spot_img
31.6 C
Vaslui
20-iul.-2024
spot_img

N-au bani pentru incalzirea liceului!

- Advertisement -

Liceul din Negresti, la un pas de a fi închis din cauza frigului!

PREA FRIG Cum vine sezonul rece, cum încep sã aparã si problemele la Liceul din Negresti! Din cauzã cã au datorii de peste 7 miliarde de lei si nu îsi mai permit sã achizitioneze combustibil pentru a încãlzi sãlile de clasã, conducerea Grupului Scolar Negresti a fost la un pas de a închide institutia de învãtãmânt.

Problemele cu încãlzirea claselor de la grupul Scolar „Nicolae Iorga” din Negresti au început încã de la intrarea în anotimpul rece. La sfârsitul lunii octombrie conducerea institutiei se plângea cã nu are bani pentru a achizitiona combustibil. Situatia era mai mult decât criticã având în vedere cã nici Consiliul Local Negresti nu avea de unde plãti, întrucât a acumulat pânã acum datorii de peste 7 miliarde de lei furnizorului de combustibil, datorie pe care nu poate sã o achite. În aceste conditii, conducerea unitãtii de învãtãmânt a hotãrât sã „ cerseascã” combustibil pe datorie. La Grupul Scolar „Nicolae Iorga” din Negresti învatã peste 2000 de liceeni. Situatia ar putea deveni si mai criticã la anul, când va începe cel de-al doilea semestru, iar autoritãtile nu vor gãsi nicio solutie.

Pe datorie…

Desi la sfârsitul sãptãmânii trecute, Liceul din Negresti se pregãtea sã-si închidã portile din cauza frigului, situatia a fost deocamdatã rezolvatã. Inspectoratul Scolar Vaslui spune cã în aceastã situatie se regãsesc alte zeci de institutii de învãtãmânt din judetul Vaslui, în special scoli de la tarã. Aici, edilii se plâng de faptul cã nu mai au bani pentru asigurarea combustibilului necesar, din cauza lipsei banilor. Având în vedere previziunile meteorologice care spun cã aceastã iarnã va fi una dintre cele mai friguroase din ultimii ani, este posibil ca zeci de unitãti de învãtãmânt din judetul Vaslui sã-si închidã portile. « Într-adevãr conducerea liceului din Negresti dorea sã întrerupã cursurile douã – trei zile pânã rezolva problema combustibilului, însã a reusit sã facã rost de combustibil, a gãsit un furnizor foarte serios. Din fericire, nu s-a mai apelat la aceastã solutie, de a închide liceul din cauza frigului. Deocamdatã nu se mai pune problema frigului de la liceul din Negresti, însã acolo au datorii foarte mari de anul trecut, la care se mai adaugã si penalitãtile. Si cu acest furnizor se va merge tot pe datorie, întrucât nu au reusit sã plãteascã din urmã. Unii încearcã la alte firme. Depinde de combustibilul folosit, dacã e vorba despre lemne e mai usor de obtinut, însã, dacã este combustibil lichid usor cum este si cazul celor de la Negresti atunci este mai dificil. Apoi depinde si de valoarea datoriilor. Dacã ai datorii de zeci de milioane mai gãsesti, dar dacã ai miliarde este foarte greu de ajuns la zi. Important este cã s-a rezolvat problema, chiar si pe termen scurt » , ne-a declarat Mihaela Cososchi, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Vaslui. În judetul Vaslui mai existã 15 primãrii care se confruntã cu probleme similare cu cea din orasul Negresti. Din cauzã cã primarii nu au avut bani sã cumpere lemne sau combustibil pentru foc, peste 4.000 de elevi din scoli din mediul rural învatã în frig.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.