N-avem școli, dar le închidem. Oferită în dar de către moştenitori, şcoala monument istoric din satul băcăuan

Într-un moment când școlile se plâng de lipsă de spațiu și de profesori, Libertatea a luat-o pe urma școlilor recent închise. Cândva, aici au intrat Caragiale și Ibrăileanu. A fost o veche școală, “era curat, cald”, își amintesc sătenii. În 2016 a fost închisă. Pe tablă a rămas scris: “Rămas-bun, clasa a VIII-a!”

Conacul Zarifopol a fost mândria satului Cârligi, din comuna Filipeşti, Bacău. Construită în 1850 de boierul Ştefan Catargiu, clădirea a fost cumpărată, pe la 1857, de negustorul Pavel Zarifopol. Pavel era negustor de cai, dar descendenţii lui au mers la şcoli înalte şi au devenit avocaţi, judecători, scriitori, profesori.

Camerele largi i-au avut oaspeţi, printre alţii, pe Caragiale, Garabet Ibrăileanu, Păstorel Teodoreanu. Însă nu acesta este motivul pentru care conacul este privit de unii localnici cu o teamă sacră. În 1930, unul dintre boierii Zarifopol a fost găsit spânzurat în odaia lui. La scurt timp, familia a zidit uşa şi geamul camerei respective.
Citeşte întreaga ştire: N-avem școli, dar le închidem. Oferită în dar de către moştenitori, şcoala monument istoric din satul băcăuan Cârligi e lăsată în paragină de autorităţi
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