spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
28-sept.-2023

Muzeul Județean Vaslui anunță două achiziții “extrem de importante”, refuzate inițial de instituțiile din județul Neamț

- Advertisement -
LA PLATĂ… Ramona Mocanu, directoarea Muzeului Județean Vaslui, achiziționează obiecte istorice refuzate de alții, pe care ulterior le prezintă ca fiind “foarte valoroase”. Cumpărăturile se fac din bugetul județului, Dumitru Buzatu fiind foarte receptiv la solicitările bănești ale preotesei din Oșești.

ACHIZIȚII… Muzeul Județean Vaslui își mărește colecția de obiecte istorice cu ajutorul a două tezaure “extrem de importante”, după cum a declarat directoarea Ramona Mocanu. Este vorba despre monede și fragmente din piese de luptă, descoperite pe raza județului Neamț. Cele două tezaure sunt atât de “importante” încât instituțiile de profil din județul vecin nu le-au vrut, astfel că Direcția de Cultură Neamț a trimis o solicitare muzeului din Vaslui, pentru a le prelua. Conducerea instituției vasluiene nu a stat prea mult pe gânduri și a acceptat, însă acest transfer nu se va face pe ochi frumoși, ci pe o sumă deloc mică, pe care, deocamdată, Ramona Mocanu nu o are. Pentru a fi rezolvată problema, se va apela din nou la pușculița Consiliului Județean, așa cum s-a mai întâmplat de atâtea ori când muzeul a avut nevoie de bani.

Conducerea Muzeului Județean Vaslui a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că pentru obiectele istorice de la Neamț trebuie plătită o primă celui care le-a descoperit. Deocamdată, tezaurele se află într-un proces de evaluare, pentru a putea fi stabilită valorea lor . “Anul acesta, printr-o adresă a Direcției de Cultură Neamț, am primit două tezaure, la solicitarea acestei Direcții. Trebuie precizat faptul că aceste tezaure au fost refuzate de colegii de la Neamț, de aceea au ajuns la noi. Sunt două tezaure care au fost găsite pe teritoriul județului Neamț, tezaure extrem de importante, foarte valoroase. O să avem, într-adevăr, o dificultate în a plăti acea primă de găsire, care se regăsește și în legislație, dar sunt convinsă că vom găsi înțelegere la Consiliul Județean să plătim prima, pentru ca cele două tezaure să rămână în muzeul nostru pentru că așa ne putem îmbogăți patrimoniul. Dacă ar fi trebuit să achiziționăm aceste piese, ar fi trebuit să plătim nu 30%, ci 100%, ceea ce ar fi ridicat foarte mult cuantumul acestei achiziții. Noi ne-am bucurat foarte mult că au ajuns aici. Colegii mei le-au și văzut, trebuie să facem evaluarea pentru a putea plăti prima și totodată să intre la conservare, restaurare și apoi la valorificarea lor prin intermediul unor expoziții” a declarat Ramona Mocanu în cadrul conferinței de presă. Întrebată cum de Complexul Muzeal Național Neamț a refuzat ocazia să intre în posesia acestor obiecte “foarte valoroase”, directoarea Muzeului Județean Vaslui a răspuns: “Așa au ales dumnealor. Ca orice coleg care-și respectă ceilalți colegi din țară, înainte de a răspunde favorabil că primim aceste două tezaure, am întrebat dacă vor să le primească ei. Au spus că nu vor și atunci le-am preluat noi, pentru că este normal să le menținem în Moldova decât să plece în altă parte. Următoarea haltă a acestor piese era Muzeul Național de Istorie a României și dacă nici această instituție nu le prelua, ajungeau pe piața liberă și se pierdeau, ceea ce era un mare păcat. De aceea noi ne străduim foarte mult să facem evaluarea acestor piese și să plătim prima”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Lasă fă Ramona cat e tătucul nostru Buzatu la șefie o sa avem scoatere când sifonam banii publici ,eu la Datini și marlanii strămoșești și tu la Diferite evenimente când imbraci angajații aia penibili in personaje istorice. Nu-ti face griji că ne tine tătucul bine ,o dam bine pe la interviuri ,conferințe de presă și o ardem așa pe intelect că vasluienii sunt oameni prosti și n au nivelul nostru ! Pupă Onciu ochii tai de zâna și slăninuță aia de mangalița

  2. A organizat conferință de presă, dar nu a invitat toată presa ca nu cumva să fie deranjata! La conferință nu a prezentat niciun bilanț! Ar fi fost interesant de întrebat câți bani a obținut muzeul din organizarea de expoziții anul asta, dacă tot vrea sa valorifice astfel acele două tezaure!

  3. in functie de cat v-a costa urmatoare aparitie , deplesare a lu sefu” vor stabili si valoarea pentru ca 20% se intorc inapoi la Seful 😉Asa merg lucrurile in psd Vaslui

  4. Pleacă acasă, panaramo ce ești! Chiar nu ai pic de rușine când te uiti în oglindă, când mergi pe stradă, când apari la toate manifestările culturale și “inculturale”? Știu că nu ai bun simț, dar nu te mustră conștiința deloc?! Ascunde-te scroafă incultă!

  5. Păi nu vedeți ce față de profesor doctor docent are duduia preoteasă, iar bani de la C.J. o să primească tot timpul, la cât a ,,lucrat” pe sub masa lui nea Mitică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.