu fi existat o colaborare cu un avocat din moment ce astăzi se solicită sprijin pentru achiziționarea serviciilor de consultanță”, a spus consilierul Veziteu în cadrul ședinței.

Muzeul nu are compartiment juridic, dar are un consilier juridic angajat în cadrul Compartimentului Financiar Contabil, Resurse Umane

Explicațiile primite au venit din partea vicepreședintelui Trifan: “neavând compartiment juridic (n.r. în cadrul muzeului județean), trebuia să ne apărăm. Ne dorim ca instituția noastră să aibă apărător în toate dosarele în care e reclamant sau în care e reclamat, pentru că sunt dosare în care instituția noastră a reclamat o serie de foști angajați, dar și acel dosar în care domnul Marin a reclamat. Trebuie să ne apărăm instituția în fața fiecărui dosar care este pe rol”, a explicat vicepreședintele Ciprian Trifan. Reamintim că Vremea Nouă a prezentat, luna trecută, modul în care se “aliniază astrele” în familia PSD: muzeul județean este reprezentat în procesul intentat fostei contabile-șefe, acuzată că a sustras bani din visteria instituției, de avocatul consilier local PSD Ioan Mancaș, partid din care face parte și directoarea muzeului, Ramona Mocanu, dar și președintele Consiliului Județean (CJ), Dumitru Buzatu, în subordinea căruia se află muzeul. Coincidența face că unul dintre cei doi asistenți judiciari din acest dosar este chiar Olivia Crețu, sora senatoarei PSD Gabriela Crețu, fosta soție a președintelui CJ.

Dumitru Buzatu: “Are dreptate. Poate ne intră și nouă în cap povestea aceasta”

Consilierul USR Mitică Afteni a întrebat de ce lipsește directoarea muzeului de la ședință, pentru că și-ar fi dorit să îi facă o serie de recomandări: “aș fi vrut să îi recomand ca atunci când semnează documentele să fie puțin mai atentă la cum arată documentele, la exprimările din documente. Cred că le-a scris doamna secretară cu studii superioare ce a fost angajată. La punctul 1 scrie “numărul dosarelor aflate pe rolul instanțelor de judecată sunt următoarele”. <Numărul este>, nu <numărul sunt>. La punctul 2 scrie “Costul aproximativ al serviciilor juridice este în cuantum de aproximativ 15.000 lei”. Păi, dacă e aproximativ o dată, mai poate să fie și a doua oară? Nu e numai o dată aproximativ?”, a semnalat Afteni. Președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, i-a dat dreptate consilierului și a dat ordin să se transmită tuturor agajaților din instituțiile subordonate Consiliului Județean să aibă mai multă grijă la redactarea și verificarea documentelor: “Are dreptate. Poate ne intră și nouă în cap povestea aceasta că trebuie să dăm o anumită formă nu numai conținutului juridic, ci să fim atenți și la exprimare, pentru că aceste documente supuse dezbaterii sunt publice, pot fi văzute de toți cetățenii. Vă rog să transmiteți aceste informații tuturor instituțiilor din subordinea noastră, dar și noi să fim atenți. Sunt erori. Dacă tot se repetă, ar trebui să ne îngrijorăm puțin și să luăm măsuri. Asta nu înseamnă că nu știm, ci că nu dăm atenție. Vin în fața noastră documente care au conținut, de foarte multe ori, discutabil”, a conchis Dumitru Buzatu.

Profesorul D. V. Marin a dat muzeul în judecată la pachet cu mai mulți angajați, după ce a fost dat afară din instituție

