3.9 C
Vaslui
09-dec.-2022

NATO şi Rusia se joacă de-a „hoţii şi vardiştii“ la Marea Neagră. România, în prima linie de apărare

- Advertisement -

Tot mai deranjată de prezenţa militară americană la Marea Neagră, Rusia a simulat atacarea distrugătorului american USS Donald Cook, aflat în patrulare în zonă. Asta după ce aeronave F-16 Fighting Falcon ale US Air Force şi Forţelor Aeriene Române au exersat anihilarea apărării ruse la Marea Neagră. Marea Neagră a devenit scena pe care aliaţii NATO şi Rusia îşi flexează tot mai des muşchii prin diverse manevre cu tehnică a marinei sau aviaţiei militare. În timp ce Rusia susţine că este şicanată de Alianţa Nord-Atlantică, forţele americane declară că sunt decise să-şi protejeze partenerii de o Moscovă tot mai agresivă în zonă, mai ales după anexarea Crimeei.  În ultimul episod de acest tip, aviaţia rusă din Crimeea a desfăşurat zboruri deasupra apelor neutre ale Mării Negre, pentru detectarea şi „nimicirea” distrugătorului american purtător de rachete din clasa Arleigh Burke USS Donald Cook (DDG-75), care este într-o misiune de rutină în zonă, alături de nava de alimentare USNS Laramie (T-AO-203), din clasa Henry J. Kaiser. La „atac” au participat şase avioane de luptă, între care două avioane de vânătoare Su-27, două avioane de vânătoare Su-30SM şi două avioane de bombardament Su-24M.  Aceste manevre agresive nu sunt o premieră. Acelaşi distrugător USS Donald Cook (DDG-75) a mai fost „vânat” în Marea Neagră, în proximitatea Constanţei, dar în apele internaţionale, de avioane ruseşti şi pe 24 noiembrie 2020. În plus, pe 27 iunie 2020, zece avioane dislocate în Crimeea au simulat un atac aerian asupra distrugătorului USS Porter (DDG 78), aflat în Marea Neagră.

Anihilarea apărării ruse

Manevrele piloţilor ruşi vin după ce, cu câteva zile în urmă, piloţi români şi americani de F-16 Fighting Falcon din Escadrila 53 Warhawks a Bazei Aeriene 86 Borcea, respectiv, 31st Fighter Wing, Baza aerină Aviano, Italia, au executat un exerciţiu complex în Marea Neagră prin care s-a simulat anihilarea apărării ruse în zonă. S-a testat astfel capacitatea SUA şi a aliaţilor săi NATO de a opera în Marea Neagră, acţionând cu „o putere de foc în interiorul unei zone pe care adversarul o consideră protejată cu ajutorul tehnologiei de blocare, restricţionare, acces şi manevră”.  Intrând în detaliile operaţiunii, militarii americani arată într-un comunicat că aeronavele US Air Force, însoţite de cele ale Forţelor Aeriene Române, au testat strategiile de utilizare a rachetei AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM). „Prezenţa noastră înaintată şi relaţia bilaterală puternică cu prietenul şi aliatul nostru, România, ne asigură capacitatea de a răspunde oricărei ameninţări”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandantul forţelor aeriene americane din Europa.

Citeste mai mult: /adevarul.ro/news/eveniment/nato-rusia-joaca-de-a-hotii-vardistii-marea-neagra-romania-linie-aparare-1_600ee57b5163ec42714f5212/index.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.