spot_img
spot_imgspot_img
11.6 C
Vaslui
17-mai-2024

Muzeul „Vasile Pârvan” va fi deschis de Ziua Unirii Principatelor Române!

- Advertisement -
ZIUA UNIRII… Muzeul bârlădean își va deschide poțile pe 24 ianuarie de la 8.00 până la 16.00, pentru ca bârlădenii să viziteze expozițiile!

GRATIS!… Cu ocazia zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române,  când se aniversează 165 de ani de la Mica Unire, Muzeul „Vasile Pârvan” vă așteaptă să vizitați expozițiile permanente și pe cele temporare, aflate în următoarele locații: Sediul central din str. Vasile Pârvan, nr. 1 și „Casa Sturdza” din str. Vasile Pârvan, nr. 4., precum și Pavilionul Expozițional „Marcel Guguianu” din str. Marcel Guguianu, nr. 4 și Sediul din str. Republicii, nr. 235. Muzeul este deschis spre vizitare în intervalul orar: 8:00 – 16:00. Accesul este gratuit la toate sediile din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” pe 24 ianuarie.

Cum s-a unit Moldova cu Muntenia

La 24 ianuarie 1859, Adunarea Electivă a Țării Românești l-a ales pe domnul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Munteniei, iar în anul 1862 A.I Cuza a proclamat Unirea Principatelor. În luna septembrie a anului 1857, se desfășoară Adunările Ad-Hoc de la Iași și București care votează unireaȚării Românești cu Moldova sub un prinț străin de religie creștină dintr-o dinastie conducătoare a Europei. Hotărârile Adunărilor Ad-Hoc au fost trimise marilor puteri întrunite în cadrul unei Conferințe la Paris în 1858. Astfel, marile puteri elaborează documentul „Convenția de la Paris” pentru Țara Românească, ce prevedea: unirea Țării Românești cu Moldova sub numele de Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei, iar domnul urma să fie ales de o Adunare Electivă. Profitând de textul ambiguu al Convenției, românii îl aleg la 5 ianuarie 1859 ca domn al Moldovei pe A.I. Cuza. De asemenea, Cuza este ales și ca domn al Țării Românești la 24 ianuarie 1859.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.