Dumitru V. Marin

LA JUDECATĂ… Printre procesele în care muzeul judetean este parte, se numără și cel intentat de profesorul D. V. Marin. Acesta i-a chemat în instanță nu doar pe angajații care l-au scos cu forța din muzeu, ci și însăși instituția. Profesorul Marin a explicat în cadrul unui comunicat de presă că a fost împins și lovit de cîțiva muzeografi “mobilizați de directoare”. “În cadrul scărilor de la intrare/ieșire s-a aflat chiar Ramona Mocanu care a vrut să se convingă personal că am fost izgonit, evacuat, umilit în locul public numit Muzeu, de la o manifestare publică, de la o acțiune de interes general”, scrie profesorul D. V. Marin într-un comunicat de presă redactat în stilul său caracteristic, pentru că nu uită să se proclame “unul dintre întemeietorii Muzeului Județean în perioada formării sale, ca Inspector principal la Comitetul de Cultură și Artă al județului Vaslui, în perioada 1 martie 1970 – 1 martie 1974”, dar și “unul dintre cei mai importanți oameni de cultură”. Potrivit unor martori la incident, totul ar fi pornit după ce un vasluian pe nume Ioan Parfeni l-a jignit pe profesorul Marin. Acesta i-ar fi cerut, apoi, să nu-l mai filmeze și, în loc să aplaneze cearta, așa cum ar fi stat bine unor bătrâni înțelepți, au lăsat lucrurile să degenereze în câteva îmbrânceli și, conform profesorului Marin, lovituri. În altercație au intervenit și cîțiva muzeografi, care au vrut să îndepărteze “flama” scandalului și să-i explice profesorului că nu are voie să filmeze pentru că nu are acordul instituției. “Fostul meu angajat A. Grecu a afirmat că trebuie să plătesc taxă de filmare în muzeu, i s-a mai alăturat și o doamnă, dar niciunul nu știa de ce și cât să plătesc”, explică D. V. Marin. Acesta a susținut că deține o înregistrare video cu întreaga scenă și că nu ar fi prima dată când a fost dat afară din muzeu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Grasa asta constipata de directoare ,tupeista pulii e ținută în spate de Buzatu și toți ceilalți.Ea apermis fraudarea unor examene pentru ocuparea unor posturi la muzeu,se știe. E o marlanca cu aere de intelectuala . Când o să înțelegeți că totul e o familie mare în funcții care ne conduc pe noi ?

  2. Băi frate ce ordinari ,ce mafie, ce incompetență, cum să nu vezi tu ca director ceea ce semnezi, e ceva putred aici, mai degrabă eu cred că banii au fost sifonați de madam manager, iar vila din Copou stă mărturie, DNA-ul ar trebui să verifice cu atenție acest aspect , oricum în perioada în care se renova muzeul ,o parte din muncitori lucrau la vila preotesei.

    • La Vaslui nimic nu mișcă pe parte de controale. Totul e paralizat, totul e compromis! Au devalizat muzeul, paguba este certă, probată de Curtea de conturi, dar tălăloaica aia sta și acum pe scaunul de manager. Să presupunem ca ea nu are nicio vina, nu a luat niciun leu și va e complet nevinovată. Totuși, jaful ăsta a avut loc sub nasul ei, ce fel de manageră e? Avem noi garanția ca pana la finalul proceselor, un alt angajat al muzeului nu va da și el un tun de vreo 2 miliarde de lei vechi? Într-o societate normala, matracuca asta era dată afara în secunda doi, pentru incompetență! La noi, Dumnezeu cu mila… Mai plătim și din banii noștri sa apărăm muzeul în instanță, deși CJ ul nu are nicio intenție sa o trimită pe incompetentă acasă… E județul lor, fac ce vor pentru ca știu că nu le face nimeni nimic!

      • Nimeni nu vorbeste despre mafia pe care d-na profesoara de franceza, doctor in…ea stie ce, o patroneaza cu succes in invatamant. Personaj cheie de ani de zile in numirea si monitorizarea a diversi directori si inspectori, multi dupa chipul si asemanarea ei. A se vedea recenta ”convocare” a directorilor de scoli la muzeu pentru a li se reaminti acestora cine e stapanul si TREZORIERUL. Limpede, nu? Pe fondul tacerii si lasitatii oamenilor s-au nascut acesti monstri, monumente de impostura, incultura si ticalosie care s-au suit in capul tuturor si calaresc , recunoasteti, cu talent, tot ce se poate. Ei se auto-numesc profesori cu doctorate, manageri, oameni de cultura, politicieni etc. Tragedia si mai mare e ca si cei din jur, unii chiar cu reale calitati, o pupa sub codita si ii ofera recunoasteri scrise ale ”marii contributii ramonesti la dezvoltarea culturii romanesti”. Rusine mare ca s-a ajuns aici!

        • E și profesoară? Eu credeam că doar soră medicală, maxim moașă comunală, ajunsă directoarea muzeului de istorie. Ia te uită! Poi ea e deșteaptă si cu tupeu. Voi, niște proști aserviți si lingăi. Istoricii lu moș pește!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.