spot_imgspot_img
10.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

Nasterea Sfintei Maria, cea mai mare sãrbãtoare a toamnei!

- Advertisement -
  1. MARIE MICÃ… Crestinii sãrbãtoresc Nasterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie, cunoscutã în popor drept Sfânta Maria Micã. Este prima sãrbãtoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie si totodatã cea mai mare sãrbãtoare a toamnei. Peste 1.800.000 de femei poartã numele Maicii Domnului, fiind cel mai rãspândit nume cu care crestinii îsi boteazã fetele. De Sf. Maria Micã, Preasfintitul Pãrinte Ignatie, Episcopul Husilor, va oficia, cu binecuvântarea Înaltpreasfintitului Pãrinte Mitropolit Teofan, Sfânta Liturghie, la Mãnãstirea Sihãstria, judetul Neamt, cu prilejul hramului sfântului asezãmânt. În dupã-amiaza aceleiasi zile, de la ora 18.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Vaslui. Mãnãstirile cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” din judetul Vaslui sunt: Mânãstirea Alexandru Vlahutã si Mânãstirea Rafaila.

Fecioara Maria s-a nãscut într-o familie de crestini, Ioachim si Ana. Acestia, desi înaintati în vârstã, s-au rugat cu tãrie pentru a avea un prunc. Traditia spune cã Îngerul Gavriil i-a vestit cã ruga lor a fost ascultatã si cã Dumnezeu le va da cel mai de pret dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria. Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în bisericã (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sãrbãtori crestine închinate Sfintei Fecioare Maria, Nãscãtoarea de Dumnezeu.

Se dã startul lucrãrilor agricole de toamnã. Ce nu trebuie sã faci de Sf. Marie Micã

În credinta popularã, sãrbãtoarea Nasterii Maicii Domnului reprezintã hotarul astronomic dintre varã si toamnã, momentul în care se dã startul lucrãrilor agricole de toamnã si momentul în care noul anotimp începe sã îsi intre în drepturi. Ziua de dinaintea sãrbãtorii si ziua de dupã aduc ghinion celor care lucreazã – bãrbatii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea. În unele zone existã chiar superstitia conform cãreia dacã gãtesti înainte sau dupã Sfânta Maria Micã, ti se varsã oala cu mâncare si îi arde pe copii. În aceastã zi, bãrbatii nu mesteresc si nu fac treabã în gospodãrie, iar femeile nu cos si nu spalã rufe. Se spune cã rugãciunile adresate Maicii Domnului în aceastã sfântã zi de sãrbãtoare de cãtre cele care îsi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând. Este ziua în care unele pãsãri îsi pregãtesc cãlãtoria spre tãrile calde, iar gâzele si reptilele se retrag în pãmânt. Plantele nu mai sunt bune de leac si îsi pierd puterile tãmãduitoare. Vremea începe sã se strice, devenind capricioasã si mai rãcoroasã. Începe culesul viilor, al unor fructe si plante medicinale, bãtutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semãnatul cerealelor de toamnã. Cei care mãnâncã gãtit la foc în aceste zile pot atrage asupra lor boli care îi pocesc. Se aprinde candela în dreptul icoanei Maicii Domnului si se lasã sã ardã pe tot parcursul sãrbãtorii.

Potrivit traditiei, în ziua de Sfânta Maria Micã se fac pelerinaje la mãnãstiri si se duc la bisericã fructe, pâine si lumânãri, pentru a fi sfintite. Credinciosii merg de dimineata la bisericã, pentru a asculta slujba si pentru a se închina la icoana Maicii Domnului. Se spune cã nu e voie sã se aprindã focul în casã în preajma acestei sãrbãtori, oricât ar fi de frig, fiindcã aduce ghinion si boalã. În aceastã zi, femeile care nu pot avea copii trebuie sã se roage pentru dezlegarea pântecelor si se spune cã vor primi pruncul dorit. Si pentru cã Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însãrcinate se pot ruga pentru o nastere usoarã si un copil sãnãtos. Se mai spune cã în fiecare casã trebuie sã fie câte o candelã aprinsã pentru alungarea spiritelor rele si pentru preamãrirea Nasterii Fecioarei Maria.

Plantele tãmãduitoare culese dupã aceastã zi îsi pierd puterea

În cultura popularã se mai spune cã aceia care nu si-au adunat plante medicinale nu trebuie sã mai facã acest lucru pentru cã acestea îsi pierd puterea tãmãduitoare dacã sunt culese dupã Sfânta Maria Micã. De Sfânta Maria Micã se împart struguri si prune de sufletul mortilor, pentru ca acestora sã li se ierte pãcatele si sã primeascã si ei din roadele toamnei pe lumea cealaltã. Românii cred cã toamna va fi urâtã si cu precipitatii dacã plouã pe 8 septembrie. Iar dacã înfloresc merii si perii, înseamnã cã toamna va fi plãcutã, iar recoltele se vor culege usor. Semnele din aceastã zi îi ajutã pe oameni sã facã prognoze despre urmãtorul an agricol. Se spune cã vremea se stricã de tot dupã Sfânta Maria Micã, vara devenind o simplã amintire. Pãsãrile cãlãtoare îsi iau zborul cãtre tinuturi mai calde si insectele se ascund în pãmânt.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.